Rosberg idén először győzött

<p>A német Nico Rosberg győzelmével zárult a Forma–1-es Spanyol Nagydíj. Másodikként csapattársa, a világbajnoki éllovas Lewis Hamilton végzett, míg a dobogó harmadik fokára Sebastian Vettel állhatott fel.</p>

LŐRINCZ TAMÁS

Az idei első európai versenyhétvégén az időmérő edzésen Nico Rosberg autózta a leggyorsabb időt, aki idén első alkalommal verte meg csapattársát, a világbajnoki éllovas Lewis Hamiltont, aki ezúttal a harmadik pozícióból várhatta a futamot. Rosberg pályafutása során tizenhatodszor zárta élen a kvalifikációt. A német versenyző legutóbb a 2014-es Abu-dzabi Nagydíjon indulhatott az első rajtkockából. A két Mercedes közé a négyszeres világbajnok, a Ferrarit hajtó Sebastian Vettel férkőzött be. Remek időmérőt tudhatott maga mögött a Toro Rosso két ifjú titánja (Sainz és Verstappen), akik a harmadik sorból vághattak neki a 66 körös versenynek. Továbbra sem tökéletes a McLaren. Hiába a fejlesztések, és hiába változott meg az autó festése, a csapatnak ezúttal is be kellett érnie a kvalifikáció második szakaszával, viszont idén először a wokingi istálló mindkét autója bejutott a második fázisba.

Rosberg bizakodva várhatta a futamot, ugyanis az utóbbi nyolc évben nyolc különböző pilóta aratott győzelmet a barcelonai aszfaltcsíkon. A Ferrari-hívek, ahogy a csapat is, pedig az új fejlesztésektől várták a megváltást. Az olasz istálló jelentős újításokkal érkezett Katalóniába, ahol 2019-ig biztosan lesz futam, miután a pálya szerződését három évvel meghosszabbították.

Rosberg a rajt után megtartotta vezető helyét, azonban brit csapattársa, Hamilton pozíciót vesztett Vettellel szemben. A brit pilóta Vettel második kiállása után visszavette rajthelyét, annak ellenére, hogy eggyel többször cserélt kereket. Hiába a két Toro Rosso remek rajthelye, a futamon folyamatosan estek hátra gyengébb motorteljesítményük miatt.

Érdekes és veszélyes jelenetek is zajlottak a boxutcában. Maldonado hátsó szárnyának tartóeleme megsérült, kiállásánál a Lotus szerelői az elemet egyszerűen letörték, de az autó teljesítménye ezután jelentősen visszaesett. A McLaren kétszeres világbajnoka, Alonso fékprobléma miatt kis híján elütötte szerelőit, de az emelős embernek sikerült időben elugrania. Később Grosjean sem tudott megállni a kerékcserére kijelölt pozícióban, s nagy lendülettel ellökte az emelős szerelőt, kinek egyik érzékeny pontja jegelésre szorult.

Az első európai futamon Nico Rosberget intették le elsőként, aki idén először ünnepelhetett győzelmet. A Mercedes német pilótája legutóbb a 2014-es Brazil Nagydíjon állhatott a dobogó legfelső fokára. A második helyen csapattársa, az összetett pontversenyben vezető Lewis Hamilton zárt, míg a pódium legalsó fokára a ferraris Sebastian Vettel állhatott fel. Rosberg győzelmének köszönhetően hét pontot lefaragott hátrányából a világbajnoki összetettben. Pontszerző helyen ért célba még Bottas, Räikkönen, Massa, Ricciardo, Grosjean, Sainz és Kvjat.

„Nagyon boldog vagyok, fantasztikus érzés! Ez egy tökéletes hétvége volt számomra. Köszönöm a támogatást a szurkolóknak, és a csapatnak az autót, ami fantasztikusan működött. Nagyon vártam már ezt a pillanatot. A rajtom is nagyszerű volt, és keményen megdolgoztam ezért a sikerért. Egyszerűen élvezem a pillanatot, és megpróbálom kiélvezni a győzelem ízét a csapattal. Isteni érzés!” – nyilatkozta a futamot követően a győztes Rosberg.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?