Negyedszer az olimpián

Budapest. Kovács Antal a magyar cselgáncssport első, és mindmáig egyetlen olimpiai bajnoka (1992), emellett világbajnok (1993), vb- és Eb-ezüstérmes, valamint kétszeres Eb-bronzérmes. A tizenkét évvel ezelőtti, barcelonai mezőnyből már csak ő versenyez. Jelenleg a japán Inoue Kosei a súlycsoport nagy ásza, „Atom Anti”-nak azonban pozitív a mérlege ellene.

Atom Anti (felül) az idei Európa-bajnokságon ezüstérmet szerzettMilyen a formája mostanában?

A májusban lezajlott belgrádi Európa-bajnokság döntője óta nem volt hivatalos versenyem, viszont Inouét leszámítva mindenkivel megmérkőztem. A dzsúdóban annyira szűk az élmezőny, hogy egy-egy nagy nemzetközi edzőtáborban kénytelenek vagyunk egymással meccselni, így aztán nincs is takargatnivalónk.

Ritkán versenyez...

Ebben a korban, ennyi tapasztalattal a hátam mögött már nem is szükséges. Május 28-án 32 éves múltam. Az olimpia után amúgy is visszavonulok, bármi is lesz az eredmény.

Készül a civil életre?

A Pécsi Tudományegyetem közgazdasági szakán dolgozom a doktori disszertációmon. Az az igazság, nagyon nehéz lesz majd meglenni az állandó andrenalinszint-emelkedés nélkül, amit a versenyzés biztosít.

Hogyan készül az olimpiáig hátra lévő időben?

Augusztus 19-én lesz a 100 kilósok versenye, addig van még majdnem egy hónap. Ma kiutazunk Athénba három napra, hogy megnézzük a létesítményeket, és feltérképezzük a helyszínt. Nem akarok semmit a véletlenre bízni életem utolsó, negyedik olimpiáján. Edzőm, Hangyási László és a másik magyar olimpikon dzsúdós, a 66 kilós Ungvári Miklós is velem tart. Aztán meg edzés, edzés, edzés. 94 kilóig is le tud menni a súlyom, egy-egy tréningen öt és fél-hat kilót veszítek, persze főleg folyadékban. Aztán hét végén pótolom a veszteséget, most vasárnap este például 104 kilót nyomtam.

Eszébe jut néha, hogy ön viszi majd a magyar zászlót augusztus 13-án, az olimpiai megnyitón?

Minden nap, többször is. És beleborzongok, ha erre gondolok. Már a Nemzeti Színházban, az olimpiai fogadalomtételen is olyan ideges voltam, mintha egy olimpiai döntőben cselgáncsoztam volna. Azt hiszem, a zászlóvívő szerep van akkora dicsőség, mint egy olimpiai aranyérem.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?