Matej Tóth aranyat érő ezüstje

718 komoly verseny nélküli nap után a gyalogló Matej Tóth ismét bizonyította, hogy a világ élmezőnyébe tartozik: a berlini Európa-bajnokság 50 km-es távján ezüstérmesként ért célba úgy, hogy 4 kilométerrel a cél előtt még csak a negyedik helyen állt.Pokoli körülményekBerlinben pokoli hőség várta az

718 komoly verseny nélküli nap után a gyalogló Matej Tóth ismét bizonyította, hogy a világ élmezőnyébe tartozik: a berlini Európa-bajnokság 50 km-es távján ezüstérmesként ért célba úgy, hogy 4 kilométerrel a cél előtt még csak a negyedik helyen állt.

Pokoli körülmények

Berlinben pokoli hőség várta az 50 km-es táv versenyzőit: 36 férfit és 19 nőt. Matej Tóth siltes sapka nélkül, csak napszemüvegben vágott neki a versenynek, és 30 kilométerig az élen haladt. Utána azonban vesztett a tempójából, és többen is megelőzték.

Rió olimpiai bajnoka saját bevallása szerint tíz kilométerrel a cél előtt nem gondolt éremre, csak arra, hogy valahogy fejezze be a versenyt. A szervezők nem álltak a helyzet magaslatán, a frissítőpontokon nagyon meleg volt a versenyzők számára kikészített víz, és szárazak voltak a szivacsok. Tóth többször szóvá is tette ezt, saját bevallása szerint is kivett belőle egy keveset az idegeskedés.

„A 40. kilométertől már úgy éreztem, az életemért küzdök. Igyekeztem végig kiegyenlített tempóban gyalogolni, nem ragadtattam el magam akkor sem, amikor az ellenfelek gyorsítottak, és megléptek tőlem. Ennek is köszönhető, hogy a 46. kilométernél valami hihetetlen eufória lett rajtam úrrá, és még gyorsulni is tudtam” – nyilatkozta Tóth, aki nem titkolta, hogy a könnye is kicsordult a célban.

Ott lesz Tokióban?

Maga sem gondolta, hogy ilyen érzelemdús lesz a beérkezése, azt hitte, már végleg maga mögött tudja a tavalyi évet, amikor nem versenyezhetett, mivel a biológiai útlevelében talált eltérés miatt doppinggal gyanúsították. Tóth rengeteg energiát és pénzt is ölt abba, hogy bizonyítsa, a vérében tapasztalható hemoglobinszint-változás nem csupán tiltott szer használata miatt következhetett be. Végül sikerrel járt, és folytathatta a versenyzést.

„Egy évvel ezelőtt arra készültem, hogy hogyan tisztázzam magam a hamis vádak alól, most pedig a dobogón állok, és azt nézem, hogyan emelkedik a magasba a szlovák zászló. Ez az Eb pályafutásom egyik csúcspontja, talán még erőteljesebb élmény, mint az olimpiai vagy a világbajnoki arany” – vallotta be a szlovák atléta, akinek ez volt az ötödik dobogós helyezése világversenyen.

Eredetileg a tavalyi, londoni világbajnokság után tervezte a visszavonulást (több interjúban is elmondta, hogy a 2012-es londoni olimpia volt a legjobb hangulatú verseny, amin valaha részt vett), a kényszerszünet miatt azonban változtak a tervei. Most azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy 2020-ban Tokióban is ott lesz az ötkarikás játékokon. „Meglátjuk, már így is egy fél órát ráhúztam” – jegyezte meg Berlinben nevetve.

Szerencsétlen bokaficam

Tóth 3 óra 47 perc 27 másodperc alatt teljesítette az 50 kilométeres távot, ez 13 perccel marad el az egyéni csúcsától. Ez is azt mutatja, milyen körülmények között zajlott a verseny. Az arany az ukrán Marjan Zakalnickijé lett, aki 3:46:32-es idővel ért célba. A bronzérmet a fehérorosz Dmitrij Dzjubin szerezte meg.

A magyar Helebrandt Máté a tavalyi londoni vb-n 6. volt, így érthető módon jó eredményre számított, féltávnál a második helyen állt, ám egy rendkívül szerencsétlen baleset vetett véget a versenyének.

Az egyik lekörözött versenyző eldobta a vizes flakonját, a magyar versenyző pedig rálépett. Ezután még négy kilométert megtett, de nem bírta tovább. „Csak arra emlékszem, hogy az egyik percben még versenyzek, a következőben pedig meg már próbálok feltápászkodni a földről. Felálltam, próbáltam folytatni, mentem még vagy két-három kört, de annyira fájt, hogy fel kellett adnom a versenyt” – nyilatkozta a nyíregyházi atléta.

A magyar Venyercsán Bence a 12. helyen ért célba, 3:58,25 órás eredménye új magyar U23-as csúcs. A szlovák Dušan Majdán 14. lett, 3:59,21-es ideje az idei legjobbja.

Czaková hatodik

Szlovákia a női versenyben is jó eredményt könyvelhetett el Mária Katerinka Czakovának köszönhetően, aki a hatodik helyen zárt. Előzetesen az éremesélyesek között is emlegették, mert a hagyományos gyűgyi versenyen igazolta jó formáját egy szlovák csúccsal. Berlinben is sokáig dobogós helyen haladt, féltávnál viszont több ellenfele is növelte a tempót, így a szlovák versenyző hatodikként ért be 4:24:59-es idővel. A számot a portugál Ines Henriques nyerte meg, a második az ukrán Alina Cvilij lett. A budapesti születésű, de 14 éves korától Spanyolországban élő és spanyol színekben versenyző Takács Júlia, aki a legjobb idővel érkezett Berlinbe, bronzérmet szerzett.

(SITA, TASR, dennikn, MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?