Szarka Ákos: Ha a csapat sikeres, én is boldog vagyok

SzarkaÁkos.Ajka

Bár jól kezdte az NB II őszi szezonját Szarka Ákos, az közel sem alakult az elképzelései szerint. Az Ajka dunaszerdahelyi csatárának meggyűlt a baja a talpával, de már teljes edzésmunkát végezve várja, hogy megszerezze első 2023-as gólját. A 32 éves futballistával a Diósgyőr elleni 1:0-s vereség előtt beszélgettünk.

2021 nyarán igazolt Kaposvárról Ajkára. Akkor azt nyilatkozta, hogy érzi a bizalmat és úgy gondolja, nagyon jó döntést hozott. Igazolta az idő az elvárásait?

Az akkori edző, Kis Károly kérésére, az ő megkeresése után kerültem ide. Volt néhány információm az ajkai közegről és a klubról is, ezek beigazolódtak. Nagyon jó, családi környezetbe kerültem, meg vagyok elégedve azzal, amit kaptam.

Az első szezonban 24 bajnokin kezdő volt, 9 gól szerzett. Elégedett volt a teljesítményével?

Nem mondanám, hogy elégedett voltam, mert nyilván több gólt szerettem volna rúgni, de nem lehetek telhetetlen. Örülök neki, hogy ennyi összejött, de lehetett volna az az idény még jobb is.

A 2022/2023-as szezon első 3 mérkőzésén 3 gólt szerzett, majd jött egy szokatlan sérülés. Mi történt a Diósgyőr elleni meccsen?

Az első félidő után, amikor bementünk az öltözőbe, elkezdtem érezni a talpamban egy kis nyomást. Azt gondoltam, hogy csak egy kis fáradtság lehet, így nem is szóltam senkinek. Amikor elkezdődött a második félidő, elkezdtem sprintelni és úgy éreztem, mintha szögbe léptem volna. Egyre jobban fájt és körülbelül 2-3 perc után úgy döntöttem, hogy ez nem megy így tovább. Az orvosok azt állapították meg, hogy beszakadt és begyulladt a talpinam. Azt mondták, pár hét kihagyás jön, de akár el is húzódhat, mert nem tudták megmondani, meddig tart, mire lemegy a gyulladás. Ez végül nyolc hét lett. Utána, amikor kimentem kocogni, másnap reggelre újra bedurrant a lábam. Akkor az orvosok arra jöttek rá, hogy begyulladt a sarkam. Szóval az őszi szezon nem sikerült jól.

Arra rá tudtak jönni, hogy mi lehetett a sérülések oka?

A leggyakoribb, hogy az ilyen problémák fáradás miatt jönnek elő. De a negyedik fordulóban jártunk, nem hiszem, hogy fáradtság lett volna a háttérben. A hozzáértők sem tudtak biztosat mondani, hogy mi történhetett.

Hogyan alakult a téli alapozás, ott már teljes értékű munkát tudott végezni?

Nálunk január 3-án kezdődött a felkészülés, amin már én is ott voltam. Összesen öt napot kellett kihagynom. Mivel nem műfüvön, hanem a hagyományos pályán edzettünk, ahol nagyon mély volt a talaj, adódott egy kisebb probléma a derekammal, de az már a múlté. Már minden gyakorlatot együtt végzek a csapattal. Teljesen egészséges vagyok és próbálom utolérni magam.

Ősszel a már említett Kis Károlyt Jeney Gyula váltotta a kispadon. Milyen a légkör az edzőváltás után?

A légkör valamelyest biztosan változott. Elkezdtek jönni az eredmények, így a csapat is felszabadultabb. Nekem személyesen korábban is jó kapcsolatom volt az új edzővel, hiszen ő volt a másodedzőnk. Nem tudok rá rosszat mondani. Fiatal, energikus, hozott egy kis változást, egy új szelet. Vannak játékosok, akik többet játszanak, ők meg vannak elégedve az edzővel. Van persze pár játékos, aki kevesebbet szerepelt, ők, lehet, nincsenek teljesen megelégedve. Rutinos játékosként dolgoztam már sokakkal, de ilyen típusú edzővel, emberrel még nem találkoztam. Nagyon pozitívan tudom értékelni ezt a változást.

Az első idei fordulóban csereként játszott, a másodikban kezdett, már csak a gólok hiányoznak?

Mivel öt hónapot hagytam ki, nem tudtuk pontosan, hogyan fogok visszatérni. Megbeszéltük, hogy először csak csereként lépek pályára, hogy fokozatosan terheljük a szervezetemet, nehogy rásérüljek. A második fordulóban már ott voltam a kezdőcsapatban és úgy alakult, hogy végig is kellett játszanom. Még nincs azonban bennem 90 perc, így a vége már kicsit szenvedősen ment. Remélem, egy-két hét és már végig bírni fogom.

Az Ajka jó helyen áll, a feljutás 9 pontra, a kiesés elkerüléséért játszandó osztályozós hely 10-re van önöktől. Mi lehet a reális céljuk?

Az NB II-re mindig jellemző volt, hogy 3-4 jó mérkőzés után ott lehet egy csapat a felsőházban, de ugyanilyen gyorsan oda is lehet kerülni a kiesés elkerüléséért küzdők közé. Kiegyensúlyozott a bajnokság, az első is ki tud kapni az utolsótól, hiszen nem minden csak a kvalitásokról szól, hanem a pillanatnyi forma is döntő. Remélem, hogy a mostani formánkat megtartjuk és mi már csak előre fogunk nézelődni. Szeretnénk minél jobb eredményt elérni. A cél mindig a következő mérkőzést megnyerni. A keret nagyon jó, az első öt hely reális lehetne, de ehhez minden részletnek passzolnia kell. Ahogy már mondtam is, sok függ a formától, vagy attól, hogy elkerüljék a csapatot a sérülések.

A szezon előtt is Diósgyőr és az MTK számított a legnagyobb esélyesnek. Most is ők állnak feljutó helyen, meg tudja valaki szorongatni őket?

Nyilvánvaló, hogy ők pénzügyileg is a legerősebbek és meg tudják fizetni az élvonalbeli játékosokat is. A keretük így nekik a legjobb, de az MTK-nál is volt már egy hullámvölgy. Mi Ajkán örülnénk neki, ha ott lehetnénk a nyomukban és megszorongathantánk őket, de ha ez nem így lesz, akkor sincs gond. Arra reális esélyt látok, hogy ha a Pécs így folytatja, akkor megnehezíti majd a dolgukat.

Négy évvel ezelőtt 19 góllal zárt a másodosztályban a Gyirmót színeiben. Össze lehet hasonlítani az akkori és a mostani bajnokság erősségét?

Ezt így nagyon nehéz lenne összevetni. Akkor nagyon jó csapatunk volt, nagyon jól összeállt a játékunk és én is nagyon jól éreztem magam Gyirmóton. Akkor is olyan edzőm volt, akivel emberileg is nagyon jól kijöttem. Megértette, hogy mik az erősségeim és mire vagyok képes. Az volt az egyik legjobb szezonom, sajnálom, hogy nem sikerült a feljutás. Most már az én játékom is változott, hiszen öregszem. Korábban sem voltam a leggyorsabbak között, és ez a tulajdonságom már nem a régi. Próbálok minél többet a csapatért tenni, hogy eredményesek legyünk, így lehet, hogy már nem vagyok annyira gólerős.

Van még személyes célja, hogy akár megközelítse ezt a korábbi gólszámot?

Nyilvánvalóan, hogy ha jönnének a gólok, akkor a csapatnak is jobb lenne a helyzete. Boldog lennék, ha többet lőnék, vagy több asszisztot tudnék kiosztani, de már úgy élem meg, hogy ha a játékommal előremozdítom a társaimat és a csapat sikeres, akkor én is boldog vagyok.

2021-ben kétéves szerződést írt alá Ajkán. Hogyan tervez tovább?

A fociban nem nagyon lehet hosszan előre tervezni, sosem tudni, mit hoz az élet. Napról napra élek, próbálom minél jobb formában és egészségesen tartani magam. Majd júniusban, ha lejár a szerződésem, meglátjuk, hogy maradok-e, vagy hová vezetnek a következő lépéseim.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?