Nincs nélküle olimpia

Októberben lesz harminc esztendeje, hogy a csallóközkürti Bugár Imre, a diszkoszvetés csehszlovák világ- és Európa-bajnoka, a moszkvai olimpia ezüstérmese Prágába került.

Itthon járt a diszkoszvető világbajnokSomogyi Tibor felvételeA válogatott atlétát – az akkori szokások szerint – a fővárosban tevékenykedő katonai élsportközpontba, a Duklába sorolták be. E klub mezében 1995. szeptember 7-én fejezte be sportolói pályafutását. A folytatásban Bugi (Bugár beceneve – a szerző megj.) hivatásos katonatisztként sportszervezéssel foglalkozott. A világhírű diszkobolosz idén március 31-én távozott a cseh hadsereg kötelékéből. Munkája révén azonban civilben is a katonai sportközpontot működtető Duklát szolgálja. „A Dukla nemzetközi osztályának munkatársaként élsportolóink külföldi útjait, versenyeit és edzőtáborozásait szervezem. Klubunkat egyébként igazi világsztárok, többek között Železný, Dvořák, Šebrle, Chalupa, Neumannová, Hilgertová képviselik az olimpiákon, világbajnokságokon, kontinensviadalokon. Eddig egyébként 25 duklás teljesítette az olimpiai kiküldetés feltételeit. Nem panaszkodhatunk, évi tíz millió koronás költségvetésből gazdálkodhatunk“ – értesültünk a cseh hadseregsport jelenlegi színvonaláról, anyagi helyzetéről.

Megtudtuk, Bugár Imre Prágában egy tömbházban él családjával. „Van ugyan egy telkem is, ám pénzszűkében csupán fontolgatom a családi ház építését. Tizenöt évi kísérletezgetés után kislányunk született, ő most nyolc és fél esztendős. Szabadidőm a családé, fénykoromban voltam távol épp eleget. Ezért nem is akarok edzősködni“ – tárulkozott ki a lágy szívű óriás, aki társadalmi munkában az 580 tagot számláló Cseh Olimpiai Klub alelnöke. „Feladatkörömbe az ötkarikás rendezvények, többek között az olimpiai futás szervezése tartozik. Szponzorálás ügyében gyakran olyan mamutcégekkel is tárgyalok, mint a Coca Cola, Nestlé vagy a McDonald’s. Megegyezés után begyűjtöm adományaikat, a lépésszámlálót, a kekszet, emblémás pólókat készíttettek. Az évente ismétlődő olimpikonok sportbálját szervezem, hozzáértőként én vagyok annak borfelelőse“ – tréfálkozott az egykori világ-klasszis.

A Sazka fogadóiroda jóvoltából Sydney után Athénba is ellátogat majd a Cseh Olimpiai Klub 15 fős vezérkarának tagjaként. „A görög fővárosban tizenhét napon át az ötcsillagos Omnia Szállóban lesz az ideiglenes otthonunk. Három olimpiát válogatottként éltem meg, szerencsére a folytatásban sportvezetőként vizitelek a helyszíneken.”

Thaiföldi potyapia

„Sydneyben is bőkezű mecénásunk, a Sazka vendégei voltunk. Egy-egy cseh olimpikon ausztráliai kiruccanása egyébként 460 ezer koronába került. Sydneyből hazafelé előbb Thaiföldre vezetett utunk. Ott volt ám az igazi földi paradicsom. Szállodánk medencéjének közepén úszó bárpult ringatózott a vízen. Talán mondanom sem kell, ott gyakran lehorgonyoztunk. Óvatos duhajként először csak söröztünk, ám amikor megtudtuk, hogy minden ingyenes, vérszemet kaptunk. A folytatásban már csupán márkás italokat, whiskyt, gin-tonicot szopogattunk. Hiába, ilyen a csehek mentalitása“ – elevenítette fel legutóbbi olimpiai kiruccanása emlékeit a diszkobolosz. (ái)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?