Nekiugranak a dánoknak

<p>Barcelona. A remekül védekező magyar válogatott 27:19-re legyőzte a lengyel csapatot a spanyolországi férfikézilabda-világbajnokság hétfői nyolcaddöntőjében, így bejutott a legjobb nyolc közé, ahol ma (20.45) a legutóbbi vb-n ezüstérmes, Európa-bajnok dánokkal találkozik majd.</p>

ÖSSZEÁLLÍTÁS

A spanyolországi vb magyar–lengyel nyolcaddöntője alapvetően a védekezésről szólt: mindkét gárda fegyelmezetten zárt vissza egy-egy elrontott akció után, így aztán a felállt védőfalak ellen kellett eredményesnek lenni – ezzel és a sok hibával magyarázható, hogy félidőben csak 10:9 volt az állás Magyarország javára. Szünet után jobban kapta el a fonalat a Mocsai-csapat, Mikler Roland kapus pedig lehúzta a redőnyt, így az utolsó tíz percnek hatgólos (22:16) előnnyel nekivágó magyarok különösebb izgalmak nélkül, 27:19- nyerték a meccset, és jutottak a negyeddöntőbe a végére összeroppanó lengyelek ellen.

A védekezés az alap

„A védekezés volt a siker alapja, a lengyelek Bundesliga-kulcsembereit három–öt gólon tudtuk tartani. Kezünkben tartottuk a meccset, belekényszerítettük őket a gyors lövésekbe, nagyszerű kapusteljesítménnyel, remek védekezéssel sikerült indításgólokat is szereznünk. A folyamatos cserékkel sikerült frissen tartanunk a védelmet, nem őrlődtünk fel a nagy testű lengyelek ellen, és a támadásaink egyre hatékonyabbak lettek. Próbálkoztak emberfogással is, de az öt-öt elleni játékban a középre állítással úgy szét tudtuk húzni a pályát, ahogy szerettük volna, és ezáltal megnyertük ezt a nagyon fontos mérkőzést. Óriási csata volt, és nagy siker ez a nyolc közé jutás a magyar kézilabda számára” – mondta egy szuszra Mocsai Lajos szövetségi kapitány a lefújást követően.

Az életük árán is nyerni akartak

„Nagyon boldog vagyok, hogy a csapat ilyen nagyszerűen teljesített, ez is azt mutatja, hogy ez egy baráti társaság, amelynek a tagjai a pályán is meghalnak egymásért. Ma is kisegítettük egymást, a védekezés szenzációs volt” – értékelt Harsányi Gergely csapatkapitány. A beállós Zubai Szabolcs szerint is óriási motivációval léptek pályára a lengyelek ellen: „Készültünk erre a meccsre, az életünk árán is meg akartuk nyerni. Örülök neki, hogy a védekezés és a kapusteljesítmény összeállt, mert ezen múlik igazából.”

„A hozzáállásunk példaértékű volt, csak ilyen mérkőzések jöjjenek a jövőben” – mosolygott a védekező-specialista Schuch Timuzsin.

London nem volt véletlen

Ezt a jövőt pedig a ma esti Dánia elleni negyeddöntő jelenti a magyar válogatottnak. A legutóbbi vb-n ezüstérmes, Európa-bajnok dánok ellen is hasonló lehet a siker receptje Mocsai szerint. „Ha sikerül a riválisok nagy lövőit kivennünk a játékból, bárkit legyőzhetünk” – jelentette ki a kapitány, aki már hétfő éjszakától a dánok elleni találkozóra összpontosít. Elmondta, csapata nem elégszik meg azzal, hogy eljutott a legjobb nyolc közé és bebizonyította, hogy a londoni siker nem egy egyszeri „kifutás” volt. „A fiúkkal öröm együtt dolgozni. Mindenki tudja a feladatát, elszánt, megfelelően motivált, és éles helyzetekben is képes maximálisan összpontosítani. Várjuk a dánokat, nekik ugrunk” – tette hozzá Mocsai.

Nem gyakori ellenfelek

A dánok és a magyarok legutóbb a londoni olimpián találkoztak, ahol az északiak 27:25-re nyertek. A két gárda az elmúlt nyolc évben csupán háromszor meccselt, a tavalyi játékokat megelőzően a 2006- os Eb-n 29:25-re a dánok, a 2007-es vb-n pedig 30:29-re a magyarok diadalmaskodtak. Az összesített mérleg magyar fölényt mutat (19 győzelem, 2 döntetlen, 10 vereség), ám az utóbbi 10 párharcból a magyarok csupán háromszor győztek.

„Ismerem a dánokat, két évig ott játszottam, sokat tanultam tőlük, amit tudok majd hasznosítani ellenük. Nem készülünk senki ellen külön a dán csapatból, tagjai csapatként erősek, csapatként kell felvennünk velük a harcot” – mondta a betegségéből felépült Császár Gábor, aki 5 gólt dobott a lengyeleknek.

A magyar válogatott az esti meccsen gyászkarszalaggal lép pályára, tisztelegve a hétfőn elhunyt tatabányai másodedző, Kanyó Antal emléke előtt. (MTI, nso)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?