Nem indulhatnak az oroszok a paralimpián

A paralimpia vezetése keményebb, mint az olimpiáé, egy oroszt sem enged indulni Rióban a doppingbotrány miatt.

A paralimpia vezetése keményebb, mint az olimpiáé, egy oroszt sem enged indulni Rióban a doppingbotrány miatt. Az oroszok fellebbeznek.

A szeptember 7-én kezdődő riói paralimpán egyetlen orosz versenyző sem állhat rajthoz, miután a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) úgy döntött, kollektíven kizárja az összes orosz atlétát a játékokról. A bizottság döntése abból a szempontból érdekes, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a sportszövetségekre bízta a döntést arról, hogy rajthoz állhat-e orosz vagy sem az olimpián – kivéve az atlétákat, közülük senkit sem engedett indulni.

A múlt hónapban nyilvánosságra hozott, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) megbízásából készített McLaren-jelentésből derült ki, hogy Oroszországban állami hátterű doppingprogram működött az elmúlt években, a paralimpikonoknál ugyanúgy, mint az olimpikonoknál.

Vitalij Mutko orosz sportminiszter szerint az IPC döntése „ellentmond a józan észnek, politikailag motivált és önkényes”. Oroszország ezért jogi lépéseket tesz a kizárás ellen. „Fellebbezést nyújtunk be a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz. Harcolunk a sportolóinkért – mondta Mutko. – Ha a CAS nem ad nekünk igazat, akkor polgári bírósághoz fordulunk.” Hozzátette: nem világos számukra, hogy a kizárásnak mi az alapja. (origo)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?