Ronaldinho hazaküldte Angliát

Sidzuaka/Unszon. Brazil és német sikerrel kezdődött a negyeddöntő a labdarúgó-világbajnokságon. Az emberhátrányba kerülő dél-amerikaiak Ronaldinho szemfülességének köszönve búcsúztatták Angliát, a németek pedig Ballack fejesgóljával győztek.

Michael Owen (balra) góljával az angolok szereztek vezetést, ám aztán fordítottak a brazilokReuters-felvétel Brazília–Anglia 2:1 (1:1)

Góllövők: Rivaldo (45.), Ronaldinho (50.), ill. Owen (23.). Játékvezető: Rizo (mexikói), 47 500 néző. Sárga lap: Sholes, Mills. Piros lap: Ronaldinho (57.). ANGLIA: Seaman–Mills, Ferdinand, Campbell, A. Cole (80. Sheringham)–Beckham, Scholes, Butt, Sinclair (56. Dyer)–Heskey, Owen (79. Vassell). BRAZĺLIA. Marcos–Lucio, Roque Junior, Edmilson–Cafu, Gilberto Silva, Kleberson, Ronaldinho, Roberto Carlos–Ronaldo (70. Edilson), Rivaldo. A világbajnokságok története során eddig kétszer találkozott a két csapat: 1962-ben 3:1-re, 1970-ben 1:0-ra nyert a dél-amerikai együttes, s mindkét alkalommal meg is nyerte a Rimet Kupát. A vb-n eddig százszázalékosan szereplő Brazília meglepetésre Juninho nélkül kezdett, pedig ő volt az egyetlen a 23-as keretben, aki testközelről ismerhette az ellenfelet, hiszen korábban játszott a Middlesbrough csapatában. A Flamengo középpályása helyett Kleberson kapott bizalmat. A nagy várakozásoknak ellentétben elég gyenge első félidőt láttunk. Az eseménydús, látványos mérkőzéseket kedvelők unatkozhattak. A világbajnokság talán legjobb, legösszeszedettebb védelme ellen gyakorlatilag a tizenhatosig sem juthatott el Ronaldinho, Rivaldo és Ronaldo, Sinclair és Beckham már a középpályán „ütközött” a két szélső felfutóval, Cafúval és Roberto Carlosszal, így azok nem tudtak hatékonyan segíteni. Lucio ügyetlenkedése (Owennek adta a labdát) után a kis liverpooli megszerezte az angolok vezetését. A gól nem hozott sok változást, a szambaművészek vergődtek, az angolok pedig higgadtan, okosan játszottak. Aztán az első félidő hosszabbításában olyan történt, amire 45 percig nem akadt példa: a középpályán labdát vesztettek az addig magabiztos angolok, Ronaldinho lendületből átkacsázott a térfélen, és pontos gurítását Rivaldo a kapuba pofozta. Szünet után is Ronaldinho játszotta a főszerepet. Előbb Seaman hibáját kihasználva egy szabadrúgást ívelt az angol kapuba, majd az 57. percben kiállítatta magát. Labdát vesztett az ellenfél tizenhatosánál, majd keményen odalépett Millsnek. Kétség kívül lapot érő büntetés, ám a színén már lehet vitatkozni. Az utolsó fél óra az időhúzás, a labdatartás, angol részről pedig a kétségbeesett, de nagyon tanácstalan támadások jegyében telt el. Brazília okosan játszva megérdemelten jutott tovább, s várhatja elődöntőbeli ellenfelét, amely a Törökország–Szenegál párharc győztese lesz.

Egyesült Államok–Németország 0:1 (0:1).

Góllövő: Ballack (39.). Játékvezető: H. Dallas (skót), 37 500 néző. Sárga lap: Lewis, Pope, Reyna, Mastroeni, Berhalter, ill. Kehl, Neuville. USA: Friedel–Hejduk (65. Jones), Sanneh, Pope, Berhalter–Reyna, O’Brien, Mastroeni (80. Stewart), Lewis–Donovan–McBride (58. Mathis). NÉMETORSZÁG: Kahn–Linke, Kehl, Metzelder–Frings, Schneider (60. Jeremies), Hamann, Ballack, Ziege–Klose (88. Bierhoff), Neuville (80. Bode). Franciaországban is találkozott már a két együttes, de az akkori 2:0-ás német siker óta megváltoztak az erőviszonyok. A mérkőzés egy perces gyászszünettel kezdődött, mellyel a hétfőn elhunyt Fritz Walterre, az 1954-ben világbajnok német válogatott csapatkapitányára emlékeztek. Mai utódai gyászszalagot viseltek a találkozón. Az amerikaiak kivédekezték az első német támadást, majd ők válaszoltak, ám Donovan kiugrását lesnek ítélte a bíró. A túloldalon Mastroeni ment Neuville előtt labdája után. Megerősödött a német nyomás, az ellenfél játékából hiányzott a lendület, egy-egy váratlan gyors támadással azért kísérletezett. Tizenharmadik percben Lewis belőtt labdáját Kahn hatalmas védéssel hárította. Valamivel később Donovan lövését a német kapus ujjheggyel tolta ki. Újra német nyomás következett, hosszas passzolgatással, labdatartással. Helyzetek is adódtak, Ballack kiváló helyzetből mellé fejelte. Öt perc elteltével újra ő volt a főszereplő: Ziege szabadrúgását a védők közül kiemelkedve fejelte a kapuba. A félidő hajrájában Klose a jobb kapufa tövére lútt egy beívelést. Bátran kezdte a második félidőt az amerikai csapat, s talán a legvitatottabb pillanat a 49. percben érkezett, amikor amerikai szöglet után Berhalter lövése Kahnról felpattant, majd a kapu sarkában álló Fringsről visszakerült (valószínűleg alkarját is érintette) a mezőnybe. Az ezután keletkezett hatalmas kavarodásnak Dallas sípja vetett véget, kifelé ítélt szabadrúgást. Egyre inkább a mérkőzés főszereplőjévé válik Kahn: Donovan elől hatalmas vetődéssel öklöz, majd egy lecsorgó lövést is felszed. Hiába voltak jobbak az amerikaiak, németek verhetetlennek tűntek: ellenük még nem fordított senki a vb-n. A félidő derekán Neuville nagy helyzetben mellé lőtt. Az utolsó 10 percet nyílt sisakkal támadta végig az amerikai csapat, s így Bode előtt is nyílt gólszerzési alkalom. A csereként beállt csatár azonban az oldalhálót találta el. A szinte végig csak a védekezéssel foglalkozó, a korábbiaknál mégis jóval érdekesebb focit mutató németek jutottak a négy közé, ahol Spanyolországgal vagy Koreával találkoznak a keddi elődöntőben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?