Nicolas Escude vezérletével

Melbourne. Tegnap Melbourne-ben befejeződtek a Davis Kupa idei küzdelmei, a döntőben Franciaország 3:2-re legyőzte Ausztráliát, s az európai csapat kilencedik alkalommal nyerte meg a férfiteniszezők csapatversenyét.

Cedric Pioline (balra), Nicolas Escude (középen) és Guy Forget szövetségi kapitány örül a DK-diadalnakTASR/AP-felvételAz első nap után 1:1 volt az eredmény, de szombaton a francia páros, a Pioline, Santoro duó 2:6, 6:3, 7:6, 6:1 arányban nyert az ausztrál Hewitt, Rafter kettős ellen.

John Fitzgerald ausztrál kapitány egy órával a kezdés előtt változtatott, a párosban rendkívül tapasztalt Arthurs–Woodbridge helyett Hewittot és Raftert nevezte, de elképzelése nem hozott eredményt, elsősorban az egyéni világelső Hewitt bizonytalankodása miatt. Gyakorlatilag a harmadik szett döntötte el a meccset, a közönség ekkor rendkívül magas színvonalú csatát láthatott, a hazaiak három, míg a franciák két breaklabdát rontottak el. A pénteken Escude-től váratlan vereséget szenvedett Hewitt ezúttal sem játszott világelsőhöz méltóan, s ez elbizonytalanította Raftert. Santoro és Pioline ezt kihasználva 69 perc alatt nyerte meg a harmadik szettet, a 29 perces negyedikben pedig esélyt sem adott a hazaiaknak.

Az elmúlt 23 évben mindig a párosmérkőzést megnyerő válogatott diadalmaskodott a Davis Kupa döntőjében, s így volt ez most is. Vasárnapra maradt a döntés, a vendégek 2:1-re vezettek a második nap után, de az eddig a vártnál jóval gyengébben játsszó Hewitt visszaadta a hazaiaknak a reményt, mivel 2 óra 24 perc alatt legyőzte Grosjeant. A nyitójátszma első felében nagy csatát láthatott a közönség, később azonban az önmagát folyamatosan biztató Hewitt időnként már világelsőhöz méltóan teniszezett, s ez elég volt a biztos győzelemhez – 6:3, 6:2, 6:3-ra verte a franciát, s így az ausztrál csapat 2:2-re egyenlített.

A döntő utolsó mérkőzésére Fitzgerald ausztrál kapitány, a kézsérüléssel bajlódó Rafter helyére Arthurst nevezte, a franciáknál Escude jutott szóhoz. Rendkívül szoros mérkőzésen három break döntötte el a Davis Kupa sorsát. Nicolas Escude a harmadik és a negyedik játszmában nyerte el Arthurs adogatását, s ez a Davis Kupa-győzelmet jelentette az előzetesen esélytelenebbnek tartott franciák számára. Pedig a vállsérüléssel bajlódó Raftert helyettesítő hazai játékos mindent megtett a sikerért, de csak a harmadik szett elejéig bízhatott a sikerben. Addig rendkívül jól adogatott, nem volt véletlen, hogy az első (62 perc) és a második (70) játszmában csak a rövidítés döntött. A harmadik szett (51) elején Escude 12. breaklabdáját kihasználta, 3:1-re elhúzott, s előnyét némi nehézségek árán meg is őrizte. A negyedik játszmában folytatódott a nagy csata, de érezhető volt, hogy Escude már megtörte riválisát. Egyre többször ütött el a hálót folyamatosan rohamozó Arthurs mellett, nem is volt meglepetés, hogy a hazai játékos elbizonytalanodott, elvesztette szerváját, s a francia megérdemelten győzött 7:6, 6:7, 6:3, 6:3 arányban.

NYILATKOZATOK, John Fitzgeralt (ausztrál kapitány): „Valamennyien szomorúak vagyunk. Ugyanakkor ki kell emelnem, a franciák elképesztően jól teniszeztek az elmúlt három nap során”.

Guy Forget (francia kapitány): „Nagyon csalódottak voltunk, amikor két évvel ezelőtt a nizzai döntőben kikaptunk az ausztráloktól. Hihetetlen érzés, hogy idegenben vágtunk vissza”.

Nicolas Escude, aki két győzelmet aratott a döntőben: „Alig hiszem el, hogy sikerült. Hihetetlen, hogy kétszer is győztem a fináléban. Óriási eredményt értünk el”.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?