Még örmény szövetségi kapitány is lehet

<p>Hornyák Zsolt két és fél éve edzősködik Örményországban. A 40 esztendős, köbölkúti származású tréner július közepén klubot váltott, a Mika után egy másik jereváni futballcsapatot, a Banantsot irányítja. A pozsonyi Slovan, az Inter, az FC Košice és a Dinamo Moszkva egykori válogatott védőjét faggattuk.</p>

SZABÓ ZOLTÁN

Miért távozott a Mika együttesétől?

A megfiatalított csapattal a második helyen végeztünk a bajnokságban, de tudtam, hogy ez a gárda többre nem képes, ezért feltétlenül meg akartam erősíteni. A klubtulajdonos viszont nem fogadta el a javaslatomat, elég erősnek látta a keretet, és hiába néztem ki három rutinos játékost, nem akarta őket leigazolni. Erre beadtam a felmondásomat, ám a tulaj nem akart elengedni. Fűt-fát, egyebek mellett komoly fizetésemelést ígért, ám én hajthatatlan voltam. Az is bizonyítja, hogy jól döntöttem, hogy a Mika a Rudar Plevlja ellen már az Európa Liga-selejtező első körében elvérzett.

Nem tartott attól, hogy nem talál csapatot?

Egyáltalán nem. Négy ajánlatom is volt, két örmény klub mellett egy kazahsztáni csapat és egy második vonalbeli orosz egyesület érdeklődött irántam. Július 19-én jöttem el a Mikától, és másnap már alá is írtam a kétéves szerződést a Banantsszal.

Miért választotta a Banants Jerevánt?

Elsősorban ezért, mert Oleg Mkrtcsjan nemcsak a 21 éve alakult Banants klubtulajdonosa, hanem a Metallurg Donyecké, valamint a Kubany Krasznodaré is. Tehát adott a továbblépés lehetősége. Az is sokat nyomott a latban, hogy Örményországban elismernek, még az is elképzelhető, hogy egy-két éven belül szövetségi kapitány leszek.

Az elmúlt bajnokságban nagyon gyengén szerepelt a mostani csapata. Hogyan akarja felrázni a játékosokat?

A Banants utolsó lett a nyolccsapatos bajnokságban, csak az mentette meg a kieséstől, hogy az ötödik helyen végzett Impuls visszalépett. Mkrtcsjan úr rengeteg pénzt öl a fociba, érthetetlen számomra, hogy a fantasztikus körülmények ellenére hogyan tudott ennyire gyengén szerepelni az együttes. Jövetelem után alaposan felfrissítettük a keretet, a tavaszi gárdából csupán hírmondók maradtak. Többek között szerződtettük az általam még a Mika számára kiszemelt három futballistát is.

Igazoltak ismertebb játékosokat is?

A napokban szerződtettük a Schalkét is megjárt nagyszombati Ľuboš Hanzelt, aki jó benyomást tett rám a tesztelésen, és idővel a krasznodari csapatban folytathatja. Nálunk játszik a korábban Plženben futballozó Edgar Malakjan is. Van egy mexikói csatárunk, aki 300 000 dollárt keres évente, rajta kívül két mali játékost is szerződtettünk.

Milyen céllal vágtak neki a bajnokságnak?

Mindenképpen ki akarunk jutni a nemzetközi kupaporondra. Az utánpótlással sincs gond, mert kiváló futballakadémiánk van, amelyet a holland Guus Hiddink korábbi segítője vezet. Fantasztikus körülmények között dolgozhatok, edzőközpontunk minden igényt kielégít, teljesen szabad kezet kaptam, remélem, igazolom az elvárásokat.

Hogyan sikerült a pontvadászat kezdete?

A rendkívül forró nyár miatt mindössze két bajnokin vagyunk túl, augusztus harmadikán 0:0-t játszottunk az Ararat Jerevánnal, de akkor még csak alakulgatott a csapat. Szombaton pedig hazai pályán 2:1-re legyőztük az Ulissest, és jelenleg a második helyen állunk.

Többet keres, mint a Mikánál?

Lényegesen nagyobb a fizetésem, bár ott sem volt okom a panaszra.

Itt is van személyi sofőrje?

Nincs, de nem is kértem, mert nincs szükségem rá.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?