Ötszettes női meccsek?

<p>A női teniszezők készen állnak és képesek három győztes szettig játszani a mérkőzéseket – jelentette ki egy tegnap megjelent interjúban Stacey Allaster, a Női teniszszövetség (WTA) elnöke.</p>

ÚJ SZÓ-ÖSSZEÁLLÍTÁS

„Egyetlen dolog kell hozzá: hogy megkérjenek minket erre” – reagált kissé csípősen a WTA-elnök az időről időre felmerülő ötletre, mely szerint a pénzdíjak terén kiharcolt egyenlőség után (2007-től) a Grand Slam-tornákon a nőket ugyanúgy kellene terhelni, mint a férfiakat. „Mert ez most olyan, mint amikor az atlétikában valaki 400, más pedig 800 méteres futásra készül” – mondta az „ügy” egyik legfőbb pártolója, a brit Andy Murray annak kapcsán, hogy neki (a nőkkel ellentétben) három szettet kell megnyernie a továbbjutáshoz a négy nagy tornán.

Pat Cash, az ausztrálok egykori csillaga szerint is igazságtalan, hogy ugyanazon pénzösszegekért a férfiaktól jóval nagyobb terhelést és hosszabb mérkőzéseket is elvárnak. „A Roland Garroson a Nadaltól az elődöntőben öt szettben kikapó Djokovics ugyanannyi pénzt keresett, mint az a Sara Errani, akit Serena Williams 46 perc alatt 6:0, 6:1-ra lelépett” – jegyezte meg Cash.

A múltban már volt rá példa, hogy a nők is három győztes szettig játsszanak: 1984 és 1998 között az év végi WTA-világbajnokságok döntőjében. Összesen tíz hölgy (többek között Szeles Mónika, Martina Hingis vagy Lindsay Davenport) próbálhatta ki élesben, mennyi erőfeszítést igényel három játszmát nyerni – igaz, klasszikus ötszettes csatára csak három esetben került sor (Szeles– Sabatini, Graf–Huber, Graf– Hingis).

Martina Navratilova is hasonló feltételek mellett nyert négy vb-címet, mégsincs meggyőződve róla, hogy ez lenne az üdvözítő a női tenisz számára. „Játszhatnánk három győztes szettre, de a férfiak is játszhatnának csak kettőre. Két GS-tornát is kemény borításon rendeznek, ezeken a férfimeccsek olyanok, mint egy maratonfutás, amit kétnaponta meg kell ismételni. Biztos, hogy annak kéne nyernie, aki ugyan kevésbé tehetséges, de nem annyira fáradt, mint ellenfele?” – tette fel a költői kérdést a 18-szoros GS-győztes.

Álláspontját a WTA-elnök is pártolja. „Szurkolóink a maximum háromszettes meccseket kedvelik, mert a sportélmény rövidebb időtartamra koncentrálódik. Ráadásul a GS-tornákon már most is gondot okoz a program megtervezése az elhúzódó férfimeccsek miatt” – tette hozzá Allaster.

Hogy végül lesz-e változás (és milyen), még nem tudni, az viszont biztos, hogy látva a mai női meccsket már senki sem ragadtatja magát Krajicek-féle „lusta, dagadt disznós” megjegyzésre velük kapcsolatban... (ot)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?