Meglepetésre dobogóközelben

Poolbiliárdban 1980 óta rendeznek Európa-bajnokságot. A minap véget ért prágai kontinensviadal a részvevő nemzetek és versenyzők számát tekintve rekordokat döntött: 28 országból 177 induló (férfiak, nők, tolókocsisok) küzdött az egyéni és csapatbajnoki címekért.

Az Eb-ötödik szlovák csapat. Balról René Daubner, Páczer Péter és Jaroslav Polách. A szerző felvételePoolbiliárdban 1980 óta rendeznek Európa-bajnokságot. A minap véget ért prágai kontinensviadal a részvevő nemzetek és versenyzők számát tekintve rekordokat döntött: 28 országból 177 induló (férfiak, nők, tolókocsisok) küzdött az egyéni és csapatbajnoki címekért.

Sporttörténelmi sikereket könyvelhettek el a Szlovákiát képviselő férfiak, akik a csapatversenyben – egy kis szerencsével – akár a dobogón is végezhettek volna. Európa nyugati felének nagymenői között szerzett ötödik helyük így is nagy meglepetés, a volt keleti blokk államai közül pedig egyértelműen a legjobb szereplés.

Csak az angolok és a fehéroroszok nem indultak a csapatversenyben, tehát 26 ország képviselői álltak asztalhoz. Szlovákia válogatottjában hárman – Jaroslav Polách, Páczer Péter és Ján Kučera – a négyszeres országos bajnok komáromi I. BC biliárd-klubból voltak, őket egészítette ki a nagyszombati René Daubner. Mind a négyen egyéniben is indultak, a csapatot pedig a Polách–Páczer–Daubner trió alkotta. Belgium, Görögország és a tavalyi ezüstérmes Horvátország legyőzése után csak nagy harcban maradtak alul a bronzérmes Olaszországgal szemben. Šrámek Lászlónak, a Szlovák Biliárd Szövetség elnökének egyik szeme sírt, a másik nevetett. Soha ilyen közel nem jutott még a válogatott dobogóhoz, de ilyen szép eredményt sem tudott eddig felmutatni. A döntőben Hollandia legyőzte Németországot.

Az egyéni versenyek során a 8-as (64 induló), a 9-es (94) és a 14-es (64) formációkat játszották. Mindhárom számban a nagy hagyományokkal rendelkező nyugat-európai államok versenyzői vitték a prímet, főleg a németek, hollandok, helyenként a svédek, dánok és svájciak. Olyan nevek szerepeltek a rajtlistán, mint a tizenkétszeres egyéni, valamint tizennyolcszoros csapat Európa- és világbajnok német Ortmann, a holland Feijen, a német Hohman, akik ismét megvédték Eb-címüket. Szlovákia képviselői sem vallottak szégyent. A 8-as játékban Polách a 17. helyen végzett. A 9-es játék végén Polách és Kučera egyaránt a 33. helyen zárt. A 14-es játék átütő sikert hozott. Nagy meglepetésre Daubner menetelt sokáig, Ortmannt is legyőzve bejutott a legjobb tizenhat közé, ahol a későbbi Európa-bajnok holland Feijen állította meg. Egyéniben szerzett 9. helyével sporttörténeti sikert ért el. Páczer ugyanitt 33. lett.

Szlovákia a legsikeresebb Eb-jét tudhatja maga mögött. Európa nyugati féltekéjén a poolbiliárdnak sokkal nagyobb hagyományai vannak, mint nálunk. Szlovákiában csak tíz éve indult hódító útjára ez a sportág, de a mostani sikeres Eb-szereplés bizonyára újabb lendületet visz a honi biliárdsport berkeibe. (kg)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?