Spanyol és olasz továbbjutás

<p>A címvédő spanyol és az olasz válogatott jutott a negyeddöntőbe a C csoportból a lengyel-ukrán közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokságon, mivel előbbi a horvátokat, utóbbi pedig az íreket győzte le a hétfői zárófordulóban.</p>

 

Az olasz labdarúgó-válogatott 2-0-ra legyőzte a már biztos búcsúzó ír csapatot a lengyel-ukrán közös rendezésű Európa-bajnokság C csoportjának hétfői zárófordulójában, így bejutott a negyeddöntőbe.

Az eddig veretlen olaszok - a címvédő spanyolok mögött csoportmásodikként - vasárnap Kijevben a D jelű kvartett első helyezettjével találkoznak az elődöntőbe kerülésért.

Az írek három vereséggel és egyetlen lőtt góllal búcsúztak a tornától.

Eredmény:

C csoport, 3. forduló:

Olaszország-Írország 2-0 (1-0)

Poznan, 39 ezer néző, v.: Cuneyt Cakir (török)

gólszerzők: Cassano (35.), Balotelli (90.)

sárga lap: Balzaretti (28.), De Rossi (71.), Buffon (73.), illetve Andrews (37., 89.), O'Shea (39.), St. Ledger (84.)

piros lap: Andrews (89.)

Olaszország:

Buffon - Abate, Barzagli, Chiellini (Bonucci, 57.), Balzaretti - Pirlo, Marchisio, Motta, De Rossi, - Di Natale (Balotelli, 75.), Cassano (Diamanti, 63.)

Írország:

Given - O'Shea, Dunne, St. Ledger, Ward - McGeady (Long, 65.), Whelan, Andrews, Duff - Keane (Cox, 86.), Doyle (Walters, 77.)

I. félidő:

35. perc: bal oldali szöglet után Cassano fejesébe még belekapott Given, ám a labda így is túljutott a gólvonalon (1-0).

II. félidő:

90. perc: jobb oldali szögletet követően Balotelli félfordulattal, látványos mozdulattal, a védő szorításában kapásból lőtt a kapuba (2-0.)

Az olaszok a kötelező győzelem terhével léptek pályára, míg az írek biztos búcsúzóként várták a mérkőzést. Az első félóra kevés helyzetet hozott, az olaszok birtokolták többet a labdát, az ellenfél kontrákra játszott. A 34. percben Di Natale kis híján megszerezte a vezetést, de éles szögből leadott lövését a gólvonalról kivágták a védők. Egy perccel később már örülhettek az olaszok: Cassano fejese centiméterekkel túljutott a gólvonalon, és a játékvezető helyesen érvényesnek ítélte a találatot.

A szünet után folytatódott az olaszok mezőnyfölénye, de nem lehettek nyugodtak, hiszen egy esetleges ír gól számukra is a búcsút jelentette volna. A hajrában Andrews megkapta második sárga lapját, így kiállították, majd kisvártatva Balotelli az Eb egyik legszebb góljával állította be a végeredményt.

 

A címvédő spanyol labdarúgó-válogatott a csereként beálló Jesus Navas 88. percben szerzett góljával 1-0-ra nyert a horvát csapat ellen az ukrán-lengyel közös rendezésű Európa-bajnokság C csoportjának hétfői zárófordulójában, ezzel az első helyen jutott a negyeddöntőbe.

A spanyolok szombaton Donyeckben lépnek pályára a D csoport 2. helyezettje ellen, abban a kvartettben még a francia, az angol és az ukrán csapat versenyez kedd este a továbbjutó helyekért.

A horvátok a vereséggel kiestek.

Eredmény:

C csoport, 3. forduló:

Spanyolország-Horvátország 1-0 (0-0)

Gdansk, 36 ezer néző, v.: Wolfgang Stark (német)

gólszerző: Navas (88.)

sárga lap: Corluka (27.), Srna (44.), Strinic (53.), Mandzukic (90.), Jelavic (90.)

Spanyolország:

Casillas - Arbeloa, Ramos, Piqué, Jordi Alba - Xavi (Negredo, 90.), Busquets, Xabi Alonso - David Silva (Fabregás, 73.), Iniesta - Torres (Navas, 60.)

Horvátország:

Pletikosa - Vida (Jelavic, 66.), Corluka, Schildenfeld, Strinic - Rakitic, Vukojevic (Eduardo, 81.) - Srna, Modric, Pranjic (Perisic, 66.) - Mandzukic

II. félidő:

88. perc: Fabregás mesterien emelte be a labdát a leshatárról kilépő Iniestának, ő rendkívül önzetlenül Navashoz passzolt, a cserejátékosnak pedig már csak az üres kapuba kellett továbbítania (1-0).

A világbajnok spanyolok szokásukhoz híven nagy mezőnyfölényben futballoztak az első félidőben, ám a védekező felfogásban pályára lépő horvátok miatt nem alakultak ki komoly lehetőségek.

A fordulás után a horvátok - vélhetően tudatában annak, hogy a másik mérkőzésen az olaszok vezettek az írek ellen - megpróbáltak többet támadni, és Rakitic révén a találkozó legnagyobb helyzetét hibázták el. Slaven Bilic mindent egy lapra feltéve Perisic és Jelavic személyében két támadóját is a pályára küldte, de ez nem vezetett eredményre. A spanyolok sem dúskáltak a helyzetekben, ám Fabregás zseniális indítása és Iniesta önzetlensége eldöntötte a három pont sorsát.


 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?