RÖVIDEN

Nem tárgyalt a Smerrel az MKP és a KDH
Pozsony. „Robert Fico feszültséget akar szítani a kormánykoalícióban, semmilyen tárgyalásokat nem folytatunk a Smerrel” – cáfolta lapunknak Bugár Béla, a magyar párt elnöke Robert Fico vasárnap esti kijelentését.

Nem tárgyalt a Smerrel az MKP és a KDH

Pozsony. „Robert Fico feszültséget akar szítani a kormánykoalícióban, semmilyen tárgyalásokat nem folytatunk a Smerrel” – cáfolta lapunknak Bugár Béla, a magyar párt elnöke Robert Fico vasárnap esti kijelentését. Fico szerint a Smer, az MKP és a KDH félhivatalos tárgyalásokat folytat az esetleges kormányalakításról, mivel a két említett kormánypárt elégedetlen a koalícióban zajló folyamatokkal. „Aki ismeri az egyes pártok képviselőinek számát, láthatja, hogy a jelenlegi koalíciónak nincs alternatívája” – tette hozzá Bugár. Fico bejelentését tegnap cáfolta Pavol Hrušovský, a KDH elnöke is. (lpj)

Még van esély a Hyundai letelepedésére

Pozsony. A dél-koreai Hyundai autógyár vezetőivel folytatott tárgyalásra az utolsó pillanatban került sor – közölte Pavol Rusko gazdasági miniszter, aki a hétvégén Szöulban tárgyalt az autógyártó szlovákiai letelepedése érdekében. Az 1,5 milliárd dolláros beruházásra négy ország, Szlovákia, Csehország, Magyarország és Lengyelország pályázik. Kim Dong Jon, a Hyundai alelnöke csütörtökön Prágában, pénteken pedig Pozsonyban tárgyal a beruházás ügyében. Csehország Žatec ipari parkját, Szlovákia Zsolna környékét, Magyarország pedig Tatabányát és Miskolcot ajánlotta fel a dél-koreaiaknak letelepedési helyként. A döntés 2004 első felében születik meg. (t, ú)

Ruskónak ilyen áron nem kell a 300 millió

Pozsony. Pavol Rusko mégsem kéri azt a 300 millió koronát a gazdaság élénkítésére, amit a kormány a múlt héten szavazott meg a gazdasági tárca számára. Az ANO elnöke tegnap már nem tartotta elfogadhatónak, hogy ezt a pénzt a közalkalmazottaktól vegyék el, ezért felszólította a kormányt, hogy máshonnét kerítsék elő a hiányzó összeget. „Belőlem nem csinálnak bűnbakot, aki elvette a tanárok bérét – jelentette ki. Rusko azt állította, ő nem tudta, hogy ezt az összeget eredetileg béremelésre szánták, ezért szavazta meg múlt héten a javaslatot. (SITA)

KDH-s támogatás az MKP jelöltjének

Trencsén. A KDH mérlegeli, hogy az MKP jelöltjét, Ján Šimulčíkot támogassa a Nemzetbiztonsági Hivatal igazgatói posztján, jelentette be tegnap Vladimír Palko. A párt alelnöke azt állította, olyan független jelöltet hajlandók támogatni, akitől elvárható, hogy profeszszionális szinten végzi a munkáját és a többi kormánypárt számára is elfogadható lesz. Az NBÚ új igazgatójának személyéről is tárgyalni fognak a kormánypártok a mai koalíciós tanácson. (TASR)

Terroristáknak nem árulunk fegyvert

Pozsony. A Pentina International szlovák vállalat tiltakozik a The Sunday Times brit lap vasárnapi cikke ellen, melyben az állt, hogy Szlovákiából is szállítanak fegyvereket terrorszervezeteknek. A vállalat vezetője, Peter Peniaška elismerte, hogy egy férfi nemrég árajánlatot kért tőlük nagyobb mennyiségű légelhárító rakétára, de az üzletkötéstől nagyon messze voltak, hiszen csak árajánlatot küldtek. Az állami ellenőrzés nagyon szigorú nálunk, így a terroristákat biztosan kiszúrták volna, állítja Peniaška. Az árajánlatot kérő személy egyébként a brit lap munkatársa volt. (SITA)

Egyeztetett a parlamenti ellenzék

Pozsony. Az ellenzéki pártok támogatják a szakszervezetek kezdeményezését, hogy népszavazást írjanak ki az előrehozott választásokról. A Smer és a KSS bekapcsolódik az aláírásgyűjtésbe, míg a HZDS csak támogatásáról biztosítja a szakszervezeteket. Az ellenzéki pártok nem vesznek majd részt az új parlamenti alelnök megválasztásán, és erre kérik a népi uniót is. A jelölt Ľubomír Lintner (ANO), akit valószínűleg nem támogat majd az ANO-ból távozó három parlamenti képviselő. – ĺgy kiderülhet, hogy mennyire erős a kormány – mondta Robert Fico. (ncs)

Tkáčékkal külön kellett tárgyalni

Pozsony. A Smer külön egyeztetett az ellenzék összekovácsolásáról a Népi Unióval, mivel a HZDS nem volt hajlandó egy asztalhoz ülni velük. Tkáčék bejelentették, ők sem vesznek részt a parlamenti alelnök megválasztásán. Fico örülne, ha az ellenzéki pártok egységesen lépnének fel, de ez nem képzelhető el mindig, hiszen Mečiar elég közel áll a kormányfő vezette SDKÚ-hoz, a Népi Unió pedig a pozícióját félti, hiszen a következő választások után be sem jutna a parlamentbe. (SITA)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?