Másodszor lett első a csallóközaranyosi kézilabdacsapat

ÚJ SZÓ-ÉRTESÜLÉSPécs/Komárom/Csallóközaranyos/Gúta. Két elsőséggel és számos dobogós helyezéssel tértek haza versenyzőink a X. Jubileumi Összmagyar Nemzeti Diákbajnokságról.

ÚJ SZÓ-ÉRTESÜLÉS

Pécs/Komárom/Csallóközaranyos/Gúta. Két elsőséggel és számos dobogós helyezéssel tértek haza versenyzőink a X. Jubileumi Összmagyar Nemzeti Diákbajnokságról. Pallag György, a Kárpátia Sport Polgári Társulás elnöke, képviseletünk küldöttségvezetője lapunknak elmondta, hogy a pécsi eseménysorozaton ezúttal az alapiskolás lányok kézilabdatornáján domináltunk: a döntőben két felvidéki csapat találkozott, s a győzelmet a csallóközaranyosiak szerezték meg a nyárasdiakkal szemben. Tíz érmet – köztük a gútai Kürthy Márió aranyat – nyertek a birkózók, két-két bronzot az asztaliteniszezők és a sakkozók.

Másodszor volt Pécsett a bajnokság nagydöntője, s másodszor is a csallóközaranyosi alapiskolás lányok nyerték a kézilabdatornát. Novák Jenő edző védencei mérkőzéseiken aránylag könnyen diadalmaskodtak. „Profi szervezés volt, a legapróbb részletekre is gondolt a házigazda. Ha nem volt mérkőzés, akkor műsorral, múzeumlátogatási lehetőséggel kedveskedtek – nyilatkozta a bajnokságról Pint János, a csallóközaranyosi kézilabdaklub elnöke, aki elsőségükre is kitért. – Évente nem ez a legrangosabb tornánk, de a legfontosabb, hiszen találkozhatunk a határon túl élő magyar diáksportolókkal, s éppen az ő összefogásuk vezérelte Kű Lajost, amikor elindította a bajnokságot. Első meccsünk volt a legszorosabb az erdélyi Nyáradszereda ellen, utána a szintén erdélyi Szovátát szinte harminc góllal múltuk felül. Rányomta bélyegét a mérkőzés alakulására játékosunk, Zakál Tamara ájulással végződött fejsérülése. A lányok helyette is harcoltak a pályán, aggódtunk érte. A nyárasdiak elleni döntő már nehezebbnek ígérkezett, szünet után azonban tetemesebb előnyt harcoltunk ki, és megvédtük elsőségünket. Játéktudásban és tapasztalatban múltuk felül ellenfeleinket. Diákcsapatunk tavasszal országos döntőt játszott az alapiskolások bajnokságában, ősszel pedig megnyerte Dunaszerdahelyen a 2. Diákolimpiát. Évek óta együtt van a társaság, a legtöbb lány a másik gondolatát is ismeri, s ez a pályán is megmutatkozik. Három éve Novák Jenő edzi őket.”

Kézilabdás lányaink a különdíjakat is elhozták Pécsről: a nyárasdi Baranovics Nikoletta lett a legjobb kapus, a csallóközaranyosi Talian Dominika a legjobb mezőnyjátékos, s klubtársa, Pint Lilla pedig 24 találatával a torna gólkirálya. „Pint Lilla góllövésével kiemelkedett a mezőnyből. Öröm volt nézni játékát, sokat fogunk még hallani róla” – fűzte a látottakhoz Pallag György.

Sportáganként is méltatta versenyzőink szereplését a küldöttségvezető. „Asztaliteniszben sikernek tartom a komáromi selyés gimnazisták, Szelid Dóra és Kovács Álmos bronzérmét, mert erős volt a mezőny, a fiúk között több első osztályú játékos indult. Sakkban is két bronzérmet hoztunk: a középiskolás lányoknál a komáromi selyés Szalai Klaudia jó partikat játszott, de vetélytársai erősebbek voltak. A zselízi alapiskolás Meliska Gabriella megérdemelten lett harmadik, mert jobb volt a mögötte végzőknél. Idén legjobb sakkozóink nem tudtak eljönni, a fiúk mezőnyéből csak a kárpátaljaiak hiányoztak, minden dobogós ügyesen játszott. Szombaton este történelmi szellemi vetélkedő is volt, csak sportolókból összeállt csapatunk az ötödik helyen végzett. Utána minden határon túli terület bemutatkozott, mi is.”

Tíz érmes helyezést szereztek birkózóink. A gútai Kürthy fivérek közül Márió megnyerte a 40 kilósok versenyét. A további mérleg négy ezüst- és öt bronzérem. Pallag György csak annyit mondott: „Részt vettek, erős mezőnyben versenyeztek, dobogósok lettek.” Többet Gőgh Mihály gútai klubelnök fűzött a szerepléshez. „Kicsit csalódás, amit elértünk, nem olyan eredményeket hoztunk, mint korábban – jegyezte meg a sportvezető. – Csapatban már többször megnyertük a pontversenyt, most csak negyedikek lettünk. Nekem az tetszett, amikor a csapatok csatáztak egymással. Most egyéni verseny volt, s a helyezéseket pontozták, ebből állt össze a csapat összpontszáma. A Kürthy fivérek közül ezúttal Márió lett első, csak hajszálon múlott, hogy idén nem lett többszörös bajnok. Ebben az évben inkább fivérének, Adriánnak ment, Máriót a pécsi verseny kárpótolta. Négy klubunk – a gútai, a naszvadi, a madari és a marcelházai – küldte el birkózóit Pécsre. Távollétemben Megály Mihály marcelházai és Máriási Alajos gútai edző irányította a csapatot. Az a fontos, hogy ismét ott voltunk a bajnokságon, amelynek nem kiemelkedő a sportértéke, a magyarok összetartása szempontjából viszont pótolhatatlan.”

A bajnokság tényei a Hírkosárban. (jmk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?