MMA: szoros és egyértelmű bajnoki bunyók

MMA

Megvédte bajnoki címét Jan Blachowicz és Amanda Nunes, diszkvalifikációval pedig elveszítette az övet Petr Yan, akinek helyére Aljamain Sterling lépett új légsúlyú bajnokként. Hétvégi MMA-körképünk az UFC-ből.

Blachowicz vs. Adesanya

Ez volt az első alkalom, hogy Jan Blachowicz megkísérelte megvédeni a félnehézsúlyú bajnoki pozícióját, s azonnal egy olyan ellenféllel találta szemben magát, aki egy súlycsoporttal lejjebbről érkezett. Israel Adesanya 20:0-ás, veretlen mutatóval vállalta el ezt a meccset, szeretett volna egyszerre két kategóriában is bajnok lenni. A Blachowicz elleni bunyóban viszont a rutinos lengyel harcos taktikája volt a sorsdöntő.

Kiegyenlített kezdés

Roppant szoros volt az első három menet. Az első öt percben sok minden nem történt, mindkét harcos óvatosan tartotta a tisztes távolságot, viszont ez a fajta technikás „egyszerre egy ütéses” kickboxharc Adesanyának kedvezett inkább. Hosszabb végtagjainak köszönhetően az új-zélandi apránként kezdte darálni Blachowicz vezető lábát, míg a lengyel erőbomba többnyire csak kontrákban tudott ártani Adesanyának, összesítésben ezek számítottak a keményebb ütéseknek.

Az állóharcban a harmadik körben kezdett el dominálni Adesanya, főleg a rúgásokkal okozott gondot Blachowicznak, aki mintha már kezdett volna fáradtabbnak, sebzettebbnek tűnni. Igazi bajnok módjára viszont félelmetes kirobbanásaival visszatért a harcba a lengyel, és ezzel tett róla, hogy annyira egyértelműen azért ne ítéljék Adesanyának az első három körben történteket.

A fordulópont

Attól függetlenül, hogy a harcot félnehézsúlyban vívták, Adesanya önszántából nem pumpálta fel magát annyira, hogy súlyban megegyezzen Blachowiczzal. Úgy tartotta, technikás képességeinek köszönhetően olyannyira diadalmaskodni fog állóharcban, hogy az elég lesz a győzelemhez. Ezúttal viszont megtapasztalta, hogy milyen, amikor egy jónéhány kilóval nehezebb fekete öves jitsus a földbe tiporja.

Jan Blachowicz a negyedik és ötödik körben is remekül időzített súlypont- és szintváltással elkapta Adesanya csipőjét, és levitte a földre, ahol ledominálta ellenfelét. A földharc nagy részét Blachowicz half guard pozícióban töltötte, tehát az egyik lába volt úgymond szabadon, viszont ez pont elég volt ahhoz, hogy Adesanyát a padlón tartsa, és folyamatos test- és fejütésekkel kivívja a győzelmet. Az ötödik és egyben utolsó kör legvégén Blachowicz már mindkét lábát kiszabadította Adesanya csípője alól, s az utolsó másodpercekben veszélyes fejütéseket is landolt – ha ilyen hangnemben folytatódott volna a harc, valószínűleg TKO-val végződik, Adesanya ugyanis nehezen védte már magát.

Az állóharc hiába volt mondhatni kiegyenlített, Blachowicz kifogástalanul dominálta a földharcot, e területen Adesanya pedig csak „túlélt”. Nem volt tehát egyáltalán meglepő, hogy mindhárom bíró a lengyelnek ítélte a mérkőzést.

Nunes vs. Anderson

Amanda Nunes tarolt, győztes sorozatát 12-re növelte, melyből az utolsó 9 mérkőzésen bajnoki címet védett. A 32 éves brazil igazi kevert harcművész. Uralma alatt sorjára söpörte el nagyra tartott ellenfeleit. Volt, hogy a KO-t ütéssel vagy rúgással érte el, és mesterien le is kopogtat.

Ugyanerre a sorsra jutott a legutóbbi kihívó, Megan Anderson. Rögtön az első másfél percben hatalmas bombák találtak be Nunes részéről, Anderson hamar bajba került. Hogy megvédje magát az ütésektől, kénytelen volt földharcot kezdeményezni, ez viszont csak még nagyobb gondokhoz vezetett. Nunes rámászott Anderson hátára, és jobbról-balról osztotta az ütéseket fejre. A kétségbeesett Anderson itt már csak „túlélő módban” volt, s Nunes úgy tette fel a pontot az i-re, hogy hátulról a lábaival háromszögbe fogta Anderson fejét, s mesterien kifeszítette karját. Anderson pillanatokkal később már kopogott, nem volt kiút. Amanda Nunes annyira dominálta ezt a mérkőzést (is), amennyire csak lehetséges. Szinte érintetlenül védte meg címét ismét.

Yan vs. Sterling

Sokáig fogják még emlegetni ezt a bunyót, de nem pozitív értelemben. Petr Yan és Aljamain Sterling rivalizálása szépen terebélyesedett a mérkőzés előtti napokban, ezzel is még inkább izgalmassá téve a párosítást.

Az orosz Petr Yan lépett ebbe a bunyóba légsúlyú bajnokként, az amerikai-jamaicai Aljamain Sterling volt a kihívó. Sterling folytonos nyomás alá próbálta helyezni Yant, aki igazi profi módjára remekül védekezett, és kontrái során ő landolta a nagyobb ütéseket. Bár Sterling kezdeményezett többet, ütései inkább csak érintették Yant, mintsem hogy ártottak volna neki, és magas tempóját nem bírta sokáig tartani effektíven az amerikai. Több ütéscsere és egyéb szituációkban a földre került Sterling, próbálta Yant földharcba csalni, viszont az orosz nem adta be a derekát. Sterling manőverei eléggé erőltetettnek tűntek, míg Yan egyik ütése konkrétan majdnem KO-val végződött.

Hatalmas MMA-öngól

Ahogy haladtak a körök, a fáradó Sterling kezdett elfogyni, Yan pedig átvette az irányítást. Pontosan ezért volt sokkoló a pillanat, amikor Yan úgy rúgta fejbe Sterlinget, hogy az amerikai egyik térde még láthatóan lent volt a földön. Az MMA-ban ez súlyos szabályszegésnek számít, s mivel Sterling az iszonyat kemény térdeléstől majdnem elvesztette eszméletét, és a bíró megállapítása szerint pedig Yan rúgása tudatos és szándékos volt, kénytelenek voltak Petr Yant diszkvalifikálni.

Az ilyen eset meglehetősen ritka az MMA-ban, s aligha találkozhatunk ehhez fogható bakival ezen a szinten. Pont amikor Yan már kezdte dominálni a harcot, és végül egyetlen mozdulattal saját magát KO-zta ki. Az esetet követően Sterling nem tudott megállni a saját lábán, díszorientáltnak tűnt, segítségre szorult. És mivel ellenfelét kizárták, ő (Sterling) kapta meg a bajnoki övet, melyet azonnal le is veett magáról, azzal indokolva, hogy nem így akarta megnyerni. Sterling továbbá elmondta, hogy 100%-ban addig nem fogja magát bajnoknak érezni, amíg meg nem védi a pozíciót.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?