Sérülés után újabb arany - a kínai páros győzött a műkorcsolya-vb-n

sui han

Két év után ismét a kínai Ventying Szui, Kong Han kettős lett a páros műkorcsolyázás világbajnoka. Szui, ahogy akkor, most is komoly sérülésből felépülve ért fel a csúcsra.

A szaitamai műkorcsolya-világbajnokság páros rövidprogramja után a 2017-es világbajnok kínai duó a második helyen állt. Hibátlanul futottak, de az orosz Taraszova, Morozov kettős megelőzte őket. Kifinomult koreográfiai megoldásokkal teli kűrjüknél azonban nem volt jobb: egyéni csúcsukat megdöntve lettek világbajnokok.

Mindezt úgy, hogy a tavalyi olimpia után egy évig nem versenyeztek, mert Ventying Szui sérüléssel bajlódott. A 23 éves korcsolyázónő számára nem ismeretlen ez a helyzet: 2017-ben úgy nyerte meg partnerével a vb-t, hogy előtte mind a két bokáját műteni kellett.

Kapcsolódó cikkünk

Az olimpia után fáradásos törés miatt szorult hosszú rehabilitációra az állhatosságáról ismert kínai versenyző. Egykori edzőtársai a Liu Hulan becenevet adták neki, arra a fiatal, 14 éves kémnőre utalva, akit a kínai polgárháború során kivégeztek, mert nem volt hajlandó megtagadni a kommunista eszméket.

A fájdalmat Ventying Szui is jól tűri, és a munkabírása is átlagon felüli. A kínaiak edzői előzetesen úgy nyilatkoztak, a páros nincs csúcsformában a hosszú kihagyás miatt, de a jégen ebből semmi sem látszott. „A kondíciómmal nincs probléma, a versenyhelyzet az, ami érdekessé teszi a dolgot. Sok a lehetőség és a potenciál a versenyben” – fogalmazott Szui a rövidprogram után.

Az olimpiai ezüstérmüket követően idén februárban, a Négykontinens-bajnokságon versenyeztek először: a Grand Prix-szezont ki kellett hagyniuk. Akkor még rontottak a rövidprogramban, Szui elesett a tripla toeloopból. „Talán túlságosan izgultam amiatt, hogy újra versenyezhetek” – kereste akkor a hiba okát Szui. Bár megnyerték ötödik Négykontinens-aranyukat, mindössze 0,06 ponttal előzték meg a második helyezett kanadai kettőst. Akkor úgy fogalmaztak, még idő kell nekik, hogy teljesen magukévá tegyék az új programjaikat.

Szaitamában viszont már minden klappolt. Különleges szabadprogramjukat megbabonázva nézte a közönség, a nehéz technikai elemek, a koreográfiai nüánszok és a művészi hatás tökéletes összhangban volt. Ilyen egy világbajnoki kűr.

„Nehéz szezon volt, mert nem volt annyi időnk a felkészülésre, mint máskor. De tudtuk, hogy így is megvan az esélyünk a vb-aranyra, bár nyilván nagy volt rajtunk a nyomás – nyilatkozta Ventying Szui. – Az edzőink azt mondták, csak az a fontos, hogy mi magunk elégedettek legyünk a teljesítményünkkel. Ez nagy erőt adott.”

Így hát futottak egy olyan kűrt, amellyel nemcsak ők ketten lehettek elégedettek, hanem amit még sokáig emlegetni fog a műkorcsolyavilág.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?