Nem kapnak meghívót a felmentett oroszok

Nem vehetnek részt a pjong-csangi téli olimpián a nemzet-közi Sportdöntőbíróság (CAS) által múlt héten felmentett orosz sportolók.A CAS csütörtökön mind a 39 esetben törölte a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) által az oroszországi rendszerszintű doppingolás miatt kiszabott örökös eltiltásokat.

Nem vehetnek részt a pjong-csangi téli olimpián a nemzet-közi Sportdöntőbíróság (CAS) által múlt héten felmentett orosz sportolók.

A CAS csütörtökön mind a 39 esetben törölte a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) által az oroszországi rendszerszintű doppingolás miatt kiszabott örökös eltiltásokat. A Sportdöntőbíróság közlése szerint ezek közül 28 esetben nem volt bizonyított a doppingvétség, így a 2014-es szocsi téli játékokon elért eredményeiket is visszakapják az érintettek, s a további 11 sportoló esetében sem érvényes az életre szóló eltiltás.

A 28 teljesen tisztázott sportoló közül 15 (13 aktív versenyző és kettő, azóta már edzőként tevékenykedő szakember) esetében kért meghívást a pjongcsangi játékokra az Orosz Olimpiai Bizottság, a NOB azonban ezt nem támogatta.

„Noha a meghívásokat áttekintő testület figyelembe vette a CAS határozatát, azt is megjegyezte, hogy a Sportdöntőbíróság az állásfoglalását alátámasztó részletes magyarázatot nem hozta nyilvánosságra – indokolt tegnapi közleményében a NOB. – A vizsgáló testületnek nem az a dolga, hogy bizonyítsa a doppingolást, hanem azt kell mérlegelnie, hogy ezeket a sportembereket tisztának lehet-e tekinteni, és így kaphatnak-e meghívást. A testület egyhangúlag azt javasolta a NOB-nak, hogy az Orosz Olimpiai Bizottság kérése ellenére ne terjessze ki a meghívást erre a tizenöt személyre.”

A Kreml nem sokkal később közölte: őszintén sajnálja, hogy a NOB nem engedélyezte a CAS által felmentett sportolók pjongcsangi indulását. „Arra számítottunk, hogy a CAS döntése eloszlat minden gyanút a sportolókról. Meg vagyunk győződve arról, hogy a CAS határozata bizonyította, a gyanúsítgatások alaptalanok” – mondta Dmitrij Peszkov szóvivő. „A NOB bizottsága szégyenletes döntést hozott, amely sportszerűtlen, illegális, erkölcstelen és átpolitizált” – kommentálta a döntést Dmitrij Medvegyev kormányfő. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?