OTP Bank Liga 2024 - mire lesz elég a Fradi bajnoki címe a nemzetközi porondon?

football

Az OTP Bank Liga 2022-2024-es szezonja a 122. magyar labdarúgó-bajnokság. Még a másodosztályba kiesett a Budapest Honvéd, a 2022-2023-as NB I. 11. helyezettje, valamint a Vasas FC, aki pedig a 12. helyen végzett az előző szezonban. Ezzel szemben feljutott az első osztályba a Diósgyőr VTK, az akkori első helyezett, valamint az MTK Budapest, akik a 2. helyen végeztek akkor.

Az alábbi cikkünkben viszont arról lesz szó, hogyan alakult ez az idény, mire lesz elég a Fradi bajnoki címe nemzetközi viszonylatban.

Mit történt a 2023-2024-es szezonban?

A magyar labdarúgó-bajnokság immáron a 122. volt a sorban. Az előző bajnokcsapat a Ferencváros, amely az előző szezonban 35. alkalommal győzte le a riválisokat. A gólkirály Varga Barnabás 20 góllal, akit Antonio Mance követ 15-tel, a harmadik legsikeresebb pedig Kenan Kodro, a Ferencváros tagja, aki 13 alkalommal talált be a kapuba. A csapatkapitány Dibusz Dénes tehát büszke lehet a srácokra, akik mindent megtettek azért, hogy végül ők diadalmaskodjanak.

Az MLSZ 2023. június 22-én készítette el a bajnokság sorsolását és közzétette a menetrendet. Az első hivatalos mérkőzésre végül 2023. július 29-án került sor, az utolsót pedig 2024. május 18-án rendezték meg. A magyar labdarúgó-bajnokságban, akár a Bajnokok ligájában, minden alkalommal új győztest avatnak.

Miért a Fradi?

1901 óta összesen 108 klub szerepelt a magyar bajnokság első osztályában. Az összesítés nem számolja bele a csapatok szezonjainak számába az 1944-1945-ös négy forduló után véget ért bajnokságot, ezáltal nincs benne az Ungvári AC csapata sem, amelynek az volt az első és egyben utolsó szezonja is. A Fradi immáron 119 alkalommal vett részt a bajnokságban, utánuk jön az Újpest és az MTK.

A Ferencvárosi TC hazánk egyik legismertebb és legnagyobb szurkóolótáborával rendelkező egyesülete, és egyben labdarúgócsapata. 1899-ben alapították meg, azóta pedig 35 alkalommal avatták őket magyar bajnokká, emellett 24 alkalommal nyerték meg a Magyar Kupát. Egy alkalommal még az olasz Juventust is legyőzték, erre azonban csak az idősebb korosztály emlékszik, hiszen ez 1965-ben történt meg. Éppen ezért merül fel a kérdés, hogy vajon mire mehetnek a nemzetközi porondon.

Nemzetközi szereplés

1995-ben első hazai csapatként a Bajnokok Ligája csoportkörébe, 2004-ben szintén elsőként jutottak az UEFA-kupa csoportkörébe. 2019-ben az UEFA-kupa utósorozatnak, az Európa-liga csoportkörébe, majd 2020-ban első magyarországi csapatként már másodszorra jutottak be a Bajnokok Ligája csoportkörébe.

Rá egy évre és még 2022-ben is ismét csoportkörösök voltak, ahonnan két éve tovább is jutottak a nyolcaddöntőbe, ráadásul nem is akárhogyan, hiszen csoportelsők voltak. Ennek köszönhetően mind itthon, mind nemzetközi szinten ők lettek a legtöbb sikert elérő magyar csapat. A terep tehát nem ismeretlen számukra, bár ehhez hozzá kell tenni, hogy tavaly történelmi vereséget szenvedett a feröeri bajnoktól hazai pályán az UEFA-bajnokok ligája selejtezőjének első körében. A meccs után azonnal elbocsátották az edzőt. A helyét szeptemberben a szerb Dejan Stanković vette át, aki azóta is irányítja a csapatot.

Labdarúgó EB

A 2024-es labdarúgó-Európa-bajnokság alig egy hónap múlva kezdődik. Ez lesz a 17. a sorban, amelyet az UEFA szervez. A négyévente megrendezésre kerülő EB 2024 június 14-én kezdődik és július 14-ig tart. A résztvevők Németországban csapnak össze, amely harmadik alkalommal rendezi meg az Európa-bajnokságot. A címvédők az olaszok, akik idén is szeretnének diadalmaskodni.

Magyarországot a G csoportba sorsolták és már tavaly novemberben biztosítottuk a helyünket az EB-n. Ebbe a csoportba tartoznak még a németek, a svájciak, valamint a skótok. Ebből már sok következtetést le lehet vonni, hogy milyen eredményeket érhetünk el az idei bajnokságban. A magyar csapat először június 15-én délután háromkor lép a pályára, az első meccset Svájccal játsszuk a stuttgarti stadionban.

A magyar labdarúgó-válogatott már várja a nyári bajnokságot, hiszen 2022 szeptembere óta tart a 13 meccses veretlenségi sorozata. A fogadóirodák is érzékelik, hogy mi a helyzet, milyen esélyei vannak a hazaiaknak. 20 évvel ezelőtt az EB-győztes Görögország is hasonlóan meneteltek előre, így van oka nagyot álmodni a magyar csapatnak. 

Jelenleg Magyarország a 12. helyet foglalja el a végső győzelmi listán, legalábbis a tippek szerint. Más kérdés, hogy mennyire reális az, hogy a magyar váltogatott a középmezőnyében van, azonban az információ mindenképpen rejt magában érdekességet. A húsz évvel ezelőtt meglepetést okozó görögöknél csak a letteket tartották esélytelenebbnek, mégis diadalmaskodtak. Erre akkor még ők maguk sem gondoltak. Nem csak a pályán nyújtottak kiemelkedő teljesítményt, hiszen már maga a keret is remek volt. Ugyanez igaz a Fradira, akik talán sosem voltak ilyen erősek. Ezzel nemzetközi szinten is felveheti a harcot a többi csapattal.

A biztos Eb-résztvevő csapatok közül jelenleg Anglia a legesélyesebb, a győzelmükre sokan gondolnak, hiszen mindenki tudja, hogy mire képesek. Magyarország csoportellenfelei közül Németország a harmadik legesélyesebb, azonban Skócia és Svájc egy szinten van hazánkkal. Az említett 12. helyen vagyunk holtversenyben Skóciával, így sok apró részlet fogja eldönteni, hogy végül ki jut be egyenes ágon a nyolcaddöntőbe és kinek kell még többet küzdenie azért, hogy ott legyen a többiekkel. Van esélyünk, de nagyon oda kell tennie magát a Fradinak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?