Még nem érzi magát első számú kapusnak

<p>Rendszeresen (és jól!) véd a varsói Legiában, első válogatottbeli tétmeccsén a futballtörpe Liechtenstein ellen is megmutatta, lehet rá számítani. Volt néhány látványos védése, gólt nem kapott. Dušan Kuciak mégsem érzi még magát a szlovák válogatott első számú kapusának. A 27 éves hálóőrrel a szlovák labdarúgó-válogatott szenci gyülekezőjén beszélgettünk.</p>

BŐD TITANILLA

Több izgalommal várja a meccseket, mint máskor? Most már a nemzeti tizenegy első számú kapusaként érkezett haza.

Én ezt még mindig nem így veszem. Azt, hogy valaki az első számú kapus, csak hosszabb idő után lehet egyértelműen kijelenteni, ha eltelik legalább egy év, ha jól sikerül a selejtezősorozat. Én még csak az út elején járok, még nem érzem magam első számú kapusnak.

S a környezete mit szól hozzá, hogy az ön nevével kezdődik a válogatott összeállítása?

A családom nagyon örül neki, pénteken itt lesznek a meccsen a szüleim, és a feleségem is a lelátóról fog biztatni.

Érzi, hogy nagyobb a felelőssége?

Egyelőre nem. A Liechtenstein elleni 2:0-ra megnyert mérkőzés jó bemelegítés volt, nem volt sok dolgom a kapuban. A lettek ellen is valami hasonlót várok, csak rajtam múlik, hogy minél jobban felkészüljek a meccsre. Minden kapusnak fontos az első labdaérintés, ha magabiztosan sikerül védeni az első lövést, vagy jól sikerül az első kirúgás, az önbizalmat ad, és nyugodtabb vagyok.

Jó hangulatban érkezhetett a vb-selejtezőkre, hiszen a legutóbbi bajnokin klubcsapata, a Legia fontos 2:1-es győzelmet aratott a Wisla felett, és vezeti a bajnokságot.

Az előző három meccsen csak döntetleneztünk, és az már miniválságnak számított nálunk. Ezért is nagyon értékes a Wisla elleni siker, a legjobbkor kerültünk ki a hullámvölgyből, ráadásul a tabella élére ugrottunk.

A szlovák válogatott pénteken Lettországot, kedden Görögországot fogadja. Mennyit tud az ellenfelekről, ismeri a játékosaikat?

Egyelőre nem foglalkoztam velük, de mire elkezdődik a meccs, biztosan feltérképezzük őket annyira, hogy semmivel ne tudjanak meglepni minket. A lettek ellen nehéz meccs vár ránk, mert valószínűleg nem azért jönnek, hogy kreatív focit játsszanak. A görögök elleni találkozóra pedig még nem gondolok, hiszen arra csak jövő héten kerül sor.

Valószínűleg a lettek és a görögök is a védekezésre összpontosítanak majd, s ellentámadásokból próbálnak eredményesek lenni.

Az edzők biztosan mindenre felkészítenek bennünket, arra a lehetőségre is, hogy nekünk kell majd rohamoznunk. Ha nyerünk, én elégedett leszek, akkor is, ha meccs közben semmi dolgom nem lesz.

Lesz, aki gólt rúgjon a következő két vb-selejtezőn, mikor Liechtenstein ellen is csak kétszer sikerült betalálni?

Szerintem jó csatáraink és támadó középpályásaink vannak, csak nem mindig használjuk ki a helyzeteinket.

Két hazai meccs következik, ami lökést adhat a csapatnak, ha hat pontot szerez. De az is előfordulhat, hogy nem így lesz. Nagyobb nyomást jelent hazai közönség előtt játszani?

Nem nevezném ezt nyomásnak, futballisták vagyunk, az a dolgunk, hogy minden mecscsen mindent megtegyünk a győzelemért. Badarság lenne előre csüggedni, s vesztes hangulatban pályára lépni.

A csoportban a már említetteken kívül Litvánia és Bosznia-Hercegovina szerepel. Van ennek a csoportnak esélyese?

Szerintem nincs kimondott favorit. Érdekes, kiegyenlített csoportról van szó, a továbbjutásra szerintem esélye van a görög, a bosnyák és a szlovák válogatottnak is.

A sajtó kulcsfontosságúnak nevezi a most következő két összecsapást. Tényleg ez döntheti el a csoport végkimenetelét?

Ez még nem lesz döntő, a vb-selejtezősorozat még csak most kezdődött. De az tény, hogy a következő mérkőzések már előrevetíthetik, hogyan is alakulhat a csoport.

A liechtensteiniek elleni meccsen félház sem volt a Pasienky-stadionban. Mit üzenne a nézőknek, hogy ezúttal többen látogassanak ki a mérkőzésekre?

Szeretném őket megkérni, hogy jöjjenek minél nagyobb számban. Úgy, ahogyan mi az országért játszunk, ők az országnak szurkolnak, s minél többen lesznek, annál könynyebb lesz játszanunk. Egy biztos, mi nem fogjuk ellazsálni a mérkőzést.

A legutóbbi mérkőzés után ifj. Vladimír Weiss kifakadt, és azt üzente a nézőknek, hogy ha csak így tudnak szurkolni, inkább ne is járjanak meccsre. Ön hogyan élte meg a sok cinikus bekiabálást?

Az a típus vagyok, aki meccs közben annyira koncentrál, hogy nem is érzékeli, mi történik körülötte. Csak a lefújás után mondták el az ismerőseim, hogy miket kiabáltak a drukkerek. Azért is rossz, ha kevesen vannak, mert minden egyes szót érteni lehet, de én kizárom ilyenkor a környezetet a tudatomból.

Bátyja, Martin, szintén kapus, öt évet töltött Rimaszombatban, jelenleg a ViOnban szerepel. Szoktak egymásnak tanácsot adni?

Sokat beszélgetünk, megbeszéljük, hogy milyen meccsünk volt, milyen gólt kaptunk, de tanácsot nem kérünk egymástól. Inkább utólag mondjuk el a véleményünket egy-egy szituációról.

A kapusoknak általában vannak kabaláik. Önnek is?

Rituáléim nincsenek, de a mezem alatt egy olyan trikót viselek, amelyre a feleségem és a kislányom képe van nyomtatva.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?