Szlovákiának le kell győznie a címvédő olaszokat

<p>Egy döntetlen és egy vereség után még mindig van esélye a szlovák válogatottnak a továbbjutásra, ehhez azonban le kell győznie a címvédő olaszokat. Na de hogyan?</p>

A szlovákok eddig csak egyszer találkoztak az olasz válogatottal: 1998-ban felkészülési mérkőzésen 3:0-ra kaptak ki, a gólokat Ravanelli, Del Piero és Di Matteo lőtte. Egy tizenkét évvel ezelőtti meccs eredményénél azonban többet elárulhatnak az idei statisztikák, azok szerint pedig egyik csapat sincs kirobbanó formában. Az olaszok 2010-ben még nem nyertek mecscset, Mexikótól 2:1-re kikaptak, Kamerunnal és Svájccal döntetleneztek (0:0, illetve 1:1), s a világbajnokságon is két döntetlen a mérlegük – Paraguayjal és Új-Zélanddal is 1:1-et játszottak. Nem sokkal állnak jobban a szlovákok sem: Norvégiától kikaptak (0:1), Kamerunnal döntetleneztek (1:1), Costa Ricát ugyan legyőzték (3:0), a vb-n viszont egyelőre csak egy pontot szereztek.

Weiss nem kér bocsánatot
Az Új-Zéland elleni 1:1 és a Paraguaytól elszenvedett 2:0-s vereség után a sajtó sem kímélte a szlovák válogatottat. Vladimír Weiss szövetségi kapitány a hétfői sajtótájékoztatón elvesztette a türelmét, és „kib…tt buzeránsoknak” nevezte az újságírókat. „A feszültséget nem én keltettem, hanem az újságírók. Elismerem, hogy túllőttem a célon, de nem kérek elnézést – jelentette ki a lobbanékonyságáról ismert szakvezető, akinek ügyével már a Nemzetközi Sportújságíró-szövetség és a FIFA is foglalkozik. – Ha a sajtó objektíven értékel, azzal nincs bajom. De amíg én vezetem ezt a csapatot, védeni fogom a játékosaimat. Engem szidhatnak, én mindent elviselek, de a játékosokat meccs előtt hagyják békén.” Vicces olasz miniszter Az olaszoknak is megvolt a maguk kis meccs előtti botrányocskája: Umberto Bossi reformokért felelős miniszter azt nyilatkozta, nem kell félteni a címvédőt, mivel „megveszi a meccset, s a következő szezonban több szlovák játékos is a Serie A-ban fog játszani”. A politikus utóbb szabadkozott, hogy kijelentését csak viccnek szánta.

Buffon nélkül, de Pirlóval
Az olaszokma is nélkülözni fogják világklasszis kapusukat, Gianluigi Buffont, aki ideggyulladás miatt nem játszhat, felépült viszont a középpályás Andrea Pirlo, aki vádlisérülés miatt hagyta ki az első két csoportmeccset. Marcello Lippi valószínűleg bizalmat szavaz a 2006-os aranylabdásnak, Fabio Cannavarónak, pedig a squadra azzurra 37 éves hátvédje mindkét olasz kapott gólnál nagyot hibázott, és a drukkerek szívük szerint inkább a kispadon látnák. A Gazetta dello Sport szavazásán például 23 000 olvasó közel 70%-a nyilatkozott úgy, hogy Cannavarót ki kellene hagyni a kezdőcsapatból.

Rejtély a szlovák kezdőcsapat
A szlovák szurkolóknak Ján Ďurica van a begyében (az interneten keringő, „Hogyan győzzük le az olaszokat?” című vicces fogalmazvány első pontja úgy hangzik, Ďuricának nem szabad játszania), de hogy Vladimír Weiss végül milyen összeállításban küldi pályára a csapatát, az rejtély. A szlovák szövetségi kapitány csak annyit árult el, lesznek változások a kezdőben. A nehézkes olaszok ellen lehetőséget kaphat a gyors Hološko és Stoch (ez utóbbi azonban még mindig sérülésből lábadozik, így játéka kérdéses). Saláta Kornél nem vallott szégyent a paraguayiak ellen, ráadásul a pontrúgásoknál az ellenfél kapujára is veszélyes lehet. Az olaszok a rögzített szituációkban sebezhetők, mindkét góljukat így kapták a vb-n.
A szlovákoknak a továbbjutáshoz mindenképp nyerniük kell, az olaszoknak adott esetben egy döntetlen is elég lehet a legjobb 16 közé kerüléshez. Ez nem is lenne példátlan a vb-történetben: a squadra azzurra 1982-ben is három döntetlennel csusszant tovább a csoportjából, aztán egészen a világbajnoki címig menetelt.

Nyilatkozatok
Vladimír Weiss, a szlovák válogatott szövetségi kapitánya: „Szerencsére minden játékosom egészséges. Garantálom, hogy mindenki, aki játszani fog, otthagyja a szívét a pályán. Ugyanígy volt ez a paraguayiak ellen is, de el kell fogadnunk, hogy az ellenfél jobb volt. Szeretném, ha ez az újságokban is így jelenne meg, és nem katasztrófáról meg szégyenről írnának a lapok.”

Marcello Lippi, az olasz válogatott szövetségi kapitánya: „A szlovákoknak ez az utolsó esélyük a továbbjutásra, támadniuk kell, ezért nem fognak olyan szorosan védekezni, mint az új-zélandiak. Az eddigi meccseinken nem minden jött össze nekünk, de nem kell pesszimistának lenni. Számunkra csak most kezdődik a világbajnokság.”

Stanislav Šesták, a szlovák válogatott csatára: „Az olaszok iszonyatos nyomás alatt vannak, elvégre ők a világbajnokok. Biztosan nyerni akarnak majd. Ezen a vb-n láthattuk, hogy a dél-amerikai csapatok jobbak, mint az európaiak, így reméljük, a legnehezebb ellenfél, azaz Paraguay már mögöttünk van, és az olaszokkal nyílt meccset játszhatunk.”

Alberto Gilardino, az olasz válogatott csatára: „Ha már a szlovákokat sem győzzük le, nincs mit keresnünk a világbajnokságon, megérdemeljük a kiesést. Szerintem ez nem fog előfordulni, de tény, hogy sokkal többet ki kell adnunk magunkból, mint a paraguayiak és az újzélandiak ellen.”
(bt, sita, tasr, čtk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?