„Szoros lesz a szlovákok elleni nyitómérkőzés”

<p>A magyar hokisokkal a szlovák média is foglalkozik, eredményeikkel sikerült kivívniuk a tiszteletet még a nagy hokinemzetek részéről is, véli Erdély Csanád. A magyar válogatott 20 éves támadójával a vb-felkészülésről és tengerentúli tapasztalatairól is beszélgettünk.&nbsp;</p>

Öt felkészülési meccset (Ausztria 4:0 és 3:1, Szlovénia 0:3, Kazahsztán 2:3, Oroszország B 2:3 rávezetésekkel) játszott a magyar válogatott. Mit szűrtek le belőlük, hogy megy a játék önnek és a csapatnak?

Én nem vagyok olyan régóta a válogatottal, a múlt héten csatlakoztam, az utolsó két mérkőzésen játszhattam. Szerintem ott tartunk, ahol ilyenkor tartani kell, tartjuk azt az ütemet, amit az edzők kitaláltak. Úgy érzem, jó úton haladunk, jó pörgősek az edzések, amit az eredményeink is tükröznek. Az utolsó két meccsen, attól függetlenül, hogy kikaptunk, azért kivívtuk a tiszteletet a nagyobb hokinemzetek részéről, és méltó ellenfeleik voltunk, ami nagyon örvendetes. Nagyon örülünk, hogy minden egyes meccsel szintet tudtunk lépni. Most, hogy már csak a tényleges vb-keretbe került játékosok maradtak itt, a vb kezdetéig több lesz az egyéni foglalkozás. 
 Az említett két utolsó meccset két nap alatt játszották, és a vb-n is többször gyors egymásutánban fognak játszani találkozókat, nagyon komoly ellenfelekkel. Lehet győzni ezt a tempót? 
 Igen, nem azért játszottunk így a kazahokkal és az oroszokkal, mert így tudtak jönni a csapatok, hanem mert tudatosan ez lett megszervezve, hogy egymás után két ilyen nehéz ellenféllel legyen dolgunk, hogy megszokjuk ezt a tempót és hajtást, mert a vb-n gyakorlatilag kétnaponta két meccset fogunk játszani. Ezért nagyon fontos a frissesség és a gyors regeneráció, a mostani keret pedig tud elég friss lenni, mivel már szinte mindenki olyan bajnokságban hokizik, ahol ez megszokott. Nem lesz gond ezzel, és pontosan emiatt is lehet a vb-re 25 fős keretet vinni, nem pedig egy 22-eset, mint a divízió I-es vb-re. 

Az amerikai USHL-ból érkezve gond volt átállni a nagyobb méretű európai pályára? 

Annyira gyorsan belecsöppentem ebbe az egészbe, hogy ezen nem is volt időm gondolkodni. Csak később jutott eszembe, hogy ja, tényleg, itt szélesebbek a pályák... Nyilvánvalóan jobban lehet kombinatív játékot játszani a nagyobb jégpályán, mint a rombolós észak-amerikai hokit, ahol gyakorlatilag mész, mint a pisztolygolyó, és a palánkba ütközöl folyamatosan. De visszatérve a kérdésre, nem okozott nagy gondot az átállás. 

Hogyan fogadták egyébként a Sioux Fall Stampede csapatánál? Hogy néznek egy magyar hokisra a tengerentúlon? 

Ebben a ligában van egy légióslimit, ezért ezek a csapatok megválogatják a légiósaikat. Velem szemtől szemben nem mutatták, hogy meglepődtek volna, de biztos vagyok benne, hogy azért volt olyan, aki nézett, hogy magyar játékos, Magyarországról, és hogy a székesfehérváriakkal az osztrák ligában hokizott az előző szezonban. De amikor már bent vagy egy közegben, ott nincsenek se zászlók, se állampolgárságok, hanem csakis a teljesítmény számít, ebből a szempontból nagyon profi közeg volt. A helyén kezelték ezeket a dolgokat, aminek nagyon örültem. 

Visszatérve a világbajnokságra, pár nappal az elutazás előtt vélhetően egyre nő az izgalom a csapatban...  Úgy gondolom, hogy nagyon-nagyon sokat fejlődött ez a csapat, a tavalyi krakkói divízió I-es vb-hez képest is. A számok is bebizonyították, hogy nagyobb keretből tud dolgozni Rich Chernomaz szövetségi kapitány, ami nekünk játékosoknak nagyobb hasznot jelent, nekik meg nagyobb fejtörést... Olyan harcos és megalkuvást nem tűrő csapat jött itt össze, hogy lehet esélyünk a bentmaradásra. Pont a szlovák gárdával kezdünk, akik kapcsán hallottuk, hogy az ottani médiában is foglalkoztak a magyar jégkoronggal. Ez is jelent valamit, hogy fel vannak készülve, hogy a magyar brigád komoly és ütőképes csapat lesz. Ugyanakkor ott van a két védett csapat, a francia és a német, akik kétféleképpen jöhetnek: vagy, kicsit megkönnyebbülve fognak meccselni, vagy pont amiatt, hogy nem eshetnek ki, még rátesznek egy lapáttal. Ez képlékeny dolog. De az ilyen csapatok ellen lehet esélyünk, és szerintem van is. Mi a magunk részéről befektettük a munkát, a fiúk a hosszú edzőtáborban, de én is a klubcsapatomban tudatosan készültem, hogy ha erre kerül a sor, a kondícióm meglegyen. A három és fél hét munka után megnézzük, mire jutottunk. 

A szlovákok elleni nyitómeccsen mire juthatnak, milyen eredményt tippel? 

Fúú... Nem vagyok nagy tippelő, ezt inkább kihagynám. Szerintem nagyon szoros mérkőzést fogunk játszani. Mindkét csapatnak az első találkozója lesz a vb-n, ilyenkor úgy szokott lenni, hogy 200 százalékkal hajtunk, olyan erőket is mozgósítunk, amikről nem is tudtunk, hogy vannak. Mi ki fogjuk tenni a lelkünket is a jégen. Fantasztikus, amit olvastunk, hogy ezer szurkoló is követni fog minket Oroszországba, ami óriási dolog. Biztos, hogy libabőr lesz, amikor kimegyünk a jégre, pont, mint Krakkóban volt. Ezt ezúton is szeretnénk megköszönni a drukkereknek, nagy segítség lesz számunkra.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?