„Nem vagyunk világverő csapat”

Ma este (20:15) játssza utolsó mérkőzését a 2008-as Eb-selejtezőkön a magyar válogatott. Az ellenfél az Eb-címvédő Görögország lesz, amely már továbbjutott a jövő nyári kontinensviadalra. Hajnal Tamással, a magyar válogatott 26 éves középpályásával beszélgettünk.

Amire telt ház vár majd ma este a görögök elleni meccsen: magyar gólöröm. Balról Vanczák, Juhász, Hajnal, Priskin, Csizmadia, Vaskó és HalmosiReuters-felvételMilyen eredményt vár?

Minimum egy döntetlent. Egyébként pedig jó meccset. Ez lesz az utolsó fellépésünk idén, és illene szépen elbúcsúznunk a szurkolóktól.

Nem lesz kevés a döntetlen? Az egy pont nem sokat segít, megelőznénk ugyan Moldovát, de Boszniát nem biztos.

Természetesen minden meccset meg akarunk nyerni. A döntetlennel arra utaltam, hogy ez egy nagyon erős görög válogatott, amely ráadásul felszabadultan játszhat ellenünk, mint ahogy játszott hétvégén is Málta ellen. De minden vágyunk az, hogy legyőzzük őket.

Egy vereség azt jelentené, hogy a válogatott a 6. helyen végez, ami negatív rekord. Ez is szóba kerül a csapaton belül?

Nem foglalkozunk ezzel, igyekszünk pozitívan hozzáállni. A törököknek pedig a továbbjutáshoz le kell győzniük a bosnyákokat, ez is nekünk kedvez.

Sokszor elhangzott az utóbbi napokban: ennek a meccsnek az a tétje, hogy minél előnyösebb helyzetből várhassuk a 2010-es világbajnoki selejtezők sorsolását, s hogy a harmadik kalapba kerüljünk. Ön is így látja?

Az szép siker lenne, ha a 3. kalapba kerülne a magyar válogatott, mint ahogy szép siker már az is, hogy a FIFA-világranglista 48. helyén állunk.

A sorsolásnál azonban a szerencsének is nagy szerepe van, az pedig független mindenfajta rangsortól. A legfontosabb pedig a pályán mutatott játék, márpedig Moldova ellen értékelhetetlen volt a teljesítmény.

Szerintem ez a válogatott a játékával is bizonyított már. Az, hogy a világranglistán annyi helyet léptünk előre, nem varázslat volt, hanem keményen megdolgoztunk érte. Moldovától csúnyán kikaptunk, az igaz. De egy fiatal csapat vagyunk, kétesélyes meccseink vannak, ráadásul Kisinyovban elkövettük azt a hibát, hogy túl gyorsan meg akartuk nyerni a meccset, rögtön lerohantuk őket. Aztán rosszul reagáltunk a moldovai gólra is, mert még jobban kitámadtunk. De hangsúlyozom: nem vagyunk világverő csapat. Viszont mindig azzal lépünk pályára, hogy a maximumot hozzuk.

Elhangzottak keményebb szavak is az öltözőben a szombati vereség után?

Nem, annak nem is lett volna értelme. Mint ahogy az egyéni hibákat sem elemezgettük. Tárgyilagosan, csapatként beszéltük meg, hogy mi történt. Fel kell dolgoznunk ezt a vereséget is, tanulnunk kell belőle. Ez egy folyamat, és szerencsére nem a nulláról kezdünk egy ilyen meccs után.

Pedig a moldovai produkcióra alig találhatók jelzők.

Rendben, ezt elfogadom, de a kritikának is tárgyilagosnak kell lennie.

A kritikának józanítónak kell lennie, hiszen máris eufória kísérte a magyar válogatottat. Várhidi Péter például 2012-es Eb-részvételt ígért (címlapon!), miközben éppen egy közepes erősségű csoport 6. helyén szerénykedünk. Mintha nem lenne összhang a nyilatkozatok és a valóság között.

Augusztus óta hét meccsből ötöt megnyertünk – szerintem ez nem rossz mérleg. Ami pedig Várhidi Péter kijelentését illeti: nem hiszem, hogy szó szerint ezt mondta, mert ilyet még az olasz szövetségi kapitány sem nyilatkozna, s ahogy ismerem, a kapitányunk sem. Szerintem csak el kellett adni a lapot.

Az MLSZ közlése szerint telt ház lesz, ami a moldovai vereséget tekintve meglepő hír.

Meglepő hír, de nagyon jó érzés. Ezek szerint az emberek is egyszeri kisiklásként fogták fel a szombati vereséget.

Magyarországon az Év futballistájává választották, a FIFA weboldala pedig terjedelmes cikket közölt a „Karlsruhe magyarjáról”. Hasonló megtiszteltetés ritkán ér magyar játékost – az utóbbi években a World Soccer közölt egy-egy cikket Geráról és Németh Krisztiánról, másra nem is emlékszem.

Nem tudtam, hogy végül ilyen volumenű cikk lesz belőle. Persze jólesett. Az a célom, hogy folyamatosan fejlődjek, és örülök annak, ha a teljesítményemet mások is elismerik, mert ez azt jelenti, hogy haladok.

A cikknek az a címe: Hajnal Tamás sikerre éhes. Milyen sikerre?

Büszke vagyok már arra is, hogy én kaptam a „magyar aranylabdát”, hiszen gyerekként ilyesmikről ábrándoztam, de szívem mélyén arra vágyom, hogy a magyar válogatottal kijussak egy világversenyre.

Gera kimarad, Juhász és Vass visszatér

Sárga lapok miatt eltiltását tölti Gera Zoltán, a West Brom középpályása ezért nem léphet pályára. Visszatér azonban a csapatba Juhász Roland és Vass Ádám. A magyar válogatott várható összeállítása a görögök elleni mérkőzésen: Fülöp – Szélesi, Juhász, Vaskó, Vanczák – Tőzsér, Vass – Buzsáky, Hajnal, Dzsudzsák – Priskin. A találkozó 20:15-kor kezdődik a Puskás Ferenc stadionban, élőben közvetíti a magyar Sport1. (gj)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?