Spanyol és angol hegemónia

<p>A labdarúgó BL fokozatosan néhány ország felségterületévé válik: idén a németek mellett főleg az angolok és a spanyolok virítanak.</p>

KISS TIBOR NOÉ

A Bayern München és a Manchester City után két újabb csapat jutott be a legjobb tizenhat közé a Bajnokok Ligájában. Két spanyol: az Atlético Madrid és a Barcelona várhatja a nyolcaddöntőt. Az Atlético Madridnak még csak meg sem kellett izzadnia a továbbjutásért. A madridiak a bécsi 3:0 után hazai pályán 4:0-ra verték az Austria Wient, így négy mérkőzés után 12 pontjuk van – a második helyen álló Zenit Szentpétervárnak 5… Az Atléticónak ezúttal még az is belefért, hogy a hajrában Diego Costa kihagyott egy tizenegyest (majd néhány perc múlva rúgott egy gólt). A csoport másik meccsén Zenit– Porto 1:1, ezzel a vendégek nehéz helyzetbe kerültek a továbbjutást illetően. Jelenleg a Porto és a Benfica is csak harmadik a csoportjában, s ha ez így is marad, akkor a legjobb tizenhat közé egyetlen portugál csapat sem jutna be a BL-ben. Az elmúlt tíz BL-idény során ilyen mindössze csak egyszer fordult elő, a 2010/11-es szezonban.

A spanyol futball erőfölényét jelzi, hogy ott van a kieséses körben a Barcelona is. A katalánok 3:1-re győztek a Milan ellen – a Camp Nouban egy pillanatig sem volt kérdéses, hogy melyik a jobb csapat. Tegyük hozzá: a Milan számára a gárda jelenlegi állapotában az is nagy eredmény, hogy ilyen szorossá tudta tenni a mérkőzést. A Barcelona számára pedig a legjobb hír az, hogy ismét eredményes volt Lionel Messi. A bajnokságban négy mérkőzés óta góltalan argentin sztár duplázott az olaszok ellen, ami alighanem jót tesz az önbizalmának. Ráerősített erre Gerardo Martino, a Barca edzője is, aki szerint Messi „mindent jól csinált” a mérkőzésen. Kevesebb szó esett Xaviról, aki rekordot döntött a találkozón: ez volt a 80. győztes meccse a BL-ben, amivel a játékosok között megelőzte az eddigi rekordert, Raúlt. A csoport második helyéért öldöklő harc várható a Milan (5), az Ajax (4) és a Celtic (3) között. A Milan mellett szól, hogy az olaszok már nem játszanak a Barcelonával.

Elképesztően fontos, talán továbbjutást érő győzelmet szerzett Dortmundban az Arsenal. A halálcsoportban Dortmund–Arsenal 0:1, Napoli–Marseille 3:2. Az angolok a hazai pályán elszenvedett 2:1-es vereség után javítottak a német csapat ellen. Nagy szerencséjük volt: a második félidő elején egyre erősödött a Borussia fölénye, mégis, az angolok az első kapura lövésükből gólt szereztek. Ezt követően a Dortmund játéka színtelenné vált, a sárgák hitehagyottan támadtak, nyoma sem volt a Klopp-féle „heavy metálnak”. Érdekesség, hogy az Arsenal az első angol csapat 1964 óta, amely győztesen távozott Dortmundból.

A csoport jelenlegi állása (Arsenal és Napoli 9-9 pont, Dortmund 6 pont) alapján nem kizárt, hogy a végelszámolásnál mindhárom csapatnak 12 pontja lesz, s az már mindenképpen biztosnak látszik, hogy ebből a kvartettből egy olyan csapatnak intünk búcsút, amelynek ott lenne a helye a legjobb 16 között. S az is biztos, hogy a következő forduló rangadóján (Dortmund–Napoli) a németek számára csak a győzelem a megfelelő eredmény. Döntetlen vagy vereség esetén ugyanis a Dortmund biztosan nem juthat tovább a csoportból. Ha azonban a Napoli kap ki, akkor az utolsó fordulóban az olaszok kerülnek győzelmi kényszerbe az Arsenal elleni hazai rangadón.

Egyébként nemcsak a spanyolok, hanem az angolok is ünnepelnek. Az Arsenal mellett győzött a Chelsea is – a Szalai Ádámmal felálló Schalke ellen, 3:0-ra. A kékek továbbjutása akár kész tényként is kezelhető az E csoportban, a csapatnak elég az utolsó fordulóban legyőznie odahaza a Steauát (legközelebb, Bázelben akár ki is kaphat). Az angol klubok a tavalyi gyenge szereplésük után magukra találtak: négy BL-forduló után a tavalyi mérlegük 8–4–4 volt, idén 11–2–3.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?