Mühlegg és Belmondo

Salt Lake City. Az olasz Stefania Belmondo lett az idei téli olimpia első bajnoka. A 15 km-es, tömegrajtos szabadstílusú sífutásban az 1999-es világbajnok mögött az orosz Larissza Lazutyina végzett a második helyen, vagyis nem sikerült megszereznie hatodik ötkarikás aranyát.

Salt Lake City. Az olasz Stefania Belmondo lett az idei téli olimpia első bajnoka. A 15 km-es, tömegrajtos szabadstílusú sífutásban az 1999-es világbajnok mögött az orosz Larissza Lazutyina végzett a második helyen, vagyis nem sikerült megszereznie hatodik ötkarikás aranyát. A bronzérmet a rendkívül kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtó cseh Kateřina Neumannová nyerte. Szinte végig egy tízfős boly haladt az élen, váltakozva vezetett Belmondo, az orosz Csepalova és Neumannová. Féltávnál Lazutyina még csak negyedik volt, de aztán beleerősített és átvette a vezetést. Belmondo 10 km-nél visszaesett a 10. helyre és úgy tűnt, már nem szólhat bele az érmes helyek sorsába. A Naganóban négy éve egy-egy ezüst és bronzérmet szerző olasz azonban fantasztikus hajrával, az utolsó métereken az élre tört és centiméterekkel nyert. Silvio Bellusconi olasz miniszterelnök telefonon gratulált Stefania Belmondónak, s kiemelte, hogy minden olasz büszke lehet a versenyző szombati teljesítményére: „Volt egy pillanat, amikor azt hittük, nem szerez érmet. De aztán új erőre kapott és gyönyörű győzelmet aratott.”

Fölényes rajt-cél győzelmet aratott a német születésű, spanyol színekben versenyző Johannes Mühlegg a 30 km-es férfi szabadstílusú sífutásban. A szlovák Michal Bajčičák 33., a magyar Tagscherer Zoltán pedig 68. lett. Az ezüstérmet nagy csatában az osztrák Christian Hoffmann szerezte meg, honfitársa, Mihail Botvinov előtt. A 32 éves Mühlegg fölényére jellemző, hogy a Világ Kupában vezető svéd Per Elofsson a féltávnál föladta a küzdelmet, mivel hátránya ekkor már 2 perc volt. Mühlegg a spanyolok második téli olimpiai aranyérmét szerezte meg: az elsőt Francisco Ochoa nyerte az 1972-es szapporói játékokon, műlesiklásban.

VÉLEMÉNYEK – Stefania Belmondo: „Tíz év elteltével sikerült ismét nyernem. Ez szinte hihetetlen. Amikor a tizenegyedik km-nél eltört az egyik botom, üvöltöttem dühömben, mert azt hittem, hogy számomra befejeződött a verseny. Azután edzőm adott egy jót, amivel már rendesen tudtam haladni.”

Kateřina Neumannová: „Kilenc kilométer után fáradt voltam, pedig még sokan együtt haladtunk. Akkor azt hittem, nem kerülök dobogóra. Az utolsó lejtőn viszont összeszedtem magam, így tudtam hajrázni.”

Johannes Mühlegg: „Nem vitás, ez az én versenyem volt! Minden amit elterveztem, maradéktalanul bejött: gyorsan elhúztam riválisaimtól és jól bírtam a hajrát. Tudtam, hogy ez öngyilkos taktika, ám szerencsére nem fáradtam el, s nem omlottam össze. A pálya és az időjárás is ideális volt.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?