Milák nélkül is éremben bízva

úszás

Tavaly Milák Kristóf két fantasztikus győzelme révén szereztek a magyar úszók két érmet a hazai rendezésű világbajnokságon, így az olimpiai bajnok klasszis távollétében nagy a nyomás a társakon a Fukuokában sorra kerülő vb-n, amelyre vasárnaptól július 30-ig kerül sor.

Legutóbb 2019-ben, a dél-koreai Kvangdzsuban rendeztek ázsiai világbajnokságot, akkor a magyarok minden idők második legjobb vb-szereplésével négy arannyal zártak a medencében. A győztesek közül azonban ezúttal már csak Kapás Boglárka lesz ott a mezőnyben, aki akkor nagy meglepetésre 200 méter pillangón diadalmaskodott.

Bármennyire is szeretném folytatni a 2016-ban kezdődött győzelmi sorozatomat, jelenleg sem fizikálisan, sem mentálisan nem vagyok azon a szinten, hogy ott legyek a világ legjobbjai között. A kielégítő választ magam is keresem, miért alakult így – annyira viszont ismerem magam, hogy pontosan érzékeljem: meg sem tudtam közelíteni teljesítőképességem 100%-át, ami a csúcsteljesítményhez elengedhetetlen, én pedig nem szeretem beérni kevesebbel – indokolta távolmaradását még júniusban Milák.

Érdekes

Dikácz lemaradt a vb-ről

A komáromi Dikácz Bence, a tavalyi év junior úszója ha kevéssel is, de lemaradt a fukuokai világbajnokságról. Az érettségi miatt kevesebbet tudott edzeni, s emiatt is 400 méter vegyesen B szintidőt ért el. „Igazából ezzel is volt esélyem kijutni Japánba, csak sajnos Richard Nagy is ugyanígy teljesített. B szintidővel pedig csak egy embert visznek ki egy adott úszásnemben, és mivel neki jobb volt kicsivel az ideje, ő utazhatott – magyarázta az Új Szónak Dikácz, aki azonban egy másik rangos versenyen vigasztalódhat. – A nemzetközi szövetség újdonságként létrehozta az U23-as Eb-t, amelyet Dublinban rendeznek augusztus 11–13-án, épp azoknak a junior kategóriából már kinőtt úszóknak, akik még nem jutottak ki a felnőtt-vb-re. Nagy lesz a konkurencia, izgalmas viadalra számítok.

A magyarokkal legutóbb 2007-ben, Melbourne-ben fordult elő, hogy nem szereztek aranyérmet, arra viszont még nem volt példa, hogy érem nélkül térjenek haza egy világbajnokságról. Hogy ez most se történjen meg, azért a 28 tagú keretből a legtöbbet – a már említett Kapás mellett – az Európa-bajnok Szabó Szebasztián teheti, akinek 50 méter gyorson és ugyanezen a távon pillangóban is komoly esélyei vannak a formája és a világranglista-helyezése alapján. Ezen számok elő- és középfutamaira rögtön az első nap sor kerül, mint ahogy a 4x100-as férfi gyors váltóéra is. „Tavaly a világbajnokságon ötödikek lettek, idén Milák Kristóf nélkül nem lesznek erősebbek, de ott se feltett kézzel kell menni – mondta Petrov Iván, a győriek edzője, aki Jakabos Zsuzsannától is pici javulást vár 2022-höz képest.

Magam is kíváncsi vagyok, hogy Szabó Szebasztiánnak kijön-e a lépés, hogy Kovács Benedek az Eb után a vébén is képes-e jó teljesítményre. És azt se feledjük, hogy a római kontinensviadal ezüstje után és Milák távollétében Márton Richárd 200 pillangón Európa legjobbjaként indul. Kós Hubert a tavalyi Eb-n nagy rést ütött a falon azzal, hogy nyert 200 vegyesen, örömmel konstatálnám, ha ezúttal teljes erőből az ajtót is berúgná – mondta a Nemzeti Sportnak Sós Csaba, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. – Évek óta zajlik a generációváltás. Ha Fukuokában érmet szerzünk, mondhatjuk, hogy lépett előre a magyar úszósport. Ha nem lesz dobogósunk, ezt nem jelenthetjük ki.

A héttagú szlovák küldöttségtől néhány középfutamos helyet remél a szövetség.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?