Rosberg könnyed győzelme

A német Nico Rosberg (Mercedes) győzelmével zárult a Forma–1-es Orosz Nagydíj. A harmadik alkalom-mal rendezett orosz verseny-hétvégén csapattársa, Lewis Hamilton zárt a második helyen.

A német Nico Rosberg (Mercedes) győzelmével zárult a Forma–1-es Orosz Nagydíj. A harmadik alkalom-mal rendezett orosz verseny-hétvégén csapattársa, Lewis Hamilton zárt a második helyen. A dobogó harmadik fokára Kimi Räikkönen (Ferrari) állhatott fel.

A negyedik versenyhétvégét bizakodva várhatta a háromszoros világbajnok Lewis Hamilton, aki az eddigi két Orosz Nagydíjat megnyerte. Ám ekkor még nem sejthette, hogy technikai problémák fogják hátráltatni.

Az időmérő edzésen nagyon simán zárt az élen a világbajnoki éllovas Nico Rosberg, aki hét tizedmásodperccel előzte meg a négyszeres bajnok Sebastian Vettelt. Ez volt Rosberg pályafutása 24. rajtelsősége, idén másodszor várhatta a vasárnapi startot az élről. Hiába végzett a Ferrari német pilótája a második helyen, váltócsere miatt öt rajthelyes büntetést kapott, így az első sorba Valtteri Bottas lépett előre. A Williams versenyzője legutóbb két éve volt ilyen előkelő rajtpozícióban. A harmadik helyre ezzel Kimi Räikkönen léphetett előre. A világbajnoki címvédő Lewis Hamiltont technikai probléma akadályozta a kvalifikáció utolsó szakaszában, így mért kör nélkül maradt, és a tizedik helyről várhatta az 53 körös futam rajtját. A brit Mercedesében motort is kellett cserélni, de a büntetést megúszta.

A Sauber istálló komoly problémákkal küszködik: Ericsson az időmérőn az utolsó időt autózta, Nasr is csupán a két Manort és csapattársát utasította maga mögé. Elképzelhető, hogy 2017-ben nem láthatjuk a svájci istálló versenyautóit a rajtrácson, hiszen elmondásuk szerint a jövő évben bevezetésre kerülő szabályok ellehetetlenítik a kis csapat indulását.

A futamon jó rajtot fogott Rosberg, hozzá hasonlóan Räikkönen is, aki lerajtolta finn honfitársát, Bottast. A hátsó régiókból indulók számára kissé kaotikusan indult a verseny. Kvjat eltalálta hátulról Vettelt, majd pár méterrel később újra összeakadt vele. A két pilóta között kissé paprikás a hangulat a Kínában történtek óta, ám míg akkor jogtalan volt a német reakciója, ezúttal valóban az orosz volt a vétkes. Vettel nyomdafestéket nem tűrő szavakkal illette az ütközést a rádióban. A Red Bull orosz pilótáját a versenybizottság stop and go büntetéssel sújtotta. Rajtuk kívül többen is ütköztek: Hülkenberg, Pérez, Gutiérrez, Haryanto is baleset résztvevője volt. A sok törmelék miatt a pályára érkezett a biztonsági autó. Miután kiállt, kiélezett csaták alakultak ki, de csak az első pár körben. Rosberg tíz kör alatt hat másodperces előnyre tett szert, a tizedik helyről induló Hamilton beszorult Bottas mögé. A brit világbajnok a futam bizonyos szakaszában csökkentette hátrányát Rosberggel szemben, de ez csak átmeneti volt.

Rosberg így idén már a negyedik futamgyőzelmét könyvelhette el, és nagyon magabiztosnak tűnik teljesítménye, nem lesz őt egyszerű kizökkenteni a következő versenyhétvégéken sem. Jól mutatja gyorsaságát, hogy már a hatodik helyezett Alonso is kört kapott tőle. Másodikként Hamiltont intették le, aki ügyesen zárkózott a futam korai szakaszában, de Bottas mögött sok időt vesztett. A harmadik Räikkönen nem tudta tartani a lépést a brittel, pedig az elején bizakodásra adott okot, mikor lerajtolta finn honfitársát. Pontszerző helyen ért célba még Bottas, Massa, Alonso, Magnussen, Grosjean, Pérez és Button.

„Ez egy hihetetlen jó hétvége volt számomra, miután az időmérőt és a futamot is sikerült megnyernem. Hálás vagyok a csapatnak és mindenkinek, aki részt vesz ebben. Köszönöm az orosz rajongóknak is, mert remek hangulatot csináltak a hétvége során, miközben a motorsport is egyre érdekeltebb az országban. Minden kört élveztem, és egy pillanatra sem akartam visszavenni, mert tudtam, bármi megeshet. Lewis szépen feljött, és elég gyorsan, de figyeltem arra, hogy tartsam a különbséget vele szemben” – értékelt a futamot követően a győztes Rosberg.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?