Sagannal már senki nem akar fogadni

<p>Peter Sagan tavaly élete első Tourján három szakaszgyőzelmet aratott, s megszerezte a pontverseny győztesének járó zöld trikót. Idén ismét ez lesz a célja, s mivel a Cannondale-nek most nincs az összetettben is jó eredményre esélyes versenyzője, az olasz csapat csakis a szlovák kerekes sikeréért fog dolgozni.</p>

A 23 éves sportoló a jövő hét végén kezdődő Tour előtt még a szlovák bajnokságon is részt vesz – erről is beszélt hétfő esti sajtótájékoztatóján.

A legutóbbi versenyekről

„A kaliforniai és a svájci körversenyen is két-két szakaszsikert könyvelhettem el, s mindkét versenyen enyém lett a zöld trikó is. Mindez azt mutatja, hogy kezdek egyre jobban formába lendülni, ami jó jel a közelgő Tour előtt.”

A csapatról

„Már télen megvolt az a tíz kerekes, akik közül kilencen ott lesznek a Touron. Mivel Vincenzo Nibali átigazolt az Asztanához, most már én vagyok a Cannondale vezéregyénisége. A célunk, hogy ismét enyém legyen a zöld trikó, ennek megfelelően állítottuk össze a csapatot is. Lesznek olyan kerekesek, akik a sík szakaszokon segítenek nekem, de olyanokra is szükségem van, akik a hegyi szakaszokon lesznek mellettem. A zöld trikó megszerzéséhez csapatmunkára lesz szükség. ”

A taktikáról

„Az az előnyöm a zöld trikóra pályázó többi versenyzővel, például Mark Cavendish-sel szemben, hogy én nem csak a sprintbefutóval véget érő szakaszokon gyűjtögethetem a pontokat, mert képes vagyok egy-egy hegyi szakaszon meglépni a mezőnytől. Erre tavaly is volt példa. Biztos, hogy nem fogok ilyen szökést erőltetni akkor, amikor épp gyengének érzem magam, de ha jó napom lesz, megpróbálom. Cavendish ilyet sosem fog csinálni, ő örül, ha egy hegyi szakasz végén beér a célba.”

A feszültségről

„A Tour de France az év legnagyobb versenye, s mind a 200 kerekes azzal a gondolattal vág neki a versenynek, hogy ha itt valamit elér, azzal megváltozhat az egész élete, karrierje. Mindenki nagyon szeretne bizonyítani, ezért óriási a feszültség. Ez csak az első hét–tíz nap után enyhül, addigra nagyjából kialakulnak az erőviszonyok. A Tour viszont háromhetes kemény küzdelem, minden egyes nap meg kell harcolni a jó eredményért. Ezért nem is akarok jósolni, vagy olyan találgatásokba belemenni, hogy ki lesz a legnagyobb ellenfelem a zöld trikóért folytatott csatában, mert úgyis minden csak élesben derül ki.”

A sárga trikóról

„Mivel idén nincs a Touron prológ, a Korzikán rajtoló verseny első szakasza pedig viszonylag sík terepen zajlik majd, természetesen megvan az esély, hogy az első etap után miénk legyen a sárga trikó. Ez a lehetőség kétségtelenül ott van, és igyekezni is fogunk élni vele. Aztán persze az is lehet, hogy az első szakasz után szépen megyek haza.”

A favoritokról és Nibaliról

„Már tavaly is többször elmondtam, hogy Nibali kiváló versenyző, ezért nem lepett meg, hogy megnyerte a Girót. Mivel ő már az Asztanánál van, a mi csapatunkban jelenleg nincs olyan versenyző, aki az összetett elsőségre is esélyes lehet. Nibali egyébként is kihagyja a Tourt, mert a világbajnokságra összpontosít. A Tour legnagyobb esélyesei pedig azok, akik a korábbi években is: Contador, Froome, Evans, Sánchez, esetleg Rodríguez.”

A századik évfordulóról

„Az idei lesz a századik Tour, és ezt a sajtó mindenhol ki is emeli. Nem tudom, más lesz-e emiatt a verseny. A flandriai körversenynek is idén volt a századik évfordulója, de én semmilyen különbséget nem éreztem az előző évekhez képest.”

Az egészségi állapotáról

„Négy éve, amikor bekerültem a profik világába, gyomorproblémáim voltak a megnövekedett stressztől. Aztán ez elmúlt, és egészen az idei szezonig semmilyen gondjaim nem voltak. Tavasszal légcsőgyulladásom volt, amiből nehezen tudtam kikecmeregni. Azért betegedtem meg, mert sokszor nagyon hideg volt a versenyek alatt, de kifeküdni egyszerűen nem volt időm a betegséget. A mi sportágunkban ha valaki kihagy két hetet, akkor azt már nem hozza be. Most viszont már teljesen jól érzem magam, teljesen fitt vagyok.”

Az ünneplésről és a fogadásokról

„Ha megnyerek egy szakaszt, akkor biztosan megint valami sajátos módon fogok ünnepelni, hát nem?! Idén azonban valószínűleg nem kötök semmilyen fogadást a Tourral kapcsolatban. Az a helyzet, hogy eléggé tönkreteszem az embereket ezekkel a fogadásokkal, így már senki sem akar velem fogadni…” (Tavaly Sagan a Touron nyújtott teljesítményével elnyerte a csapatigazgatója Porschéját – a szerk. megj.)

A szlovák bajnokságról

„A Tour előtt pont jól jön a hét végén esedékes közös cseh–szlovák bajnokság. Számomra nem jelent gondot, hogy a dubnicai stadionban lesz a befutó, hiszen korábban hegyikerékpároztam, vagyis az atlétikai pálya borításával is meg fogok birkózni. Különben is azt gondolom, hogy a feltételek mindenki számára egyformák lesznek. A fő célom a szlovák bajnoki cím megszerzése, a verseny végső kimenetelébe a csehek is beleszólhatnak. Számomra egyébként a hazai bajnokság nehezebb, mint mondjuk a svájci körverseny, mert nincs körülöttem akkora csapat.”
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?