Mi a baj a Ferrarival? – helyszíni beszámoló Melbourne-ből

ferrarik
Melbourne |

„Miért vagyunk ilyen lassúak?” – tette fel a kétségbeesett kérdést a Ferrarival versenyző Sebastian Vettel a Forma–1-es Ausztrál Nagyíj alatt a csapatrádión. A melbourne-i futam után mindenki más is ezt kérdezi.

A szezonnyitó futam minden előrejelzést, minden spekulációt felrúgott. A barcelonai tesztek Ferrari-túlerőt jósoltak, és még a pénteki szabadedzés is arra engedett következni, hogy Ferrari-túlerő miatt lesz emlékezetes az idei év.

A szombati szabadedzés és kvalifikáció azonban megmutatta, milyen hatalmas erő és fölény van a Mercedes autóiban, vagy inkább fogalmazhatunk úgy, mi minden lakozik még a Mercedes ötszörös világbajnok pilótájában, Lewis Hamiltonban.

Ehhez képest a vasárnapi verseny a másik Mercedes-pilóta, Valtteri Bottas győzelmét hozta. Az alapból váratlan szituációt tovább fűszerezi az új szabályok adta lehetőség, amivel Bottas a leggyorsabb körért járó plusz egy pontot is begyűjtötte. Az első két helyezést elérő Mercedeseket pedig egy Red Bull követte, s csak ezután jöttek jócskán lemaradva a Ferrarik. A kérdés az, miért?

„Még nincs válaszunk. Csak lassúak voltunk. Problémánk nem volt, csak nem voltunk elég gyorsak. A verseny utolsó harmadában nagyon küzdenem kellett már a gumikkal, és ennél többre már nem futotta”– ismételte önmagát a négyszeres bajnok Sebastian Vettel, aki szerint nem véletlenül aratott kettős győzelmet a Mercedes.

Vettel magyarázatot adott a Leclerc és csapata között történt rádióbeszélgetésre is. Elismerte, csapatutasítási döntés alapján nem kezdett előzésbe és támadásba újdonsült kollégája. (Mattia Binotto csapatfőnök az év elején jelezte, hogy kétes helyzetekben Sebastian Vettelé lesz az elsőbbség csapaton belül.) A Ferrari legnagyobb problémáját ezen a hétvégén azonban mégsem a két versenyzőjük közötti harc jelentette, hanem a gyenge autójuk. Magyarázatot egyelőre a lassúságukra nem adtak, annyit azonban elárultak, nem kell a hétvégét úgy lezárni, hogy csapaton belül nagy a baj. „Dolgoznunk kell, mert a Mercedes egyértelműen nagyon erősnek tűnik” – konstatálták a Ferrarinál.

A szurkolók számára a hétvége talán legnagyobb csalódása a helyi kedvenc Daniel Ricciardo, vagy ahogy a hétvégi futamon elnevezték, Daniel Avocado kiállása volt. (A szurkolók közül egy 5 éves kisfiú „ragasztotta rá” példaképére ezt az új nevet, majd esélyt kapott személyesen is elmondani Ricciardónak.)

Nem sokkal a rajt után megsérült Ricciardo Renault-jának orrkúpja sérült, így az ausztrál versenyzőnek nem maradt más választása, mint befejezni az első kört, majd betérni a bokszba, hatalmas hátrányt szenvedve ezzel. Végül a futamot sem fejezte be, mert csapata visszahívta őt a garázsba, így a versenyt feladni kényszerült. Hogy mi volt a konkrét probléma? „Azt még vizsgáljuk” – mondta a médiának Ricciardo. Mindenesetre leírhatatlan csalódás tükröződött a pilóta arcán, hogy pont helyi közönség előtt nem sikerült sem pontszerző helyet kivívnia, sem a versenyt befejeznie.

A szezon első versenye azt sugallja, hogy az első három csapatnak jelentős előnye van a mezőny többi részével szemben, annak ellenére, hogy az idei szabálymódosítások és műszaki előírások azzal a céllal készültek, hogy szorosabb versenyt biztosítsanak, lehetőséget adjanak a pilótáknak az előzésre. Úgy tűnik, valamennyire hatásosak is voltak a módosítások, ha az előzések számát nézzük. Tudjuk, az Albert Park nem épp ideális ennek bizonyítására, mégis, ha a tavalyi előzések számát (mindössze 2) összehasonlítjuk az idei 10 előzéssel, és a jobb pozíció megszerzéséért folytatott küzdelmekkel, akkor világossá válik, jó úton halad a sportág. Természetesen korai még végső és definitív véleményt kialakítani, de a következő futam ismét megmutathatja, mennyire váltak be a szabálymódosítások. Erre két hetet kell várnunk, amikor Bahreinban újra felbőgnek a motorok.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?