Tavaly Hamilton nyert. Idén ki fog?

<p>A hepehupás Szingapúr után a Szuzukát felváltó festői Fuji Speedway-en folytatódik a hétvégén a világbajnoki versenysorozat. Ott, ahol tavaly Lewis Hamilton briliáns győzelmet aratott az égszakadás ellenére is. Három futammal a szezon vége előtt a 7 pontos előny tudatában Hamilton inkább óvatosságra törekszik majd, nem babra megy ki a játék. Csapatának legnagyobb riválisa, a Ferrari homlokegyenest mást mond.</p>

A sorozatos baklövések és kudarcok után minden áron bizonyítani akarnak, a csapat minden tagja kizárólag a kettős győzelem lehetőségét tartja elfogadhatónak. Méghozzá a Massa-Räikkönen sorrendben. Immáron több mint egyértelmű, hogy kulcsfontosságúvá válik a finn hátvéd szerepe, akinek még pontokat is kell „lopnia“ Hamiltontól. Nem lesz könnyű, de már a tavalyi szezon bebizonyította, hogy pillanatok alatt vesz furcsa fordulatot a sors, és ha történetesen vasárnap Räikkönen nyerne, Hamilton pedig pont nélkül maradna, akkor ugyanolyan helyzet - és 17 pontos differencia - állna fel, mint tavaly ilyenkor.

Az 1960-as években épült Fuji Speedway eredetileg egy egyszerűnek mondható ovális pályának készült, a pénzhiány miatt azonban módosítani kellett a terveket, így nyerte el a mai formáját. Egészen 1977-ig rendeztek itt futamokat, akkor azonban Ronnie Peterson és Gilles Villeneuve ütközését követően (mikor is egy sportbíró és egy fotós életét vesztette) tiltott hely lett a Forma-1 számára, csupán helyi versenyeket rendeztek itt.

A másodvirágzás kora 2000-ben kezdődött, mikor a Toyota felvásárolta és masszív befektetéssel modernizálta a pályát. Sajnos ennek sok híres-hírhedt kanyar és döntött ív látta kárát, Herman Tilke átrajzolta őket.

Szerencsére a jelenleg leghosszabb, 1475 méteres, célegyenes megmaradt, ez csaknem a pálya egyharmadát teszi ki, végében bőven 300 kilométer/óra sebességgel száguldanak a pilóták.
A versenyzők szeretik, mivel a környék nyugalmának és kitűnő lebegőjének köszönhetően kellőképpen ki tudják magukat pihenni az időmérő és a futam előtt is.
„Nincs nagy mozgás a környéken, de a szingapúri hajcihő után ez nem is baj“ - mondta Nick Heidfeld.
Ha a környéken nem is, a pályán annál inkább, főleg ha a méternyi vízoszlop lezúdul az égből, mint tavaly, mikor 20 körön át kellett a biztonsági autó mögött köröznie az egész mezőnynek.

A meteorológusok péntekre, szombatra záport ígérnek, vasárnapra „csak“ borús időjárást. A tengerszint felett 570 méterrel fekvő pályán mindezek mellett a mérnököknek még a motorok némiképp csökkent erejével és a nagyon finoman kiegyensúlyozott autók beállításával is foglalkozniuk kell.

Jó hír a Ferrarinak, hogy a Bridgestone nem a nekik nem igazán fekvő keménykeverékű abroncsokat, hanem a lágy és a közepes keverékű gumikat szállítja majd a Fuji tövébe. Az ún. zöld kampány részeként az eddig fehér barázdákat ezúttal zöldre festik. Enyhén szürreális dolog az egyik legtöbb pénzt és energiát felemésztő sportágban.
Hogy aztán az olaszok vagy a britek törnek-e ki üdvrivalgásban a futam végén, azt most talán csak a csöndes méltóságában a pálya és ember fölé magasodó szent hegy tudja csak. (Vályi István)

***

Mi a pálya?
Pálya hossza: 4 563 méter
Körök száma: 67
Leggyorsabb kör: 1:28:193
(L. Hamilton - 2007)
Tavalyi győztes: Lewis Hamilton

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?