„Megérdemeljük, hogy ott legyünk az Eb-n”

A fanyalgó véleményekkel nem foglalkozik, meggyőződése, hogy a magyar válogatottnak helye van az Európa-bajnokságon.

A fanyalgó véleményekkel nem foglalkozik, meggyőződése, hogy a magyar válogatottnak helye van az Európa-bajnokságon. A görögországi meccsről, a csoport erejéről és a szövetségi kapitányokról is beszélgettünk a magyar nemzeti csapat egyik támadójával, a komáromi születésű Priskin Tamással.

A kispadról nézte a görög–magyar (4:3) mérkőzést. Hogyan látta a meccset?

Szerintem jó meccset játszottunk, sajnálom, hogy nem sikerült nyerni. Az is bezavarhatott a csapatnak, hogy a félidőben már mindenki tudta, a románok 2:0-ra vezetnek a Feröer-szigeteken, és így már nem volt annyira fontos a görög meccs.

Védekezésben azonban mindkét csapat művelt furcsa dolgokat…

Ha egy csapat négy gólt kap, akkor ott azért vannak problémák. Addig az egész Eb-selejtezősorozatban egy meccsen legfeljebb két gólt kaptunk. Görögországban kevésbé figyeltünk a védekezésre, erre azért jobban kell vigyázni.

Hogyan élték meg azt a furcsa helyzetet, hogy a görögországi mérkőzésnek csak akkor lett volna tétje, ha a románok nem nyernek a Feröer-szigeteken? Hogyan tudtak koncentrálni a találkozóra?

A feröeriek elleni győzelem után bíztunk benne, hogy hátha a románok megbotlanak náluk, és akkor megszerezhetjük a második helyet. Ugyanúgy készültünk, mintha sorsdöntő mérkőzés állna előttünk. De mint említettem, Athénban a félidőben megtudtuk, hogy a románok vezetnek, s így a görögök elleni meccsünk már nem fog semmit befolyásolni.

A magyar válogatottnak van esélye egyenes ágon, legjobb harmadikként kijutni Franciaországba, de ehhez meg kellett várni a többi mérkőzést. (A továbbjutás szempontjából kulcsfontosságú lett–kazah meccs tegnap lapzárta után ért véget – a szerk. megj.) Milyen érzésekkel nézte az ukrán–spanyol találkozót?

Nagyon izgultam, az ukránok nagyszerűen játszottak, csak nem rúgták be a helyzeteket, De Gea nagyon jól védett. Nem jó ez a helyzet, mert várni kell, izgulni kell, de bízom benne, hogy szerencsénk lesz, és legjobb harmadikként sikerülhet, amire már 30 éve várunk.

Ha egy csapat kiharcolja a kijutást a nagy tornára, akkor általában az a forgatókönyv, hogy a bíró lefújja a meccset, mindenki berohan a pályára, előkerülnek a speciálisan erre az alkalomra gyártott trikók, valahonnan terem néhány üveg pezsgő… Az ritkább eset, hogy a játékosok úgy szereznek tudomást a sikerről, hogy nincsenek is együtt. Kapcsolatban vannak egymással, hívogatják egymást?

Az a legfontosabb, hogy nekünk megfelelő eredmények szülessenek. Nem tudom, hogy utána mi lesz, hogy lesz, először is az kell, hogy sikerüljön, és ne a törökök legyenek a legjobb harmadikok.

Mit gondol arról, hogy bővítették az Eb résztvevőinek a számát 16-ról 24-re? Mit jelent ez az egész tornára nézve?

Szerintem ez jó dolog, a színvonal nem fog csökkenni, viszont sokkal több válogatottnak biztosítottak lehetőséget, amelyek korábban nem vagy csak nehezen tudták kiharcolni a részvételt.

Paradox helyzet, hogy Magyarország kevesebb pontot szerzett ebben a selejtezősorozatban, mint az előző kettőben, és nem is győzött le nála magasabban jegyzett csapatot, mégis most van lehetősége a kijutásra.

Ez annak is köszönhető, hogy bővítették a létszámot. Az elmúlt két kvalifikációban egyrészt máshogy is alakult a csoport állása, másrészt csak az első jutott egyenesen tovább.

Mit gondol azokról a véleményekről, amelyek szerint Magyarországnak nincs helye az Eb-n, ez volt a leggyengébb csoport?

Ha ilyet látok, el sem olvasom. Nem nagyon szoktam ezekkel foglalkozni, meg szerintem a többiek sem. Saját magunkkal kell foglalkoznunk, az a legfontosabb, hogy elérjük az álmunkat. Irigyek mindig lesznek, ilyenkor azokra kell figyelni, akik mellettünk állnak, elismerik a csapat és a játékosok munkáját.

De ön hogyan látja a csoport erejét? Tényleg ez volt a leggyengébb csoport? Arra senki sem számított, hogy az első kalapból érkezett görögök így kipukkadnak.

Ha mi azt mondjuk, hogy ez volt a leggyengébb csoport, akkor a görögök mit mondjanak? A sorsoláskor mindenki azt hitte, a görögök simán megnyerik a csoportot, és végül az utolsó helyen végeztek. Úgy érzem, nem volt ez annyira egyszerű csoport, nagyszerű mérkőzéseket játszottunk. A fontos meccseket megérdemelten megnyertük, ezért is kerülhettünk ilyen pozícióba. Ha Észak-Írországban nincs az az elhullajtott két pont, akkor a második hely is reális lett volna, nagyon sajnáljuk, hogy ott nem tudtunk győzni. De ha a többi csoportban úgy alakulnak a meccsek, ahogy szeretnénk, akkor egy ország lesz boldog.

Saját szempontjából hogyan értékeli a selejtezősorozatot? Hat meccsen lépett pályára, s csak egyszer volt kezdő.

Számomra óriási megtiszteltetés, hogy ott lehetek a válogatottban, akár csere vagyok, akár kezdő. Akkor is teljes odaadással veszek részt a munkában, ha nem is játszom. Ez teljesen más dolog, mint a klubcsapatban. Nagyon büszke vagyok, hogy az összes selejtezőmérkőzésen ott voltam a keretben.

Személy szerint önnek melyik volt a legemlékezetesebb meccs?

A finnországi, ott kezdőként léptem pályára, és a meccs végén Stieber Zoli szerezte meg a győztes gólt. Az nagy győzelem volt.

Néhány mérkőzés távlatából hogyan hasonlítaná össze Bernd Storck és Dárdai munkáját?

Nem szabad összehasonlítani a két edzőt, mindenkinek megvan a saját elképzelése a futballról. Pali nagyszerű munkát végzett, Storck úrral is próbáljuk ugyanezt folytatni.

Mi kell ahhoz, hogy ha a magyar válogatott ott lesz az Európa-bajnokságon, akkor ott ne valljon szégyent?

Jól kell játszani, és gólokat kell lőni!

Úgy gondolja, hogy a magyar válogatottnak helye van az Eb-n?

Igen. Észak-Írország egyenes ágon kijutott, és velük két olyan mérkőzést játszottunk a csoportban, amit meg kellett volna nyerni. Mivel ők ott vannak, úgy érzem, mi is megérdemeljük azt, hogy ott legyünk.

Sokan azt mondják, hogy ha a csapat az első meccset nem veszíti el otthon Észak-Írország ellen, megszerezte volna az első két hely valamelyikét. De ha azon a mérkőzésen más eredmény születik, talán nem váltják le Pintér Attilát, és nem érkezik Dárdai Pál.

Így van. Ez lehetett volna másképp is, hála Istennek, hogy így alakultak a dolgok. Bízom benne, hogy felkerül az i-re a pont, és boldogok lehetünk.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?