Női ötpróbabajnok lett a gimnazista Tési Evelin

Tesi

Ugróként tűnt fel az atlétikai versenyeken. Magasba és távolba repült, napjainkban azonban ennél többre vágyik, sokoldalúsága viszi előre. A bősi Tési Evelin a pozsonyi Duna utcai gimnázium idén érettségiző negyedikese, aki egyben a szintén fővárosi Slávia STU versenyzője. Fedett pályás szlovák bajnok lett minap női ötpróbában. Főleg erről kérdeztem.

Évek óta magas- és távolugróként jegyezte a honi atlétika. Mire vitte?

Kezdetben mindkettőben versenyeztem, de a magas mindig jobban ment. Ebben a számban kétszer voltam bronzérmes a szlovák bajnokságon, ami a legjobb eredményemnek számított.

Idén azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a fedett pályás országos bajnokságon 3044 ponttal megnyerte a női ötpróbát. Úgy tudom, volt már ennél jobb összpontszáma is…

Éppen azt, a 3098 pontot szerettem volna túlszárnyalni, de nem sikerült. Ugyanis a zárószámot, a 800 métert elrontottam. Az első négy versenyszámban – 60 m gát, magasugrás, távolugrás, súlylökés – jobban teljesítettem, mint korábban, de a végén nagyon lassan futottam, valamiért nem ment. Előtte sokat voltam beteg, de én nem szeretek kifogásokat keresni. Ettől függetlenül teljesíthettem volna jobban is. A bajnoki cím kicsit ellensúlyozta az elért pontszámot, és motivált a nyári szabadtéri bajnokságra, amelyen a 800 métert nagyon is jól kell lefutnom, legalább eddigi egyéni csúcsomat, a 2:42 percet beállítva. Edzőm jelenleg olyan edzéseket ad, hogy ezt teljesíthessem. Rengeteget futok.

Említette a betegségét. Nem az edzéskihagyásból fakadó fáradtság hozta a gyengébb futóteljesítményt?

Lehetséges, hogy szerepet játszott benne, de egy ötpróbázónak pont ez nem okozhat gondot. Aki ezt űzi, tudja, hogy öt versenyszám vár rá, és azt teljesíteni kell, s mindenáron ki kell bírnia a napot. Én inkább a futóedzések hiányában látom a gyengébb 800 méter okait.

Napjainkban még ugróatléta vagy már többpróbázó?

Inkább utóbbinak mondanám magam, mert úgy érzem, ebben több az esélyem, ráadásul sokkal jobban érdekel, mint az ugrás. Rám az jellemző, hogy előbb elrontok valamit, aztán megjavítom. A többpróba olyan versenyszám, amit nem feltétlenül kell elrontani az elején, de ha úgy adódik, hogy nem sikerül valami jól, a következő számban ezt a lemaradást pontszámban még be lehet hozni. Ezért érdekes számomra. A többpróba megtanított arra is: ha valami nem sikerül, magam mögött kell hagyni, és továbblépve a következő számra összpontosítani. Eleinte ez volt a nehéz benne, de még ma is gyakran előfordul. Általában három versenyszámot megyek minden versenyen, a többpróba miatt. És ha nem sikerül az első, túlteszem magam rajta, és megyek tovább. De ha a második se sikerül, az már nehezebb. Ezen nagyon sokat dolgozunk, és igyekszünk orvosolni.

Ugróként hogyan bukkant rá a többpróbára?

Edzőm, Vladimír Bezdíček hatására történt. Ő ugyanis már előttem is edzett ötpróbázókat, és nagyon élvezi az ilyen edzéseket, mert sokszínűek. Mindig beszélt róla, és aztán rászedett, hogy próbáljuk ki, s nekem is megtetszett. Az ugrás mellett az edzésen kipróbáltuk a súlylökést vagy a gátfutást, s egy idő után megértem a versenyzésre is. Ha egész jól megy, miért ne csinálnám.

TésiEvelin

Mire számít a szabadtéri versenyeken?

Főként a hétpróbára készülünk, de előtte szoktam indulni a szlovák egyéni bajnokságon, ahol magasat és távolt fogok ugrani – ahogy eddig. Szinte minden hétvégén verseny vár rám, időként a csapatbajnokságban főleg a gátfutást, esetleg a gerelyhajítást vagy a súlylökést is kipróbálom.

Milyen álmai vannak az atlétikában?

Egyelőre magamat akarom fejleszteni, és eljutni egy olyan szintre, hogy külföldön is legyen esélyem a sikerre. Nem szoktam célokat kitűzni magam elé, de egyszer el szeretnék jutni az Európa-bajnokságra. Amíg az erőm és az iskola engedi, addig szeretnék sportolni versenyszerűen. Mindaddig, amíg lesz lehetőségem jobbnak lenni. Aztán már csak hobbiszinten folytatnám. De az még nagyon messze van.

Névjegy

Tési Evelin

2003. október 2-án született Dunaszerdahelyen.

Bősi, klubja: Slávia STU Bratislava, pozsonyi gimnazista a Duna utcán, edzői: Vladimír Bezdíček és Tóth Hajnalka. Egyéni csúcsai – távolugrás: 537 cm, magasugrás: 166 cm, 800 m: 2:42 perc, súlylökés: 9,67 m, gerelyhajítás: 27,68 m (600 grammos gerely), 200 m: 27,86 sec, 100 m gát: 15,69, 60 m gát: 9,65, hétpróba: 3889 pont, ötpróba: 3098.

Legnagyobb sikere: fedett pályás női bajnok ötpróbában.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?