Sofron szerint a szlovák topcsapatok az EBEL-ben is bajnokesélyesek lennének

Sofron
Érsekújvár |

A Tipsport Liga erősebb, mint hitte, a detvaiak jégcsarnoka gáz, a székesfehérváriak pedig rossz irányba tartanak szerinte. Sofron Istvánnal, a MAC Újbuda szókimondó magyar válogatott jégkorongozójával az érsekújvári bajnokit követően beszélgettünk.

Miután november elején 7:1-re legyőzték az érsekújváriakat, nyolc meccsen összesen két pontot szereztek csak, az utolsó helyezett zöld-fehérektől is kikaptak legutóbb 5:3-ra. Mi a gond?

Sajnos ugyanazokat a hibákat követtük el, mint az előző itteni mérkőzésen (akkor 7:4-re kapott ki a MAC – a szerk. megj.). Domináltunk a találkozón, bent tartottuk az érsekújváriakat a védekező harmadukban, helyzeteket dolgoztunk ki, de mégis egyéni hibákból, eladott korongokból, olyan butaságokból kaptunk gólokat, amiket pedig megbeszéltünk, hogy nem szabad elkövetnünk. És látjuk azt, hogy akár az utolsó helyezett csapat esetében is mennyire megbosszulja ez magát a Tipsport Ligában. El kell gondolkodni, hiszen az elmúlt két hétben másodszor kaptunk ki az aktuális sereghajtótól. Nagyon szomorú vagyok, mert nyerni jöttünk Érsekújvárra.

Ezúttal nem sikerült pontot szereznie a meccsen, egyébként viszont remek mérleggel rendelkezik, a 26 meccsen elért 19 pont (10 gól, 9 assziszt) a 27. a bajnokság kanadai táblázatán, a háziversenyben a MAC-nál pedig harmadik Chris Langkow és Brance Orban mögött.

A szlovákiai bajnokság jobb, mint amire számítottam. Igen, egész jól kezdtem, az elmúlt hét-nyolc meccsen viszont semmi nem akar befelé pattanni. Rengeteg helyzetem van, rengeteg kapura lövésem, lőttem öt vagy hat kapuvasat… Az elmúlt nyolc meccsen csak két pontot szereztem, ez nagyon kevés, bízom benne, hogy ez megfordul, és mellém áll a szerencse.

Eddigi pályafutása nagy részét az EBEL-ben töltötte (Székesfehérvár, Klagenfurt, villach), miben gyengébb és miben erősebb a Tipsport Liga?

Technikásabb a szlovákiai liga, és több korcsolyázás van. Az EBEL-ben a keményebb, ütközős játék dominál. Itt főleg a top 6-7 csapat nagyon technikás és gyors hokit játszik. Ha össze kéne globálisan hasonlítani őket, akkor talán azt mondanám, hogy egy nagyon picit gyengébb a Tipsport Liga. De hozzáteszem, hogy ez az első hat-hét csapat bajnokesélyes lenne az EBEL-ben, azaz minimálisak a különbségek.

Magyarországon korábban csak Székesfehérváron játszott, az új idényt viszont a MAC-nál kezdte Budapesten. Mi volt az oka a váltásnak?

A Fehérvár a nevelőegyesületem, ott nőttem fel, mindig is ott szerettem volna játszani. De sajnos nem abba az irányba mennek szerintem, mint amerre kéne. Elég keves magyarnak adnak lehetőséget, és inkább olyan légiósokat szerződtetnek, akik idejönnek, itt hokiznak egy évet Fehérváron és soha nem lesz a szívügyük a fehérvári csapat. Kétszer annyi jégidővel, emberelőnnyel, mindent megkapnak, úgy, hogy mi már bizonyítottunk magyarok. Ezzel nem értek egyet, szerintem a top magyar játékosokat sokkal jobban meg kéne becsülni vagy legalább ugyanúgy, mint a légióst, aki idejön egy évre, aztán elmegy. Ez nem tetszett Fehérváron, ezért is kellett váltanom.

Milyen hosszú időre tervez a MAC-nál? Még gondolkozik külföldi szerződésben? Korábban a német Krefeldben is játszott…

Nagyon szeretek az újbudai csapatnál lenni. Megkapom a bizalmat, a kellő játéklehetőséget. Mindenki pozitívan áll a hozzám. A csapat egységes, szóval nagyon jól érzem magam. Egy kiscsapat vagyunk, öt éve van egyáltalán MAC-hoki, és a tulajdonosi kör sincs olyan anyagi helyzetben, hogy olyan játékosokat tudjunk vásárolni, mint Szlovákiában néhány klubnál. Ettől függetlenül nagyon családias a légkör, haladunk előre, mindenki segíti a másikat. Bízom benne, hogy hosszú távon tervezhetek a MAC-nál.

A varázslatos Tüskecsarnokból kilépve mennyire elszomorító a szlovákiai jégcsarnokok és infrastruktúra állapota?

Van egy-kettő stadion, amely régebbi, az érsekújvári sem ma épült. Négy-öt csapatnak nagyon-nagyon jó a jégcsarnoka. Talán egy vagy két klubnak van kritikán aluli stadionja, a detvai az nagyon kicsi és nagyon gáz, de a liptószentmiklósiaké sincs túl jó állapotban. Viszont nálunk gyönyörű a jégcsarnok, ellenben nincs néző…

Legközelebb január közepén játszanak az érsekújváriakkal. Akkor hol szeretnének állni a tabellán a mostani 11. helyhez képest?

Ez egy nehéz kérdés… Remélem, hogy a hatodik-hetedik helyen, azt szeretnénk megcélozni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?