Marco Rossi: „Nem akarok versenyezni László Csabával”

<p>A Honvéd-drukkerek még mindig siratják, a DAC-drukkerek egyelőre fenntartásokkal fogadják. A László Csabát váltó Marco Rossi tisztában van a személye körül kialakult &bdquo;komplikált helyzettel&rdquo;, de hiszi, el tudja fogadtatni magát a sárga-kék táborral. A DAC futballcsapatának új szakvezetőjével beszélgettünk.</p>

Hogyan reagált, amikor megkereste a DAC?

Az első reakcióm a meglepetés volt, de a következő rögtön az öröm. Három éve még nem ismertem a DAC-ot, de akkor valaki az interneten mutatott nekem egy videót arról, milyen hangulat uralkodik a DAC-stadionban. Nem tudtam, milyen csapat stadionja ez, milyen bajnokság, de teljesen le voltam nyűgözve. Nagyon tetszett az a hangulat. Azt gondolom, hogy a futball szenvedély, és nagyon tetszett, hogy tele volt a stadion. Attól kezdve figyeltem a csapat szereplését. Magyarországon dolgoztam, és tudom, hogy Dunaszerdahelyen nagyon sok magyar él, a város 80%-a magyar, ugye? Nagyon megörültem, amikor a DAC felvette velem a kapcsolatot.

Azonnal rábólintott az ajánlatra, vagy kért gondolkodási időt?

Az első kapcsolatfelvétel négy nappal a magyar bajnokság vége előtt történt meg, május 22-e, 23-a körül. Kértem egy hetet, tíz napot, hogy megbeszélhessem a dolgot a családommal és a másodedzőimmel, de már az első pillanatban lenyűgöztek a klub létesítményei és a szurkolói. Tudom, hogy a szurkolókkal most bonyolult helyzet állt elő, de nem akarom magamat reklámozni, pontosan tudom, hogy csak az eredményeimmel érhetem el, hogy el tudjanak fogadni edzőként és emberként. Minden korábbi állomáshelyemen úgy volt, hogy emberként elfogadtak, de edzőként csak akkor, ha már bizonyítottam. Az emberek csak akkor gondolnak rólad jó dolgokat, ha sikeres vagy. Ha nem jönnek az eredmények, akkor minden sokkal bonyolultabbá válhat.

Nyilván arra gondol, hogy a DAC-drukkerek a roppant népszerű László Csabát sírják vissza, eközben a Honvéd-szurkolók ugyanúgy szomorkodnak az ön távozása miatt.

Többé-kevésbé hasonló helyzetben vagyunk. Én elhagytam a Honvédot, ahol nagyjából mindenki szeretett, és nem örülnek, hogy távoztam. Hasonló a helyzet Dunaszerdahelyen. Nekem egyetlen lehetőségem van: nem akarok László Csabával versenyezni. Tudom, hogy kiválóan dolgozott, sok pontot szerzett a csapattal, nagyon jó munkát végzett. Nem tudom az okokat, miért döntött a klub a váltás mellett, ez nem is az én dolgom, de elfogadtam ezt az ajánlatot, mert ez egy új és érdekes kihívás számomra. Remélem, hogy a munkámnak és az eredményeknek köszönhetően az emberek engem is el tudnak fogadni. Nem akarom, hogy a szurkolók elfelejtsék László Csabát! Az életben a legfontosabbak az emlékek, mindaz, amit átélsz, az öröm, a fájdalom, a közös élmények a neked fontos emberekkel… Szerintem nagyon fontos, hogy a drukkerek mindig emlékezzenek László Csabára, a munkája és az egyénisége miatt is.

A Honvédnál összesen négy szezont töltött, a legutolsót bajnoki címmel koronázta meg. Mit gondol, mit érhet el a DAC-cal?

Nincs akkora arcom, hogy most azt mondjam, bajnokok leszünk. Először is dolgoznunk kell, és csakis kemény munkával érhetünk el valahová. A klubtól azt az első célkitűzést kaptam, hogy az alapszakasz végén legyünk az első hatban, utána pedig megpróbálunk kijutni az európai kupaporondra a bajnokságon vagy a kupán keresztül. De először dolgozni kell. Megnéztem már néhány DAC-meccset, hat találkozót láttam, és azt tapasztaltam, a játékosoknak jó a hozzáállásuk, játszani akarják a focit, és az akarattal, elszántsággal sincs gond. Azt gondolom, az alap nagyon jó, Csaba jó munkát végzett. Minden adott, hogy erre építsünk. Ez már rajtam fog múlni, de a játékosokon is, hogy segíteni akarnak-e, követni fognak-e. Meg kell győznöm őket, hogy az elképzeléseink, a futballról alkotott víziónk helyes, és ha így lesz, elérhetjük a célunkat.

Beszélt már a klubvezetőkkel arról, milyen új játékosokkal szeretné megerősíteni a csapatot?

Először látnom kell a csapatot néhány hétig edzésben is, mert egyelőre csak mérkőzéseken láttam őket, és jobban meg kell ismernem a futballistákat. Azt gondolom, a klub jól szervezett a megfigyelői hálózatot tekintve is, sok játékost figyelnek, néhányat be is ajánlottak nekem, ezekről a nevekről most beszélgetünk. De azt gondolom, a jelenlegi keretben is jó, érdekes játékosok vannak. Ahogy mondtam is, az alap jó, és most lépésről lépésre kell kiegészíteni. Nem akarok túl nagy keretet, húsz játékos, plusz a három kapus, plusz néhányan az utánpótláscsapatokból. Nagyon szeretek fiatalokkal dolgozni, úgyhogy az U19-es, U17-es csapat teljesítményét is figyelni fogom. Komplex képet szeretnék alkotni arról, milyen munka folyik a klubban, és ha azt látom, hogy egy fiatal játékos készen áll a játékra, én be fogom állítani, nem számít, hogy 18, 17 vagy 16 éves.

A Honvéddal úgy nyert bajnokságot, hogy a keret gerincét saját nevelésű játékosok adták.

Erre nagyon büszke vagyok. A téli szünetben a Honvéd két saját nevelésű játékost adott el, Botka Endrét Ferencvárosba, Prosser Dánielt a Puskás Akadémiába, és a nyári átigazolási időszakban újabbak követhetik őket. Azt gondolom, ennek hasonlóan kellene zajlania a DAC-nál is: sokat dolgozni a fiatalokkal, egyre erősebbnek és erősebbnek lenni általuk, majd végül megadni nekik a lehetőséget, hogy akár színvonalasabb bajnokságba is igazolhassanak.

A Fortuna Liga csapatai közül a DAC kezdi legkésőbb a felkészülést, június 22-én. A bajnokság július 22-én rajtol, elég lesz egy hónap a felkészülésre?

Szerintem igen. Négy teljes hetünk lesz a felkészülésre. Az első héten nagyon kemény edzések várnak a csapatra, aztán jönnek a precíziós, taktikára koncentráló tréningek és az edzőmeccsek. Szerintem ez az egy hónap pont ideális hosszúságú idő arra, hogy készen álljunk a rajtra.

Mennyire ismeri a szlovák bajnokságot? Mennyiben tartja másnak, mint az NB I-et?

Szerintem nagyjából egyforma színvonalú a két bajnokság, bár Szlovákiában fizikálisabb a futball. A technikai képzettség megközelítőleg egyforma, szóval szerintem nem lesznek olyan nagy különbségek. Tudom, hogy az elmúlt szezonban a zsolnaiak nagyon jó focit játszottak a fiatal, gyors, jól szervezett csapatukkal. Azt is tudom, hogy a legismertebb klub a pozsonyi Slovan, mi pedig azon leszünk, hogy megnehezítsük a dolgukat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?