Szlovákia kikapott a finnektől

Göteborg. A szlovák válogatott utolsó csoportmérkőzésén 3:1 arányú vereséget szenvedett Finnországtól, s csoportjában a második helyen végzett, és a középdöntőben a negyedik helyen kezdi a küzdelmet Svédország ellen. Ján Filc edző csapata magával vitte a finnek és az ukránok elleni mérkőzés eredményét.

Peter Pucher (balra) közeli lövését hárítja a finnek kapusa, Jussi MarkkanenTASR-felvételFINNORSZÁG–SZLOVÁKIA 3:1 (2:0, 1:0, 0:1). Gólütők: Miettinen (2.), Kallio (14.), Hagman (37.), ill. Milo (45.). Játékvezető: Mariconda (amerikai), kiállítások 8:10, emberelőny kihasználása 1:0. Kapura tartó lövések 31:31; 9000 néző. A meccs legjobbjának Markkanent és Šatant nyilvánították. FINNORSZÁG: Markkanen–Koivisto, Niinimää, Nummelin, Lyd-man, Karalahti, Timonen, Tuulola–Kallio, Jokinen, Hagman–Aalto, Ojanen, Rintanen–Miettinen, Kapanen, Perssinen–Lind, Helminen, Viitakoski. SZLOVÁKIA: Lašák–Milo, Štrbák, Smrek, Lintner, Čierny, Bača–Petrovický, Pavlikovský, Bondra–Šatan, Hlinka, Bartečko–Országh, Pucher, Uram– Tomík, Somík.

A már továbbjutott két csapat közül Szlovákia együttese kezdett aktívabban, ám Uram hibája után a finnek hamar megszerezték a vezetést, s ez rányomta bélyegét a meccs további részére. Bizonyítja ezt, hogy Filc edző legénysége nagyon rosszul játszott az emberelőnyös helyzet során. Később Pavlikovský kiprovokálta a finneket, elkezdődött a mintegy két percig tartó verekedés, melynek során Peter Bondra és Aalto vitte a prímet: a jégen fekve és állva is püfölték egymást, mint ahogy az NHL-ben szokás. Mindketten tízperces büntetést kaptak, ez a szlovákokat érintette érzékenyebben, sokat kellett improvizálniuk a csatársorban. Mondanunk sem kell, az intermezzo után alig lehetett játékról beszélni. A második harmadban Hlinka kezdeményezett egy verekedést, ismét jöttek a kiállítások, ekkor azonban Lašák jó védésekkel góloktól mentette meg a kapuját. A hajrában azonban nem tudta védeni Hagman felső sarokba tartó lövését. Mindent összevetve, a finnek jobb csapat benyomását keltették, a megszerzett előnyüket tartani tudták a meccs végéig.

VÉLEMÉNYEK – Hann- Aravirta, a finnek edzője: „Szlovákia kezdettől fogva jól és agresszívan korongozott, nehezen tudtunk helyzetbe kerülni. Szerencsére könnyedén szereztünk két gólt, ami nagyon jót tett nekünk.“

Ján Filc, a szlovák csapat trénere: „Az első gól, amelyet védelmi hibából kaptunk, befolyásolta az egész mérkőzést. Szerintem kiegyenlített játékot hozott a meccs, amiről a kapura tartó lövések is tanúskodnak. Elégedetlen vagyok a csapat játékfegyelmével, egyesek feleslegesen szabálytalankodtak, ami kiállítást vont maga után. Nem tetszett nekem a játékvezető ténykedése sem. Ugyan nem befolyásolta a végeredményt, az ellenfél megérdemelten győzött, de érthetetlen számomra Pavlikovský arcsérülését követően nem úgy értékelte a szabálytalanságot, ahogy azt a szabályok előírják.

- Ján Filc vezetőedző elégedetlen azzal a két ponttal, amelyet magukkal vittek a középdöntőbe. Védencei simán nyertek Lengyelország, majd eléggé nehezen Ukrajna ellen, s végül a vb-ezüstérmes Finnországtól vereséget szenvedtek. „Elégedetlen vagyok, mert a finnek elleni meccsen legalább az egyik pontot meg akartuk szerezni. Meggyőződésem, ha a meccs elején nem történnek azok az érthetetlen dolgok, megszerezzük az egyik pontot. A mérkőzésen a hiányosságok ellenére biztató jeleket is láttam, s ez reményre jogosít fel a középdöntőben, hiszen újabb játékosokkal erősödik a csapat.“

A szlovákok a középdöntő F-csoportjában mind a három mérkőzésüket 20.00 órakor játszszák, ami nem éppen ideális időpont, sem a hokisok, sem a nézők, sem az újságírók számára. Az sem optimális dolog a csapat számára, hogy ma Svédország, pénteken Ausztria ellen mérkőzik, utána csaknem három nap szünet következik, s hétfőn késő este az oroszok ellen lép jégre.

- Az alapszakasz további eredményei, A-csoport: Csehország–Németország 7:5 (2:1, 2:2, 3:2), a cseh csapat gólütői: Vlasák 2, Kubina, Sedlák, Čajánek, Procházka, Výborný.

B-csoport: Finnország–Lengyelország 8:0 (3:0, 2:0, 3:0); Lengyelország–Ukrajna 0:3 (0:1, 0:0, 0:2).

C-csoport: Szlovénia–Ausztria 3:5 (2:1, 1:0, 0:4); Svédország–Oroszország 2:0 (1:0, 0:0, 1:0), gólütők: Dahlen (5.), Nylander (59.). Kiállítások 5:6, emberelőny kihasználása 0:0. Játékvezető: Šindler (cseh); 6000 néző.

D-csoport: USA–Lettország 3:2 (3:0, 0:1, 0:1); Lettország–Olaszország 4:1 (2:0, 2:1, 0:0); USA–Kanada 1:2 (1:0, 0:0, 0:2), gólütők: Donato (18.), ill. Smyth (43.), Wright (56.). Kiállítások 5:2, emberelőny kihasználása 0:0. Játékvezető: Lepaus (finn); 5000 néző.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?