Moszkvából jött a meghívó Somorjára

J. MÉSZÁROS KÁROLYTizennégyből nyolc bajnokcsapatot választottak ki a moszkvai rendezők. Köztük van a somorjai diáklányok országverő alakulata is.

J. MÉSZÁROS KÁROLY

Tizennégyből nyolc bajnokcsapatot választottak ki a moszkvai rendezők. Köztük van a somorjai diáklányok országverő alakulata is. Edzőjük, Diósi Albert szerényen újságolja, hogy élnek a lehetőséggel, és december elején ott lesznek az orosz fővárosban, ahol már hagyományosan az U14-es korosztály kosarasait látják vendégül. Tavaly Szlovákiából a besztercebányaiak indultak, idén a csallóköziekre esett a választás. A tornán Magyarország, Csehország, Spanyolország, Oroszország, Ukrajna, Lettország, Észtország és Szlovákia legjobbjai lépnek pályára.

„Nem ismerem az erőviszonyokat, mindössze annyit tudok, hogy milyen játékerőt képviselnek a magyarok. Budapesten már játszottunk egy tornán a legjobb magyarországi csapatok társaságában. Azt megnyertük – próbálkozik az esélylatolgatással Diósi edző. – Nekünk azért jó oda elmenni, mert rangos seregszemléről van szó. Olyan korosztályban, amelynek még válogatott szinten nem rendeznek Európa-bajnokságot. Egyesületünk, tizenötezres városunk, Somorja is megmutathatja magát. Európában jelenleg a 86. helyen jegyzik klubunkat, harmadikok vagyunk az országban, a kassai Good Angels és a rózsahegyiek mögött. Ez a lakosság számához viszonyítva páratlan Szlovákiában, hiszen eredményeink nagyon magasra rangsorolnak bennünket. Harmadik a női csapat az extraligában, harmadik volt a Szlovák Kupában, és az utánpótlás területén is jeleskedünk. Ennek újabb bizonyítéka a moszkvai meghívás. Az U14-es bajnokcsapatok tornáján tanítványaim további nemzetközi tapasztalatokat szerezhetnek, ami kosaras jövőjük szempontjából sokat jelenthet. A szereplés nagy motiváció számukra, megérdemlik, mert becsületesen edzenek, és többnyire jól is játszanak. Mondtam is nekik, hogy életükben talán nem lesz még egy ilyen lehetőségük arra, hogy kitűnjenek, hogy a tornán is felfigyelhessenek rájuk.”

A somorjai tinik csapatáról tudni kell, hogy kétszer egymás után országos bajnokok lettek a fiatalabb diáklányok között. A 2011/12-es évadban úgy lettek elsők, hogy nem vesztettek egyetlen meccset sem korosztályukban. Eggyel feljebb, az idősebb diáklányok között pedig másodikok voltak a besztercebányaiak mögött. Ősztől már ők is ebben a korosztályban indulnak, s belekóstolnak a kadettbajnokságba is. Tehetségek is vannak köztük. Hárman (Lelkes Júlia, Cséfalvay Viktória, Szeitl Vanessa) egymás után kétszer bekerültek a bajnokság legjobb ötösébe. Meccsstatisztikában is előkelő helyen vannak, még a felnőttekkel összevetve is. „Lelkes Júlia az egyik legnagyobb tehetség Szlovákiában, idén elvitték a 16 évesekkel az Eb-re is – folytatja edzője. – Az az elsődleges célunk, hogy legjobbjaink minél korábban bekerüljenek az extraligás női csapatba. Az U14-es együttessel pedig idén is megpróbáljuk megnyerni a bajnokságot, mert az első három között biztos a helyünk.”

És még egy somorjai kosaras sajátosság: az utánpótlás piramisába már az óvodások közül csalogatják a gyerekeket. „Nemrégen elkezdtem velük foglalkozni. Két óvodából hetente kétszer kézen fogva elvezetem őket a sportcsarnokba, ahol az alapmozgással és a labdafogással ismerkednek” – árulta el legújabb próbálkozását Diósi Albert.

Az alapiskola minden évfolyamába járóknak folyik kosarasképzés a klubban, a felnőttektől lefelé teljes a korosztályonkénti hátország, női vonalon jelenleg nincs olyan szlovák válogatott, melyben ne lenne somorjai játékos. Suja Tímea az Eb-selejtezőben diadalmaskodó női csapatban játszik. Az U20-asokkal Fekete Nikolett volt az Eb-n, az U18-asokkal Slama Angelika ötödször, Michaela Raková negyedszer volt a kontinensviadalon, mindketten az alapötös tagjai, az U16-osokkal pedig a 14 éves Lelkes Júlia utazott az Európa-bajnokságra. És akkor még nem esett szó arról, hogy alig szorult ki az utóbbi válogatottból Alexandra Hašková, Slamát és Rakovát pedig nem engedte el a klub az U20-as Eb-re, mert féltette őket. Az U14-es korosztálynak még nincs válogatottja, klubszinten azonban a teljes somorjai csapat leteheti névjegyét a decemberi moszkvai tornán.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?