Panaszkodnak a játékvezetőre

Természetesen öröm és boldogság jellemzi az FC Porto futballistáit, edzőjét és szurkolóit, míg a Celtic Glasgow-nak az elkeseredettség jutott a szerdai UEFA Kupa-döntő után. A portugál együttes, amelynek tagja a magyar Buzsáky Ákos is, a hosszabbításban győzte le 3:2-re a végig rendkívül agresszíven és lelkesen játszó skótokat a sevillai fináléban.

A valenciai éjszaka két főszereplője: a brazil Derlei (éppen a győztes gólt lövi) és Ľuboš MicheľTASR/EPA-felvételJose Mourinho portói vezetőedző sportszerűen az ellenfél dicséretével kezdte értékelését: „Azt hiszem, a játékstílusa miatt a Celtic ellen egy csapatnak sincs könnyű dolga. Fizikailag sokkal erősebbek nálunk, s kontráik, illetve pontrúgásaik is nagyon veszélyesek, így egy pillanatra sem engedhettünk ki.“

A tréner külön kiemelte a győztes gólt szerző Derleit, akit tavaly januárban az ő tanácsára igazolták le. A csatár beváltotta a hozzá fűzött reményeket, hiszen 12 találattal a sorozat gólkirálya lett. A portugál bajnok szakvezetője a következő idényben azt szeretné, ha együttese a BL-ben is megállná a helyét.

Mourinho nem ment el szó nélkül Ľuboš Micheľ játékvezető teljesítménye mellett sem. Szerinte a fiatal bíró bátortalanul vezette a meccset, már az első félidőben ki kellett volna állítania legalább egy skót futballistát. „Nem tudom, hogy a Celtic játékosaink viselkedése normálisnak tűnne-e az országában. Például Balde durvasága könnyen véget vethetett volna Dace karrierjének”.

A glasgowiak mestere, Martin O’Neill többet várt a Portótól, s szerinte Luboš Micheľ óriásit hibázott, amikor a 96. percben piros lapot mutatott fel Dianbobo Baldénak. „Négy másodperccel a kiállítás előtt Henrik Larssonnal szemben szabálytalankodtak, amit nem fújt le a szlovák bíró, s ennek a hibának lett a következménye a végeredményt befolyásoló ítélet. Azt gondolom, hogy ha nem állítják ki Baldét, a hosszabbításban erősebbek lettünk volna ellenfelünknél, jobban bírtuk volna erővel, s ez dönthetett volna. O’Neill a kudarc ellenére büszke együttesére és az őket elkísérő szurkolókra: „Drukkereink fantasztikus hangulatot teremtettek a stadionban, csapatom pedig a tőle elvárható elszántsággal küzdött.“

Spanyolország, Anglia, Olaszország, Németország és Hollandia után Portugália lett a hatodik olyan futballnemzet, amelynek csapatai minden jelentős európai kupasorozat (Bajnokok Ligája, illetve Bajnokcsapatok Európa Kupája, Kupagyőztesek Európa Kupája, UEFA Kupa) trófeáját elhódították. A portugál gárdák közül korábban a Benfica (1961, 1962) és a Porto (1987) a BEK-ben, a Sporting (1964) pedig a KEK-ben végzett az élen, 2003-ban pedig a „sárkányok” tették teljessé az ország gyűjteményét.

Portugáliának a mostani az ötödik klubtrófeája, és ezzel maga mögött hagyta az eddig négy első helyet megünneplő Belgiumot. A lista legeleje azonban még nagyon távol van az ibériaiaktól, hiszen ott a 27 kupagyőzelemnél (9 BEK, illetve BL, 8 KEK, 10 UEFA Kupa, illetve VVK) tartó Anglia áll. Az angolok azonban a jövő héttől már csak társbérletben vezetnek, hiszen a Bajnokok Ligája-finálé (Milan–Juventus) után Olaszországnak is 27 serlege (10 BL, illetve BEK, 7 KEK, 10 UEFA Kupa, illetve VVK) lesz. A portugálok előtt álló további európai trófeahalmozók: Spanyolország (25), Németország (17), Hollandia (11). (MTI, SITA)

A DÖNTŐ KRÓNIKÁJA

FC PORTO–CELTIC 3:2 – hosszabbítás után (2:2, 1:0). Góllövők: Derlei (45., 115.), Alenyicsev (54.), ill. H. Larsson (47., 57.). Játékvezető: Micheľ, 53 ezer néző. Sárga lap: Nuno Valente, Maniche, Marco Ferreira, ill. Valgaeren, Lennon, Balde, Sz. Petrov. Piros lap: Nuno Valente (122.), ill. Balde (95.).

FC PORTO: Vítor Baía–Paulo Ferreira, Jorge Costa (71. Pedro Emanuel), Ricardo Carvalho, Nuno Valente–Costinha (9. Ricardo Costa), Alenyicsev, Deco, Maniche–Capucho (98. Marco Ferreira), Derlei. CELTIC: Douglas–Valgaeren (64. Laursen), Balde, Mjällby, Agathe–Lennon, Lambert (76. McNamara), Sz. Petrov (105. Maloney), Thompson–Sutton, H. Larsson

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?