Radványi: „Azért vagyunk ott, ahol, mert nagyon egységesek vagyunk”

komáromi focisok
Komárom |

Radványi Miklós, a II. labdarúgóliga élén telelő komáromiak vezetőedzője szerint a koncepciózus munkához idő kell, a KFC-nél pedig kellő tere nyílt erre. A 55. születésnapját nemrég ünnepelt szakemberrel a sikeres szereplés hátteréről és a tavaszi folytatásról beszélgettünk.

Ha valaki azt mondta volna az őszi rajt előtt, hogy elsőként fognak telelni, ráadásul 7 pontos előnnyel, mennyire tartotta volna az illetőt realistának?

Semmiképpen nem tartottam volna annak, hiszen tudtuk, hogy lényegében minden mérkőzésünket idegenben fogjuk játszani a stadionépítés miatt. Azt mondtam, ha ott leszünk az első háromban, a top ötben, akkor az egy jó eredmény lesz, mivel nincs valódi hazai pályánk. De hál Istennek ez nem így történt, jó rajtot fogtunk ki, és ezen a győzelmi hullámhosszon maradtunk az egész ősz folyamán.

Ez volt a legfontosabb összetevője a sikernek? Vagy egy másik tényezőben látja azt inkább?

Több tényező is közrejátszott benne. Nagyon jó nyári felkészülést végeztünk, a játékosok fizikailag teljesen rendben voltak. Nagyon fontos volt, hogy – ezt már több helyen is hangsúlyoztam –, minden felkészülési mérkőzésünket idegenben játszottuk, hogy a fiúk szokjanak hozzá, hogy nem lesz hazai pálya. Utólag már biztosan elmondható, jó hatással volt a játékosokra ez a döntés. De a legfontosabb dolog, hogy nyáron történtek változások a játékoskeretben, és ezek nagyon pozitívan hatottak a csapatra. Rendkívül jó a csapatszellem. Azért vagyunk ott, ahol, mert nagyon egységesek vagyunk.

Volt esetleg a játékosokban egyfjata dac is, hogy a körülmények ellenére megmutatják, mit tudnak? Mert nemcsak a tétmeccsekre kellett buszozniuk, hanem minden egyes edzésre is.

Az ősz 95 százalékában az edzéseket is idegenben tartottuk, tulajdonképpen naponta buszoztunk. Buszoztunk a vágsellyei hazai meccsekre, buszoztunk az idegenbeli meccsekre, ami ezek szerint jó hatással volt a játékosokra (nevet). Az idény végén viszont már láttam, hogy nagyon fáradtak a fiúk. Az utolsó 2-3 hét már inkább arról szólt, hogy pszichikailag legyünk rendben, hogy fejben frissek legyünk a meccsekre. Az utolsó három-öt meccsünkön azért is sikerült olyanra, amilyenre, mert már láttam a játékosokon, hogy belefáradtak a sok utazásba, a fáradtság rányomta a bélyegét a teljesítményükre.

A legtöbb gólt rúgták a bajnokságban (35), és a második legkevesebbet kapták (13) a 17 meccsen. Lehet ezen még javítani?

Igen, ha még kevesebb gólt kapunk, és még több gólt rúgunk, ez ilyen egyszerű (nevet). Természetesen tovább fogunk dolgozni ezen a téren is. Nagyon fontos, hogy megmaradt a csapat egészséges gerince, amely lényegében úgy két éve együtt van. Én mindig azt mondom, hogy a jó munkához időre van szükség. Nincs a világon olyan edző, akinek lenne varázspálcája, és fél éven belül egy olyan csapatot építene fel, amelyik a bajnoki címért fog játszani. A mi esetünk jól mutatja, hogy milyen lépésekben lehet haladni. Az első évben a negyedik helyen végeztünk, tavaly a harmadikon, megtartottuk a csapat gerincét, és most játszunk a bajnoki címért. A futballban vannak időszakok, amelyeket egyszerűen nem lehet átugrani. Ha valahol koncepciózus munka folyik, akkor az úgy néz ki, mint most Komáromban.

komáromi focisok

A csapat életében merőben új helyzet listavezetőként nekivágni a téli felkészülésnek. Ez a tény mennyire van hatással a felkészülésre?

Nagyon fontos dolog lesz, hogy tavaszra mentálisan erősek legyünk. A csapatban nincs túl sok olyan játékos, aki bármilyen szinten a bajnoki címért játszott volna valaha is. Ez egy plusz teher lesz, nagyobb nyomás alatt focizni. De én azt látom rajtuk, sőt hallom is tőlük, hogy imádnak nyomás alatt játszani, aminek nagyon örülök. De majd tavasszal elválik, hogyan tudunk ilyen helyzetben helyt állni. A pszichikai részét megpróbáljuk már edzéseken is rájuk tenni, hogy érezzék, mindig, akkor is játszanak valamiért. Azzal a srácok is tisztában vannak, hogy hatalmas lehetőség van a kezünkben, amivel élni kell. Én a játékosaimon minden egyes edzésen azt láttam, hogy akarnak, hogy valamit be akarnak bizonyítani, és meg akarják nyerni a II. ligát. Nagyon pozitív dolog, ha a játékosok felől ilyen kisugárzás jön, hogy csak azért is megcsináljuk. Az utolsó fordulókban a csapat fele összedrótozva játszott, ami miatt kisebb hullámvölgybe kerültünk, nem úgy fociztunk, ahogy szoktunk. Ennek ellenére ebből az öt meccsből is kihoztunk 10 pontot. Ami egyértelműen jelzi, hogy a csapat mentális ereje milyen szinten van.

A reális riválisok közül az eperjesieknél már az osztályozót érő második helyet emlegetik. Ezek szerint a harmadik ligetfaluiak lehetnek még veszélyesek a bajnoki címre tavasszal?

Úgy, ahogy mi hullámvölgybe kerültünk az utolsó öt fordulóban, a Petržalka ötből négy meccset megnyert a hajrában. Benne van a pakliban, hogy jól teljesítenek tavasszal, mert fiatal csapatuk van. Számolni kell velük is, de én a keletieket tartom továbbra is a legfőbb kihívónknak. Nagyon sok minden eldőlhet már az első két fordulóban tavasszal. Mi először Liptószentmiklóson játszunk, aztán megyünk Eperjesre. Ha itt tudunk pontokat szerezni, akkor az utolsó 11 fordulóban már nem nagyon tudnak megfogni minket.

Volt már róla szó, akár hivatalosabb formában is, hogy adott esetben a KFC tudja-e vállalni az élvonalbeli szereplést? A játékosok motiválásában ez elég fontos szerepet játszhat.

Az új stadion tulajdonképpen azért épül, hogy ott élvonalbeli meccsek legyenek, Természetesen senki nem zárkózik el attól, hogy fölkerüljünk. Sőt, egy ilyen ősz után csak egy alibista mondhatná azt, hogy nem célja a feljutás. Én pedig soha nem voltam alibista, és nem is leszek az, ha ilyen helyzetben más a cél, akkor ott valami nem stimmel.

Vár még valami a focistákra év végéig? Mikor kezdik a felkészülést?

Egy közös ebéddel zártuk le az évet, ahol elbúcsúztunk a játékosoktól. Azt szeretném, hogy minimum két hetet passzívan pihenjenek, hogy tényleg kifújják magukat. Természetesen mindenki kap az ünnepi időszakra is edzéstervet, amit teljesítenie kell otthon. Január 8-án kezdünk majd felmérésekkel, ahol megtudjuk, hogy a házi feladatot ki milyen szinten végezte el.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?