Rio 2016 - Vészesen fogynak a delfinek a versenyek helyszínén

<p>Komoly veszélyben vannak a delfinek a Rio de Janeiro melletti Guanabara-öbölben, ahol a jövő évi nyári olimpia vitorlásversenyeit rendezik majd meg.</p>

 José Lailson Brito, a riói egyetem szakértője 1992 óta vizsgálja a tengeri élővilágot, s a brazil hírügynökség kedden az ő kutatásaira hivatkozva közölt adatokat a delfinek veszélyeztetettségéről.
   

A tengeri emlősök közül 1970-ben még nagyjából 800 példány élt az öbölben, mára ez a szám 36-ra csökkent. A delfinek leginkább az ipar káros hatásait szenvedik meg, a hajóforgalom ugyanis jelentősen megerősödött a területen, s az öbölben sok olajszállító közlekedik.
   

Egy július végén nyilvánosságra hozott felmérés azt mutatta, hogy erősen szennyezett és egészségre ártalmas a tengervíz Rio de Janeiro környékén, a Guanabara-öbölben pedig magas a szennyvízből származó vírusok és baktériumok koncentrációja. Ezután a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és több sportszövetség bejelentette, hogy saját, független teszteken vizsgálja majd meg a riói víz minőségét.
   

Az evezős tesztversenyek után 14 külföldi sportoló panaszkodott émelygésre és más egészségi problémákra, a riói kormányzó, Luiz Fernando Pezao azonban azt mondta, ennek nincs köze a víz minőségéhez, inkább az étkezés okozhatta a rosszulléteket.
   

A Guanabara-öbölben jövő héten a kevesebb mint egy év múlva kezdődő ötkarikás játékok vitorlás tesztversenyeire kerül sor.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?