Svitko nem izgul, de a tereptől tart

<p>Az új év második napján kezdődik a Dakar-rali, amelyen a szlovák Štefan Svitko legutóbb a második helyen végzett a motorosok között. Ez az Év sportolója-ankéton egy nyolcadik helyet ért neki, a gálaesten boldogan válaszolt az újságírók kérdéseire.</p>

Meglepte, hogy bekerült a legjobb tízbe?

Nagyon, mert roppant erős évet zárt a szlovák sport. Nagyon sokan életük legjobb teljesítményét nyújtották, engem is beleértve.

Meg lehet ismételni a második helyet a Dakaron?

Meglátjuk. Az a második hely engem is meglepett egy kicsit.

Hogyan zajlik a karácsony Svitkóéknál a Dakar árnyékában?

Ez már a nyolcadik Dakarom lesz, úgyhogy már nem izgulok úgy előtte, mint korábban. Az első néhány évben már két hónappal az utazás előtt nagyon ideges voltam, de most már lazábban veszem az egészet, ki akarom élvezni a karácsonyt a családommal.

Milyen érzésekkel várja a 2017-es Dakart?

Örülök neki. Második voltam, persze, jó lenne még egy helyet előbbre lépni, de rajtam kívül 10–15 másik motoros is ugyanerre áhítozik.

Lehet élvezni egy olyan kemény versenyt, mint a Dakar?

Ha Szlovákiában versenyzek valahol, akkor kimondottan élvezem a vezetést, de a Dakaron sokkal nagyobb a nyomás, ismeretlen a terep, az ember sosem tudhatja, mi várja a következő kanyarban. Ilyenkor nem igazán lehet az élvezetre gondolni, elég feszült vagyok. Ez egy nagyon veszélyes sport, sajnos a Dakaron minden évben van halálos áldozat is.

Mitől tart a legjobban?

A sérüléstől. Az a fontos, hogy ne bukjak, ne sérüljek meg. A tereptől tartok a legjobban, mert ha az ember 180 km/órás sebességgel ráfut egy kőre, az ritkán alakul jól.

Mi a taktikája az első napra? Spórolni fog az erejével, hogy szokja a motort és a terepet, vagy rögtön mindent belead?

Nem lehet taktikázni. Ha jó eredményt akarok elérni, akkor az elejétől keményen kell nyomni.

Egy évvel ezelőtt sokat autózott az élen, vagyis nem követhette a társak nyomát. Ez milyen érzés?

Nyilván nagyobb a feszültség az emberben, de annak is megvan a hátránya, ha az ember lát három nyomot, és mind a három másfelé tart… Könnyű eltévedni. Aki az élen motorozik, annak bíznia kell a navigációs képességeiben.

Milyen állapotban utazik a Dakarra?

Remélem, hogy száz százalékig fel vagyok készülve, bár két hónapja a térdemben és a bokámban is kisebb ínszakadásom volt. Két hétig egyáltalán nem edzhettem, már aggódtam, hogy egyáltalán összeszedem-e magam a Dakarra. De most úgy néz ki, rendben vagyok. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?