Sztárok nélküli döntő

Gelsenkirchen. Ma este győztest avatnak a labdarúgó Bajnokok Ligájában: a portugál FC Porto ellenfele a francia AS Monaco lesz a gelsenkircheni Arena AufSchalkéban.

Morientes negyedik BL-sikerére készül. A Monaco spanyol csatára idén nagyszerű formában játszik, és találatával vezeti a BL góllövőlistájátA döntőben két olyan gárda csap majd össze, amelyeket senki sem várt a fináléba, a Porto és a Monaco is alaposan felborította a papírformát. Mindkét csapat olyan klubokon jutott túl menet közben, amelyeket jóval esélyesebbnek tartottak a továbbjutásra: a portugálok a szuperfavoritok közül a Manchester Unitedet búcsúztatták, a Monaco pedig a Real Madrid és a Chelsea testén keresztül verekedte be magát a fináléba.

Nehéz lenne eldönteni, hogy a döntő két résztvevője közül melyik az esélyesebb. Két rendkívül egységes, remekül összerakott csapatról van szó, fiatal, ambiciózus edzővel, akiknek minden bizonnyal ez lesz a búcsúmeccsük jelenlegi együttesüknél, mint ahogyan jó néhány futballista is valószínűleg klubot vált a nyáron. Minden adott tehát ahhoz, hogy egy remek döntőt játsszanak. A két csapat közül talán a Monaco volt az, amely kissé attraktívabb futballt játszott az előcsatározások során, a franciák támadórészlege egészen elsőrangúnak mondható. Ők adják a BL góllövőlistájának vezetőjét a spanyol Fernando Morientes személyében, aki eddig kilenc gólt ért el, és a csoportmérkőzések során a nagyhercegség együttese új BL-rekordot állított fel azzal, hogy 8:3-ra verte a Deportivót.

A nemzetközi tapasztalatokat tekintve a portugálok annyiban vannak előnyben, hogy a klub tavaly megnyerte az UEFA-kupát, vagyis a keret nagy része már játszott európai kupadöntőt, ráadásul sikeresen. A franciáknál ebből a szempontból természetesen Fernando Morientes viszi a prímet, aki a Real Madriddal már három BL-trófeát begyűjtött, ráadásul meglehetősen szabályos időközönként: 1998-ban, 2000-ben és 2002-ben – ez alapján az idei döntőt nem is nyerheti más, mint a Monaco.

Várható kezdőcsapatok

Monaco: Roma–Evra, Squillaci, Rodriguez, Givet–Ibarra, Bernardi, E. Cissé, Rothen–Giuly–Morientes.

Porto: Vitor Baia: P. Ferreira, Ricardo Carvalho, Jorge Cpsta, Nuno Valente–Pedro Mendes, Deco, Costinha, Maniche–Carlos Alberto, Derlei Silva.

Az utóbbi tíz év döntői

1994: Milan–Barcelona 4:0; 1995: Ajax–Milan 1:0; 1997: Dortmund–Juventus 3:1, 1998: Real–Juventus 1:0; 1999: Man. United–Bayern 2:1; 2000: Real–Valencia 3:0; 2001: Bayern–Valencia 1:1, 11-esekkel: 5:4; 2002: Real –Leverkusen 2:1; 2003: Milan-Juventus 0:0, 11-esekkel: 3:2. (m, ú)

A két csapat útja a fináléig

FC PORTO: Partizan 2:1, 1:1; Marseille 1:0, 3:2; Real Madrid 1:3, 1:1. Nyolcaddöntő: Manchester United 2:1, 1:1. Negyeddöntő: Lyon 2:0, 2:2. Elődöntő: Deportivo 0:0, 1:0.

MONACO: Eindhoven 1:1, 2:1; AEK Athén 4:0, 0:0; Deportivo 8:3, 0:1. Nyolcaddöntő: Lokomotiv Moszkva 1:0, 1:2. Negyeddöntő: Real Madrid 3:1, 2:4. Elődöntő: Chelsea 3:1, 2:2. (ú)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?