Ötletből nincs hiány

Gúta |

<p>Gazdag sportélet jellemzi Gútát. A Vág-parti kisváros számos klubnak ad otthont, s a szabadidős mozgási igényeket is messzemenőkig kielégíti.</p>

Egyik olvasónk levélben fordult szerkesztőségünkhöz, amelyben felvetette egy korszerű sportlétesítmény építésének ötletét, szükségszerűségét. Vajon van-e erre igény? Ennek jártunk utána.

Gútán egyre többen érzik fontosságát a rendszeres testmozgásnak, akár versenyszerű sportolásról, akár hobbisportolásról van szó. Felvetődött annak lehetősége is, hogy egy, minden tekintetben korszerű sportlétesítményt építenének a városban. Mindez azonban anyagiak függvénye. Megkerestük az egyes sportszakosztályok vezetőit, mondják el véleményüket. Mindannyian egyetértenek a sportkomplexum szükségességét illetően, de nem látják, honnan lehetne megfelelő pénzügyi fedezetet találni rá.

„Remek az ötlet – mondja Kiss Tibor, a Taiyo karateklub vezetője. – A jelenlegi gazdasági helyzetben azonban sajnos, kivitelezhetetlen. Szép elgondolás, hogy minden sportklub egy fedél alá kerüljön. A város azonban önerőből biztosan nem tudja megoldani. Elfogadnék Gútán két szabadtéri medencét is. Ezeknek nem lenne annyira költséges a fenntartásuk.”

Hódít a zumba

Hasonló véleményen van Mahor Mihály, a helyi kézilabdaklub vezetőedzője. „Városunknak nagyszerű lenne egy uszoda vagy egy fürdő. Sportlétesítményre is szükség van, de nem a felvázolt formában – állítja a tapasztalt szakember. – Túl utópisztikus a mindent egy fedél alá elképzelés. Mivel részben önfenntartó létesítményről lenne szó, falai között további szolgáltatásoknak kellene teret biztosítani. Nem látok erre reális esélyt. Jó megoldásnak egy korszerűbb sportcsarnok létrehozását tartanám. Aki sportolni szeretne, az jelenleg is megtalálja a megfelelő módját. Jelenleg a sportcsarnok és a város iskolái mellett lévő tornatermek maximális kihasználtsággal működnek. Az egyéb sportolási tevékenységre a szabadidőközpont nyújt lehetőséget. Nagyon sokan tornáznak, a nők között a zumba hódít.”

Családias kerékpártúrák

Az egészséges életmód elengedhetetlen része a mozgás – vélekedik Hajdú Andrea is, aki a teremkerékpárklub elnöke. Véleménye szerint egyre többen érzik szükségét a rendszeres testmozgásnak. „Úgy látom, jelentősen megnőtt azok száma, akik mozognak – folytatja. – Napi szinten több kocogót lehet látni. A szabadidőközpontban heti három alkalommal jógaoktatást tartanak. Sok az érdeklődő. Fellendülőben a vidéki sportolás. Éppen ezért célszerű lenne egy új tornaterem megépítése. Nagyszerű lenne, ha minden egy helyen lehetne. Természetesen a megvalósíthatóság az anyagi helyzet miatt igencsak kérdéses. Szükség van az aktív pihenésre, kikapcsolódásra. Az emberek egyre inkább tudatosítják ennek fontosságát, elkezdtek az egészségükkel foglalkozni. Jó látni, ahogy közös szabadidős sporttevékenységet folytatnak, családostul kerékpártúrákon vesznek részt. A mozgás hozzásegít a kiegyensúlyozott, boldog élethez. Általa sokkal többet mosolygunk, fittebbek és nyugodtabbak vagyunk.”

Sportbarát város

Vincze Ferenc, a cselgáncsklub vezetője szerint is szükséges egy új sportcsarnok. „Véleményem szerint rengeteg lehetőség közül választhat a sportolni vágyó fiatal. Kell a rendszeres testmozgás – véli. – A sportlétesítmény létrehozására azonban nincs pénz. Jómagam megelégednék egy állandó edzőteremmel a cselgáncsklub számára.”

Az önkormányzat anyagilag és erkölcsileg egyaránt bőkezű a sportklubokat illetően. Gőgh Mihály, a képviselő-testület sportbizottságának elnöke szívügyének tekinti a városban a sportolási lehetőségek kialakítását. Többet is tehetne, de szűkösek az anyagi lehetőségek. „A városi önkormányzat portbarát. Jelentős pénzösszeggel járul hozzá a sportklubok működéséhez, de nagyon szűkösek a keretek. A szabadidős sportok művelői számára egyéni projektek keretében irányozzuk elő az anyagi fedezetet. Ha összehasonlítjuk más, hasonló lélekszámú várossal, elmondható, Gútán kiváló a sportélet, sportolóink az országos és nemzetközi versenyeken is előkelő helyezést érnek el – mondja Gőgh.

Mozognak a fiatalok

A birkózásban tevékenykedő sportvezető még hozzáteszi: „Nyilván célszerű lenne egy sportcsarnok létrehozása, de pénzügyi akadályokba ütközünk – erősíti meg a többiek meglátásait. – Jelenleg is megszorító intézkedéseket kénytelen foganatosítani a város, ám azon dolgozunk, hogy ez minél kisebb mértékű legyen. ” (Borka Roland)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?