RÖVIDEN

Új szlovák alakulat Irakba
Pozsony. A hét végén elkezdődik az Irakban szolgáló szlovák katonák váltása. A védelmi minisztérium szerint csupán hat katona kérte szolgálati idejének meghosszabbítását, azaz 96-an hazajönnek Karol Navrátil alezredessel, az egység parancsnokával együtt.

Új szlovák alakulat Irakba

Pozsony. A hét végén elkezdődik az Irakban szolgáló szlovák katonák váltása. A védelmi minisztérium szerint csupán hat katona kérte szolgálati idejének meghosszabbítását, azaz 96-an hazajönnek Karol Navrátil alezredessel, az egység parancsnokával együtt. Posztjaik betöltésére 99 katona utazik a közép-keleti országba. Az utóbbi hetekben alaposan megcsappant az iraki kiküldetés iránti érdeklődés. (SITA)

Másfél millióval verték át az eladónőt

Pozsony. Megnyerő modorú szélhámosok verték át a főváros szívében működő Foto Express Orient szakbolt elárusítónőjét. A múlt hét elején három ismeretlen férfi azzal állított be az üzletbe, hogy a tulajdonos kérésére elvisznek 2500 videokazettát, egy-egy televíziót, videomagnót, számítógépet és 5 hangfalat. A hiszékeny elárusítónő átadta az 1,5 millió korona összértékű műszaki cikket, amit a későn eszmélő tulajdonos csak szombaton jelentett be a rendőrségen. (SITA)

Majdnem gázolt, majd lövöldözni kezdett

Kassa. Pénteken késő este Kassán kétszer is közvetlen életveszélybe került a 21 éves Jozef B. Először kis híján elgázolta őt az 52 éves iglói Jozef P., majd ezt követően a részeg sofőr ahelyett, hogy elnézést kért volna, illegálisan tartott fegyverét előrántva lövöldözni kezdett a gyalogosra. Szerencsére ittassága miatt nem találta el az előle menekülő, mozgó célponttá vált fiatalembert. A bűncselekmények egész sorát elkövető férfi szabadlábon várja az ellene folyó eljárást. (SITA)

Nincs diplomata-útlevél a rokonoknak

Pozsony. A jövőben nem kapnak automatikusan diplomata-útlevelet az államfő, a parlamenti elnök és a miniszterelnök hozzátartozói. A kormány legutóbbi ülésén elfogadott törvénytervezetet az indokolta, hogy 2001-ben Rudolf Schuster akkori államfő két gyermeke is megkapta a kiváltságokkal járó úti okmányt. A viharosra sikeredett brazíliai családi kirándulást követően sem szolgáltatta vissza egyikük se az útlevelet, erre csak apjuk elnöki ciklusának befejeztével kerítettek sort. (TASR)

Januártól bordó lehet az új úti okmány

Pozsony. Rábólintott a kormány az új útlevelekről szóló törvényre. Ha a parlament is megszavazza, jövő év elejétől már bordó színű, uniós védjegyekkel ellátott okmányokat fognak kiadni. Vladimír Palko belügyminiszter szerint az új iratok biztonságosak és drágábbak lesznek: egyelőre ujjlenyomattal nem látják el, a felnőttek azonban legkevesebb 1000, a gyerekek legalább négyszáz koronát fizetnek majd az új útlevélért. A jelenlegi zöldet nem vonják be, a benne feltüntetett dátumig érvényes. (sza)

Lába kelt több tonna csirkemellnek

Diószeg. Április 26. és június 30. között összesen 2,8 tonna csirkemell tűnt el a diószegi hűtőház volt raktárából. A hónapokon át titokban maradt lopássorozat együttesen 401 ezer korona kárt okozott egy kismácsédi (Galántai járás) társaságnak. (SITA)

A fél ország számára idegen a számítógép

Pozsony. Szlovákia felnőtt lakosságának több mint fele nem használja és nem ismeri a számítógépes programokat, derült ki a TNS SK társaság közvélemény-kutatásának felméréséből. A számítógépes ismeretekkel rendelkezők leginkább az MS Word és más szövegszerkesztőket használják. A lakosság harmada van tisztában az internet adta lehetőségekkel és negyede az elektronikus levél alkalmazásával. A legfőbb hátráltató okot sokan abban látják, hogy nincsenek rászorulva a számítógép segítségére. (SITA)

Langošék sokat keresnek

Pozsony. Ján Langoš, a Nemzeti Emlékezet Hivatalának elnöke a kormány szerint túl sokat keres, ezért az igazságügyi miniszter műhelyéből származó javaslat csökkenti a bérét. Idáig semmi nem szabályozta az intézmény alkalmazottainak a fizetését, annyit tehettek zsebre, amennyit maguknak jóváhagytak, mutatott rá Daniel Lipšic. Langoš például havi 74 ezret keres, a kormányjavaslat szerint fizetése a mindenkori átlagbér háromszorosának felelne meg, mai jelenleg kb. 43 ezer lenne. A felügyelőbizottság többi tagja az átlagfizetés kétszeresét kapná, ha a parlament is megszavazza az elképzelést. „Az adófizetők pénzéből működtetett közszolgálati intézményről van szó, és a jelenlegi állapot tarthatatlan” – tette hozzá Lipšic. (sza)

Súlovský belebetegedett Malíkovába

Garamszentkereszt. Gyengélkedik a sok nemzeti párti vezető közül az egyik, konkrétan Peter Súlovský, aki a hétvégére Garamszentkeresztre hívott össze közgyűlést, amit a többi nemzeti erő természetesen előre törvénysértőnek bélyegzett. Súlovskýt kórházban ápolják, de nem tudni, hol, s azt sem, mivel kezelik. Viliam Oberhauser szerint a nemzeti vezetőt a rá nehezedő politikai nyomás verte le a lábáról, s abba a maffiát idéző módszerekbe betegedett bele, ahogy Malíková elfoglalta az SNS pozsonyi székházát. (TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?