Százéves a somorjai labdarúgás

<p>Somorja. Százéves a Somorjai Testgyakorlók Köre (STK). Ebből az alkalomból egész napos fociünnep lesz holnap a csallóközi városban. Reggel ünnepi menet a pomléi stadionba, ahol késő estig gazdag műsor vár a résztvevőkre. Este hatkor gálameccs Pintével, Galisszal, Adameccel és más egykori kiválóságokkal.</p>

ÚJ SZÓ-ELŐZETES

Lesz miből válogatni az érdeklődőknek. A reggeli menet az 1931-es eseményeket idézi fel, amikor a régi futballpálya avatásakor a Korona vendéglő elől vonult a tömeg az újonnan elkészült játéktérre. „Most is a szurkolók, a focisták és a sportvezetők találkoznak reggel nyolckor a város főterén, majd közösen kivonulnak a Pomléba. És ott elkezdődik az ünneplés” – lapoz a műsorban Duducz Tibor, aki Szilvássy Józseffel Hajrá, Somorja! címmel szlovák és magyar nyelven megjelent könyvben dolgozta fel az elmúlt száz év focitörténéseit. – 1914. július elsején a Korona vendéglőben 40 sportember találkozott, és elhatározták, hogy létrehozzák a Somorjai Testgyakorlók Körét. Erről jegyzőkönyv készült, s a kiadványban is megtalálható a másolata. Futballmérkőzést már egy évvel korábban, 1913-ban játszottak Somorján.”

Napközben a futballstadionban gyereknapi attrakciók lesznek, eközben az STK 1914 utánpótláscsapatai (U8-tól U19-ig) játszanak mérkőzéseket, a helyi klubok képviselői pedig gulyásfőzésben versenyeznek. Délután fél öttől kezdődik a tényleges ünneplés, melynek keretében kitüntetik a somorjai futball egykori kiválóságait és sportvezetőit, bemutatják a Hajrá, Somorja! címmel megjelent kiadványt, s ünnepi beszédek is elhangzanak. A Pomléba várják Ján Kováčikot, a Szlovák Labdarúgó-szövetség elnökét is.

Hatkor kezdődik az évszázad mérkőzésének kikiáltott STK öregfiúk–szlovák öregfiúk-válogatott gálamérkőzés. A hazai együttes három volt I. ligás csillagával, Pinte Attilával, Kiss Bélával és Csápay Zoltánnal az élen áll ki a csupa nagy nevet tartalmazó vendégcsapat ellen. Ladislav Petráš vezetésével érkezik a gálára Dušan Galis, Jozef Adamec, Róbert Semeník, Simon Gyula, Ladislav Pecko, Jozef Majoroš és több más egykori játékos. Utána koncertek zárják az ünnepséget.

„A legfontosabb, hogy végre a város is látni fogja, milyen erőt mozgat meg a foci Somorján. Akár ötszáz ember is felvonulhat kék-fehérben – mondta a jubileum kapcsán lapunknak Csutora Norbert főszervező. – Egyesületünk múltja is jelzi, mindig egy ideig felfelé ívelt a csapat teljesítménye, amit visszaesés követett. Az volt az alapvető gond, hogy nem foglalkoztak az utánpótlással, csak az első csapattal. Akkor lesz hosszú távon jó a somorjai foci, ha az ifjúsággal is foglalkozni fogunk. Nekem ez az üzenet jut eszembe a nagy ünnepség előtt. Ötödik éve neveljük az utánpótlást az STK-ban, de még további öt évre szükség lesz ahhoz, hogy az A csapatban is látható nyomai legyenek.”

Nagy izgalmak közepette a somorjai tizenegy bennmaradt a II. ligában, holnap pedig múltjának tanulságaiból próbál meríteni a százéves futballklub. Van miből. (jmk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?