Sok az esélyes, főleg a férfiaknál

Párizs. A nem hivatalos salakpályás világbajnokság már régóta az egyik legkedveltebb Grand Slam-torna, hiszen Párizsban nem az adogatás, a szerva-röpte, hanem inkább a türelmes alapvonaljáték érvényesül. Ez ugyanakkor több férfi klasszis számára nem előnyös, erre a legjobb példa Pete Sampras.

Párizs. A nem hivatalos salakpályás világbajnokság már régóta az egyik legkedveltebb Grand Slam-torna, hiszen Párizsban nem az adogatás, a szerva-röpte, hanem inkább a türelmes alapvonaljáték érvényesül. Ez ugyanakkor több férfi klasszis számára nem előnyös, erre a legjobb példa Pete Sampras. A most nem induló, a valószínűsíthető visszavonulás bejelentését azonban továbbra is halogató amerikai játékos a többi GS-viadalon összesen 14 egyéni elsőséget szerzett – ezzel világcsúcstartó –, a francia fővárosban azonban eddig csupán az elődöntőig jutott, még 1996-ban.

Az idei szerényebb salakpályás eredményei ellenére a háromszoros győztes brazil Gustavo Kuertent most is a favoritok közé sorolják. A dél-amerikai klasszis hullámzó játékot nyújtott idén, de róla mindenki tudja: a Roland Garros pályáin varázslatos teljesítményre képes, bárkit és bármikor le tud győzni. Ráadásul élvezi a közönség szimpátiáját, hiszen már többször kijelentette: imádja a francia fővárost.

A brazil dolgát elsősorban a spanyolok nehezíthetik meg, a kétszeres elődöntős, tavaly finalista Juan Carlos Ferrero, az 1998-as bajnok Carlos Moya, vagy a címvédő Albert Costa. A salakos szezon elején még az első kettő uralta a tornákat, az utóbbi hetekben azonban kissé visszaesett a formájuk. Valószínű, hogy már a Grand Slam-viadalra készültek, de ezt csak a következő napokban tudhatja meg a közönség. A címvédő viszont folyamatosan szenved, meglepetés lenne, ha még a párizsi végjátékban is érdekelt lenne.

Az 1999-es győztes amerikai Andre Agassi már nem tartozik a legnagyobb favoritok közé, de a világsztár továbbra is az élmezőny kiemelkedő tudású klasszisa. Az elmúlt hónapokban, s különösen a legutóbbi tornákon szembetűnő volt az argentinok tömeges előretörése. A hamburgi viadalon például négyen jutottak be a legjobb négy közé, a győztes Guillermo Coria, a döntőben vesztes Agustin Calleri, vagy Gaston Gaudio és a tavalyi wimbledoni finalista, David Nalbandian szép reményekkel várja a párizsi rajtot. A legfrissebb tapasztalatok alapján az sem lenne váratlan, hogy valamelyikük megnyerné a szezon második GS-tornáját.

A hagyományos világranglistát vezető Lleyton Hewitt is jó eredményre lehet képes, igaz, a francia fővárosban még sohasem teniszezett a döntőért, tavalyelőtt a legjobb nyolc között búcsúzott. A favoritok között szerepel a svájci Roger Federer is, de nagy kérdés, hogy el tudja-e viselni az esélyesség terhét.

A nőknél rövidebb az esélyesek listája. A mezőnyből kiemelkedik az amerikai Venus és Serena Williams, valamint a belga Kim Clijsters és Justine Henin-Hardenne. Bárki más diadala hatalmas meglepetés lenne.

Serena Williams megnyerte a legutóbbi négy Grand Slam-versenyt, s a szezon kezdetén még azt mondta, hogy veretlen akar maradni 2003-ban. Később módosította kissé nagyképű kijelentését, s jól tette, mert az elmúlt hat hétben kikapott Henintől és a francia Amelie Mauresmótól.

A legnagyobb hiányzó az 1997-es és 1999-es döntős, 22 éves Martina Hingis, aki számos sérülése miatt február elején visszavonult, pedig még évekig csúcsközelben lehetett volna.

Szlovákiát Ľudmila Cervanová, Daniela Hantuchová, Henrieta Nagyová, Janette Husárová; Karol Kučera, Dominik Hrbatý és Karol Beck képviseli a ma délelőtt kezdődő francia nyílt teniszbajnokságon. A magyarok közül Mandula Petra és Sávolt Attila szerepel a 128-as főtáblán.

Az egy évvel korábbi összegnél 6,09 százalékkal többet, 13 044 055 eurót osztanak szét az indulók között.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?