Svitko és Jakeš az élre tör – kezdődik a Dakar!

<p>Ha új év, akkor Dakar, és ha Dakar, akkor sivatag, sár és szenvedés. Štefan Svitko a 14., Ivan Jakeš pedig a 30. helyen áll az első etap után.</p>

Ennyire nehéz még soha nem volt a terep, állítják a ma rajtoló viadalról a szervezők, de minden évben ezt mondják. 

Ettől persze még nehéz lesz. Mert a Dakar mindig nehéz. Ezúttal Paraguay fővárosa, Asunción a starthely, s ezzel egy újabb ország iratkozik fel a szervezők listájára. A cél ezúttal is Argentína és Buenos Aires. Két hét, közel 9000 kilométernyi kaland, motorral, autóval, négykerekűvel, kamionnal. És megjósolhatatlan végeredménynyel.

Mindenekelőtt a két szlovák motoros, Štefan Svitko és Ivan Jakeš az, akire érdemes odafigyelni, és nem azért, mert hazabeszélünk, hanem mert kategóriájukban mindketten akár a végső győzelemre is esélyesek. Svitko a tavalyi Dakaron egy szakaszgyőzelem mellett az összetettbeli második helyet is megszerezte, ami egy házilag összegrundolt KTM-el és minimális technikai stábbal a háta mögött elképesztő teljesítmény. Az idén viszont már ő is egy gyári KTM-et lovagolhat meg, és teljesen érthetőek azon ambíciói, hogy szeretne egy helyet javítani eddigi legjobbján.

„A motor pontosan olyan, mint a gyári menőké. Nagyon könnyű és sokkal jobban kezelhető. Semmit nem kellett változtatni a gépen, és a verseny folyamán egyszerűbb lesz alkatrészeket cserélni, ha baj van” – mondta Svitko az új KTM-ről. Az esélyeivel kapcsolatban már óvatosabban nyilatkozott: „Mivel tavaly második lettem, most mindenki jó helyezést vár tőlem. De nem foglakozom ezzel. Szinte mindenkinek hasonló esélye van a győzelemre. A legjobb tizenötből bárki odaérhet.”

Ivan Jakeš viszont egyértelműen kijelentette, hogy győzni megy Dél-Amerikába: „A legjobb akarok lenni. Mindent megteszek annak érdekében, hogy nyerjek. Új motorunk van, ki van próbálva, remélem, ki fog tartani. Korábban mindig lemaradtam a gyors szakaszokon, mert nem volt elég forgatónyomaték, és a motor csak fokozatosan érte el a maximális sebességet. Reméljük, ilyen gondjaink most nem lesznek.”

A szlovák süvölvény motorosok legnagyobb kihívója mindenekelőtt a tavalyi győztes ausztrál Toby Price lesz, aki a bennfentesek egybehangzó állítása szerint „egy kicsit mindenkinél gyorsabb”. De a két portugál fenegyerek, Paulo Goncalves és Hélder Rodrigues, valamint a chilei Pablo Quintanilla is megkeverheti a lapokat.

Az autósoknál szintén izgalmasnak ígérkezik a felhozatal: a tizenkétszeres Dakar-győztes és címvédő francia Stéphane Peterhansel mellett olyan hétpróbás keménylegények vívnak meg egymással, mint a katari Nasszer al-Attijah, a spanyol matador Carlos Sainz, a dél-afrikai Giniel de Villiers és a kilencszeres ralivilágbajnok francia Sébastien Loeb. Talán soha nem volt még ennyire erős az autósok rajtlistája a Dakaron, persze a kérdés most is az, ki hol fogja elásni magát a sivatagban.

A kamionok versenyében egy éles holland–orosz csata várható (a tavalyi győztes Gerard de Rooy és a honfitárs Hans Stacey, illetve Arjat Margyejev és Eduard Nyikolajev között), a négykerekűeknél pedig a címvédő Marcos Patronelli távolléte miatt bármi megtörténhet. (György Norbert)

Al-Attijah nyerte az első szakaszt, Svitko a 14. helyen

A 39 kilométeres nyitó etapon a Toyotával versenyző katari annak ellenére tudott győzni, hogy tíz kilométerrel a cél előtt kigyulladt az autója.

Al-Attijah mögött a spanyol Xavier Pons végzett a második helyen, a harmadik a szintén spanyol Nani Roma lett, míg a címvédő, francia Stephane Peterhansel a 12. helyről várhatja a folytatást

A motorosok versenyében a francia Xavier De Soultrait vezet.

Štefan Svitko a 14., Ivan Jakeš pedig a 30. helyen az első etap után.


    Eredmények:
    1. szakasz, Asunción-Resistencia:
    autósok (39 km):
    ----------------
1. Nasszer al-Attijah (katari, Toyota) 25:41 perc
2. Xavier Pons (spanyol, Ford) 24 másodperc hátrány
3. Nani Roma (spanyol, Toyota) 29 mp h.

    motorosok (39 km):
    ------------------
1. Xavier de Soultrait (francia, Yamaha) 28:20 perc
2. Juan Pedrero Garcia (spanyol, Sherco) 2 mp h.
3. Ricky Brabec (amerikai, Honda) 14 mp h.

    A keddi második szakaszon mind az autósokra, mind a motorosokra 803 kilométer vár, ebből 275 kilométer lesz a szelektív táv. A mezőny Resistenciából rajtol, a befutó pedig San Miguel de Tucumánban lesz.
    Az idei Dakar jövő szombatig tart, a cél Buenos Airesben lesz.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?