Švejkkel az aranyért

Vajon a Baník hétpontos előnye elég lesz a bajnoki címhez? Vagy a tavaszi szezon előtt totális offenzívát hirdető, és BL-pénzekből alaposan erősítő prágai Sparta címvédőhöz méltó elánnal bedarálja a mezőnyt, mint az elmúlt években? A Gambrinus Liga tavaszi idénye ma délután kezdődik.

Štajner, a Sparta legnagyobb téli fogásaČTK-felvéteVeretlenül zárta az őszi szezont az ostravai Baník, és a klubvezetés már azt is az átigazolási időszak sikereként könyvelte el, hogy az alapembereket sikerült megtartaniuk. ĺgy aztán tavasszal is a bányászvárosban marad a válogatott középhátvéd René Bolf, akit a francia AJ Auxerre csábított. František Komňacký gárdája ráadásul hazai pályán fogadja a Spartát és a Slaviát is, márpedig otthon telt ház, fanatikus szurkolósereg hajtja előre a csapatot (eddig tizenegyezer bérletet adtak el Ostraván). A szurkolók reménykednek, és türelmetlenül várják a tavaszt, hiszen a Baník 1981-ben ünnepelhetett utoljára bajnoki aranyat.

Kilenc játékos – köztük Kincl, Sionko, Němec, Flachbart, Ježek – távozott a Spartából, az új szerzemények azonban még nagyobb játékerőt képviselnek. Az UEFA Kupában menetelő Teplicéből Rezek és Voříšek érkezett (utóbbi 25 millió koronáért), de Košťálék legnagyobb húzása a válogatott Jiří Štajner megszerzése volt: a szurkolók által Švejknek becézett csatár a Hannoverből érkezett féléves kölcsönjátékra. Štajner, a 2002-es év cseh gólkirálya a hírek szerint havi egymillió cseh koronáért mondott igent. Jiří Kotrba edző csak a bajnoki címet tartja elfogadhatónak, és a Bajnokok Ligája is csak másodlagos fontosságú (Poborskýék a BL nyolcaddöntőjében az AC Milannal találkoznak). A bordómezesek a felkészülés során egyszer sem kaptak ki (Hamburg 4:3, Anderlecht 2:1, Kína olimpiai válogatottja 1:0, Levszki Szófia 1:1, Bregenz 1:1, National Bukarest 4:2), egy hete pedig a főpróbán ötezer néző előtt 6:0-ra verték a Servette Genf csapatát, ezzel is üzenve a Baníknak: a Sparta komolyan gondolja a tavaszi üldözést.

A Slavia nyilván kimarad az elsőségért vívott harcból, de a klubvezetés egy elsőséget már télen elkönyvelhetett: Petroušt és Dostáleket mintegy 60 millió cseh koronáért adták el az orosz Kazanynak, s bár a libereci középpályás, Václav Koloušek 19 millióba került, így is a piros-fehérek kerestek legjobban az átigazolási időszakban. A Slavia új edzője, Josef Csaplár egyelőre elégedett a Zalaegerszegről érkezett Józsi Györggyel is, aki „cseh viszonylatban kiemelkedő tudású futballista” – állítja Csaplár a Slavia honlapján.

Nehéz tavasz vár a Teplicére, az UEFA Kupában a Kaiserslauternt és a Feyenoordot is búcsúztató gárda kulcsjátékosait elkapkodták télen, és František Strakának szinte új csapatot kellett gyúrnia a folytatásra.

A 17. forduló műsora, szombat, 14.25: Liberec–Ostrava; 17.00: Slavia–Blšany, Synot–Brno, Opava–Sparta. Vasárnap, 14.00: Žiž-kov–Plzeň; 17.00: Olomouc–Jablonec, Č. Budějovice–Zlín, Příbram–Teplice. (jgj,č)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?