„Rend és fegyelem nélkül nem lehetünk sikeresek”

<p>Ján Kozák tegnap megtartotta első sajtótájékoztatóját a szlovák labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányaként. Az 59 éves kassai szakember összetartó csapatot akar kiépíteni, és az eddiginél attraktívabb futballal szeretné visszahódítani a szurkolókat.</p>

SZABÓ ZOLTÁN

Milyen érzésekkel vette át a kapitányi posztot?

Nagy megtiszteltetésnek és egyben óriási kihívásnak tartom, hogy én irányíthatom a válogatottat. Szeretném megköszönni a szövetség vezérkarának, az újságíróknak és szurkolóknak a támogatást. Tudom, mi vár rám, de örülök a nehéz feladatnak, és annak, hogy az ország legjobb futballistáit irányíthatom.

Meglepte, hogy a közvélemény mennyire kedvezően fogadta a kinevezését?

Nem tagadom, nagyon jólesett, hogy milyen sokan bíznak bennem, minden erőmmel azon leszek, hogy ne okozzak nekik csalódást.

Mivel kezdte a munkáját?

A szakmai stáb felállításával. Štefan Tarkovič lett az első számú segítőm, a kapusokkal Miroslav Seman fog foglalkozni. Van kiszemeltem az erőnléti edzői posztra is, de jelenleg szabadságát tölti. Ján Baťalík lesz a csapatorvos. Nagyon fontosnak tartom az elmúlt időszak alapos kiértékelését, hogy legyen honnan elrugaszkodnunk.

Bő egy hónap múlva Románia ellen mutatkozik be a válogatott kispadján. Nagy változásokat tervez a keretben?

Sajnos, nincs bő választék, nagyjából 30 játékos jön szóba a válogatottnál, ezért nem lehet radikális változásokat végrehajtani. De az biztos, hogy több, korábban mellőzött játékosnak lehetőséget adok, mert fel akarom rázni a csapatot. Remélem, minél előbb megtalálom azt a tizennyolc futballistát, akikkel sikeresek leszünk.

Mit tart a legfontosabb feladatának?

Meg akarom ismerni emberileg a játékosokat, hogy tudjam, hányadán állok. Összetartó, győzelemre éhes csapatot akarok kiépíteni. Azt mindenkinek tudatosítania kell, hogy rend és fegyelem nélkül nem lehetünk sikeresek. A játékszabályokat be kell tartani. A futballistákat az utóbbi időben keményen bírálják, remélem, ők is belátták, hogy valamit nagyon elrontottak. Mert a szurkolókat nem lehet becsapni, ha látják, hogy kedvenceik kihozzák magukból a maximumot, akkor megbocsátják a vereséget is. Ám ha azt látják, hogy a játékosok csak lézengenek a pályán, akkor jogos a füttyszó.

Nem tart attól, hogy esetleg nem ért majd szót a játékosokkal?

Egyáltalán nem. Közel harmincéves edzői pályafutásom során soha nem volt ilyen problémám. Biztosra veszem, hogy most sem lesz.

Számít-e az utóbbi időben a botrányairól híres Stochra?

Miňo Stoch technikás és jó futballista, akinél valahol nagy hiba történt. Fiatalon gyorsan gazdaggá és híressé vált, amiben az újságírók is közrejátszottak, aztán fejébe szállt a dicsőség. Le kell szállnia a földre, de ebben segítségre lesz szüksége. Többször figyeltem, és rájöttem, hogy nem csapatjátékos. A jó Stochra szüksége van a válogatottnak, de a mostanira nincs.

Milyen játékstílust fog alkalmazni?

Csak ámultam, hogy a liechtensteini világbajnoki selejtező első félidejében az amatőr hazaiak lefociztak bennünket. De a korábbi meccseken is akadozott a gépezet. Ezért valamit tenni kell. Vannak olyan futballistáink, akik képesek a tetszetős kombinatív futballra, de nem vagyunk olyan erősek, hogy ne kelljen alkalmazkodnunk az ellenfélhez. Azt viszont ígérem, hogy a korábbinál attraktívabb focit fogunk játszani, így akarjuk visszahódítani a szurkolókat.

Ki fog utazni a légiósok után?

Természetesen tervezem, hogy meglátogatom a külföldön szereplőket, de a felkészülési időszakban ennek nincs sok értelme. Egyébként a mai világban akármilyen bajnokit meg lehet nézni a tévében, így is követni tudom a szóba jövő futballisták meccseit.

Mennyi időt tölt majd Pozsonyban?

Hetente három napot töltök a fővárosban, segítőm követi majd a nyugat-szlovákiai, én pedig a kelet-szlovákiai élvonalbeli mérkőzéseket.

Ősszel négy vb-selejtező vár a válogatottra, amelynek már csak elméleti esélye van a továbbjutásra. Megpróbál csodát tenni?

Nem vagyok varázsló. Rendkívül nehéz ellenfelek várnak ránk, a csoportelső bosnyákok és a második helyen álló görögök, valamint a lettek. Ráadásul háromszor idegenben lépünk pályára. De nem adjuk fel, megpróbáljuk meglepni az esélyeseket. Novemberben ázsiai túrára utazunk, ahol Corgoň ligás játékosok kapnak lehetőséget.

Kassán Capellónak becézték. Edzőként ki volt a példaképe?

A legtöbbet Václav Ježektől és Jozef Vengloštól tanultam. Amikor bekerültem a csehszlovák válogatottba, ők irányították a nemzeti együttest. Az előbbi óriási motivátor, az utóbbi pedig kiváló szakember volt. Bárcsak én is hasonló sikereket érnék el, mint ők.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?