Olimpiai kvótát szerzett a LuLu jégtánckettős

<p>Végletekig kiélezett versenyben harcolta ki az ötkarikás szereplés jogát Lucie Myslivečková és Lukáš Csölley, azaz a szlovák színeket képviselő LuLu jégtánckettős az oberstdorfi Nebelhorn Trophyn. A magyaroknak nem sikerült pjongcsangi kvótát szerezniük.</p>

Az eredeti kiírás szerint jégtáncban öt kvótát osztottak volna ki Oberstdorfban, ám mivel Dánia visszaadta az olimpiai kvótáját, így végül hat pár szerezhette meg a pjongcsangi indulás jogát a pótkvalifikáción.

Myslivečková és Csölley a rövidprogram után a hatodik helyen állt, s végül a kűrben is megtartotta ezt a pozíciót, de sokat kellett izgulniuk… A szlovák kettős mindössze 22 századdal maradt le az 5. helyezett csehektől, és csupán 27 századdal előzte meg a kvótáról már lecsúszó litván kettőst!

„Amikor befejeztük a kűrünket, azt éreztük, hogy mindent kiadtunk magunkból, a maximumot teljesítettük. Nagyon stresszes volt várni a többiek pontszámaira, de most nagyon boldogok vagyunk, hogy sikerült” – nyilatkozta lapunknak Oberstdorfból telefonon Lukáš Csölley, aki négy éve előző partnerével, Federica Testával csak egy hajszállal maradt le az olimpiai kvótáról. „Most egy darabig megint úgy nézett ki, elúszik az olimpia. Lucka még cseh színekben kvalifikált a 2010-es olimpiára, ám sérülés miatt nem utazhatott Vancouverbe. Most viszont a sors visszaadta mindazt, amit elvett tőlünk, ez nagy elégtétel” – nyilatkozta boldogan Csölley.

A felkészülésük nem volt zökkenőmentes, a márciusi vb-t ki kellett hagyniuk, mert Myslivečková vállát meg kellett műteni, és csak június közepén tértek vissza a jégre. Időközben edzőközpontot is váltottak – maradtak Milánóban, de felkészülésüket immár Barbara Fusar-Poli irányítja. Korábbi edzőjük, Roberto Pelizzola is dolgozik velük a technikai elemeken. „A körülmények is hozzájárultak a váltáshoz. Nem szerettük volna azt érezni, hogy esetleg a nem ideális felkészülés miatt nem tudtunk jól teljesíteni, nem akartuk, hogy keserűség maradjon bennünk a pótkvalifikáció után. Most nagyon elégedettek vagyunk, jól érezzük magunkat Barbaránál, és örülünk, hogy Robertóval is megmaradt az együttműködés” – magyarázta Csölley.

Partnere elárulta, pályafutása során talán először fordult elő, hogy örömében fakadt sírva egy program után. Myslivečkováék történelmet írtak eredményükkel, az önálló Szlovákia fennállása során ugyanis még soha nem volt szlovák jégtánckettős az ötkarikás játékokon.

Magyarország párosban és jégtáncban is érdekelt volt Oberstdorfban, ám egyik kategóriában sem jött össze a kvóta. A Darja Beklemiscseva, Magyar Márk kettős számára ez szinte lehetetlen küldetés volt, mert Beklemiscseva lábtörése miatt a szükségesnél jóval rövidebb volt a felkészülésük. A duó végül az utolsó, 16. helyen zárt.

„Sajnos, valamennyire tudtuk, hogy nem sok esélyünk van, de persze nem állhattunk így hozzá. Muszáj volt eljönnünk, mert az esélyt meg kellett adni az egésznek. Edzésben jól éreztük magunkat, viszont az időhiány miatt nem tudtunk elég programot futni elemekkel. Sok szintet vesztettünk a rövidben, a kűrhöz meg sajnos semmi kondíciónk nem volt. Ha nem kvalifikációs szezon lett volna, október-novemberig biztos nem versenyeztünk volna... Természetesen az Eb-re és a vb-re készülünk. Nagyon bízunk benne hogy addigra jó formában tudunk lenni. Nyilván nem vagyunk elégedettek, de kicsit megkönnyebbültünk, hogy túl vagyunk rajta. Nagyon stresszesek voltunk mindketten az edzéseken, mert tisztában voltunk vele, hogy nincs elég időnk” – mondta lapunknak Magyar Márk.

Az Anna Janovszkaja, Lukács Ádám jégtánckettős a 12. helyen végzett a 18 induló közül. Ez volt az első versenyük a szezonban, a technikára magas pontszámot kaptak, a jóval szubjektívebb megítélésű komponensekben azonban eléggé lepontozták őket. „Amióta összeálltunk, durván 10 hónapja, keményen dolgoztunk nap mint nap, hogy ez a verseny jól sikerüljön. Úgy érzem, ami a mi oldalunkról megtehető volt, azt megtettük. Rengeteget kell még fejlődnünk. Mindketten Annával, illetve edzőinkkel tisztán látjuk, miken kell dolgoznunk az elkövetkező időkben. Úgy érezzük, kisebb szerencsével végezhettünk volna jóval előrébb is Oberstdorfban, ebben a sportban azonban rengeteg külső tényező is befolyásolja egy verseny kimenetelét, amire nekünk nincs ráhatásunk. Ez azonban nem is a mi feladatunk. Anna és én holnaptól folytatni fogjuk azt a munkát amit elkezdtünk, törekszünk napról napra, versenyről versenyre fejlődni, és eljutni a szezon végére a világbajnokságra, nagyon jó formában, készen a megmérettetésre” – kommentálta a versenyt Lukács Ádám. (bt)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?