Megcélozza a fukuokai vb-t az év junior úszója

úszás
Komárom |

A komáromi Dikácz Bence megvédte címét, Szlovákiában 2022-ben is ő lett az Év úszója a junioroknál.

Míg az egy évvel ezelőtti ankéton számított a győzelemre, a minapi elsőség némileg meglepetésként érte a pozsonyi díjátadón Dikácz Bencét. A komáromi úszó mellett ugyanis másoknak is jó eredményei voltak 2022-ből. Persze, Dikácznak sem kell sem volt egy rossz éve tavaly: a junior Eb-n 5., a junor vb-n 12. lett 400 méter vegyesen.

Az Európa-bajnoksággal sokkal jobban meg voltam elégedve. A 2021-es 10. hely után a fő célunk az éremszerzés volt, ami kis híján összejött, csak három tized hiányzott a harmadik helyhez. Féltávon, 200 méter vegyesen pedig szlovákiai rekordot úsztam, és a 13. lettem – mesélte lapunknak a bukaresti viadalról a 18 éves úszó, majd rátért a perui Limában rendezett világbajnokságra. – Egy héttel korábban kiutaztunk a helyszínre, ahol kinti medencében edzettünk és versenyeztünk. Még ha nem is volt még tél, nagyon hideg volt szeptemberben és lebetegedtem. Ha már kint voltunk, azért abszolváltam a versenyeket, de hét másodperccel rosszabb időt úsztam a szokásosnál 400 vegyesen. Egészségesen a 12. helyett a 4-5. hely lett volna reális.

Dikácz így is szépen fejezte be junior karrierjét, összesen négy szlovák csúcsot állított be tavaly, januártól pedig már a felnőttek közt kell boldogulnia. A komáromi ipari középiskola elektrotechnika szakán idén érettségiző úszó már ki is tűzte maga elé az újabb célt: a fukuokai vizes vb-n való részvételt.

Nem könnyűek a szintidők, de elérhetők. Áprilisban Stockholmban, majd a magyar országos bajnokságon, májusban pedig Barcelonában lesz erre lehetőségem – természetesen kedvenc számomban, a 400 vegyesen – jegyezte meg Dikácz, akinek a négy úszásnem közül a mell a kedvence, ellenben a hátat kifejezetten nem szereti. – Amikor az edzőm, Szeidl Balázs azzal fogad, hogy ma két órán keresztül hát a program, kedvem lenne hazamenni edzésről.”

úszás

Persze, mindezt nem gondolja komolyan, elvégre 4 éves kora óta úszik, így 14 évnyi rutinnal a háta mögött már megszokta, hogy az eredmények érdekében komoly áldozatokat kell hoznia – például vasárnap kivételével hajnalban kelnie és edzenie.

„Annak idején anyuék focira és úszásra is beírattak. Fél év után kiderült, hogy előbbi nem megy igazán, viszont egyre többet jártam úszni. Az edző azt mondta, jöjjek már heti háromszor, négyszer, ötször is. Mostanra kilenc edzésem van egy héten, a hajnali másfél órában nagyjából 4-5 km-t teljesítek, a délutáni-esti két órában 6-7 km-t. Ehhez jön még a heti háromszori száraz edzés – ismertette a penzumot Dikácz, aki Dél-Komáromban készül, az ottani SE színeiben indul a magyarországi, míg a somorjai XBS swimming színeiben a szlovákiai versenyeken. 33-as medencében edz egész évben, már csak ezért is kedveli jobban az úszás nagymedencés változatát, szemben a 25-ös rövid pályás verzióval. „És elég rosszak a fordulóim, sok időt szoktam veszteni miattuk – vallotta be Dikácz a legnagyobb hiányosságát.

Segítséget (nem csak ennek kijavítására) pedig sokaktól kap a fiatal sportoló: az őt mindenben támogató szüleitől kezdve az edzőjén és az iskolája tanárain át egészen a szlovák válogatott ászaiig bezárólag.

„Tomáš Klobučníkkal és Richard Naggyal nagyon jóban vagyok, az úszás, a táplálkozás és a technika terén is rengeteg tanáccsal látnak el és sokat beszélgetünk. A nagyvilágból a brit mellúszó, Adam Peaty a nagy kedvencem, nagyon tetszik a stílusa. Még nem volt szerencsém találkozni vele, óriási lenne, ha kijutva Fukuokába sikerülne vele pár szót váltanom – árulta el zárásként egyik vágyát Dikácz Bence.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?